LYS Öncesi Uyarı Geldi

Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu'ndan LYS yaklaşırken öğrencilere teknoloji uyarısı

Haberler 31.05.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce örencinin heyecanla bekledii Lisans Yerletirme Snavna (LYS) sayl günler kala örencilerin ders çalma süreçlerinde cep telefonu, tablet gibi teknolojik ve sürekli bildirim alabilecekleri araçlarn sessize almalarn ve kendilerinden uzak bir yere koymalar gerektiini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Asl çarkolu, Uzun bir süre dikkatlerini bölmeden bir eye odaklanmaya çalyorlar. Bu aslnda odaklanma eitimidir. Odaklarn eitirken yanlarnda devaml telefonlarnn çalmas onlara bu alkanl edinmekte zorlanma getirecektir. O yüzden özellikle snava hazrlanrken telefonlarn sessize alarak ve kendilerinden uzak tutarak çalmalarn önerebiliriz dedi.

ÜNVERSTELERDE CEP TELEFONU KULLANIMI SON ZAMANLARDA çOK TARTIILAN BR KONU

Teknolojinin getirdii kolaylklarla beraber yaratt avantajlarn yannda baz dezavantajlar da yaattn söyleyen Yrd. Doç. Dr. çarkolu, sözlerine öyle devam etti:

Teknoloji, ne amaçla kullanldna bal olarak avantajlar tabii ki çok fazla. çünkü bundan 5, 10 yl öncesine kadar ulaamadmz birçok bilgiye imdi cep telefonlarndan, tabletlerden ulaabiliyoruz. Bunun getirdii bilgiye rahat ulamla gelen bilgi haznemizin gelimesi avantaj var. Ama bununla beraber bir takm dezavantajlar da söz konusu. Bu ara en çok konuulan balk teknolojinin hayatmz nasl kestii, böldüü, dikkatimizi datt ve bunun üzerinden de bize çok fazla zaman kaybettirdii aslnda. Burada hem gençler, hem yetikinler hem de çocuklar için ayn ey konuuluyor. çünkü belirli bir ie odaklanmken telefona mesaj gelmesi dikkatimizi datt ve bunun üstünden tekrar ayn ie dönüümüzün gereinden fazla zaman ald üzerine yaplm aratrmalar var. Bu yüzden hatta üniversitelerde özellikle dersler srasndaki cep telefonu kullanm son zamanlarda çok tartlan bir konu.

Teknoloji tek bir ekilde deil çok farkl ekillerde hayatmzda diyen çarkolu, Ama özellikle cep telefonlar ve mesajlar üzerinden derslerde kullanmnda devaml gördüümüz ey dikkat datmasnn önemli bir sorun oluturduu yönünden. Birçok üniversite derslerde telefon kullanlmasn kstlama yönüne gitmiyordu ama yava yava kstlama yönünde aratrmalar çkmaya balad. çünkü örencilerin elinde devaml olarak telefonlarn açk bulunduu ders ortamlarnda derse odaklanma sorunu yaadklarn gösteren aratrmalar var dedi.

ARKADALARLA SOSYALLEMENN TEK YOLU SOSYAL MEDYAYSA ZOLASYON Y OLMAYABLR

Bu jenerasyonun artk teknolojiden tamamen kopmasn beklemek çok mantkl deil. Teknolojiyi birbirleriyle bal kalmak için kullanyorlar. nsanlarn birbirlerine balanmalarna, birbirleriyle iliki kurmalarna yardm etmesi üzerinden önemli bir avantaj diye konuan çarkolu, sözlerini öyle noktalad:

Sosyal medyaya ara verilebilir bir süre. Ama arkadalarla sosyallemenin tek yolu eer sosyal medyaysa izolasyon da iyi bir ey olmayabilir. O yüzden kendilerini sosyalletirmenin baka yollarn bulmalar iyi olabilir. Zamanlarn iyi planlamalar lazm. Zaman planlamas yaparken belki bunun için özel zamanlar ayrmalar ve bu zamanlara sadk kalmalarn önerebiliriz. Zaten öyle yaptklar zaman odaklanmakta daha kolay, daha az çaba harcayarak daha rahat i yapabildiklerini kendileri de göreceklerdir. Ama izole olun, kendinizi tamamen kapatn, dünyadan tamamen kopun eklinde bir önerimiz yok. Ama önerimiz kendinizi devaml olarak hem bir yandan sosyal medyada aktif hem bir yandan ders çalr bulmanz mümkün deil. Birinden birine zaman ayrdnzda dierini kapatn. yi anslar diliyorum. Odaklanmaya ihtiyaçlar var. Bunu baardklar zaman hayatlarnn çok kolaylatn görecekler.

Ana Sayfaya Git