Maaş gibi burs!

Üniversitelerde bazı bölümleri seçenler maaş gibi burs ile desteklenecek

Haberler 07.08.2020 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK), bu ylki üniversite tercihlerinde tarm, ziraat, orman, su ürünleri, yer bilimleri ve hayvanclk odakl programlarla, maden, tekstil ve deri mühendisliini, felsefe programlarn seçen örenciler, gerekli artlar tamalar halinde geri ödemesiz burs ile desteklenecek.

YÖKten yaplan açklamaya göre, 2016-2017 eitim öretim ylndan beri ülkenin ekonomik ve sosyal geliimi ve refah için önemli olan alanlara öncelik tanmak suretiyle belli lisans programlarna ilk üç srada yerleen örencilere YÖK Destek Bursu veriliyor.

Yeni YÖK olarak stratejik alanlar olarak belirlenen temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik), tarm, ziraat, orman, su ürünleri, yer bilimleri ve hayvanclk odakl lisans programlarna ilk 15 tercihinde yer veren ve ilgili programa ilk 3 srada yerleen örencilere örenim süreleri boyunca aylk burslar verilmeye devam edilecek.

Bugüne kadar bu alanlar seçerek gerekli artlar tayan yaklak 3 bin örenci, YÖK bursundan yararland. 2020-2021 eitim öretim ylnda da 101 üniversitede 557 program için 1671 örenciye daha aylk 800 lira burs verilecek. Burs art oran 2021 yl ocak aynda YÖK tarafndan deerlendirilecek.

YÖKÜN SEKTÖR TEMSLCLERYLE YAPTII BRLKLER

Yeni YÖK, üniversite-sanayi i birlii kapsamnda sanayinin ihtiyaç duyduu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinlii yüksek insanlarn yetitirilmesi ve istihdam odakl politikalarn oluturulmas konusunda sektör temsilcileri ile i birlii yapt.

Bu kapsamda, YÖK ve sektör temsilcileri arasnda protokoller imzaland. 2020-2021 öretim döneminden itibaren üniversite snavnda ilk 50 bine giren örenciler, maden, jeoloji ve cevher hazrlama mühendisliini tercih etmeleri halinde stanbul Maden hracatçlar Birlii (MB) tarafndan net asgari ücret orannda karlksz burs kazanacak, ayrca istihdamlarnda kolaylk salanacak.

Üniversite snavnda ilk 50 bine giren ve ilk 5 tercihinde bu bölümlerden en az birini tercih eden ve yerleen örencilere aylk net asgari ücret tutar kadar, 50 bin ile 65 bin arasnda olanlara net asgari ücret tutarnn yars kadar, 65 bin ile 80 bin arasnda olanlara ise net asgari ücret tutarnn üçte biri kadar karlksz burs verilecek. Dier kurum ve kurululardan da burs alnmas bu eitim bursunun alnmasna engel tekil etmeyecek.

TEKSTL VE DER MÜHENDSL ÖRENCLERNE ASGAR ÜCRET TUTARINDA BURS

YÖK ile stanbul Hazr Giyim ve Konfeksiyon hracatçlar Birlii arasnda yaplan protokol kapsamnda ise 2020-2021 eitim ve öretim ylndan itibaren artlar tayan bütün örencilere, ilk 5 tercihinden en az birisinin tekstil veya deri mühendislii olmas artyla, Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) yerletirme puanna göre burs verilecek.

Bu kapsamda, ilk 20 binde olanlara asgari geçim indirimi hariç net asgari ücret (1828 lira) kadar, tekstil mühendisliine 20-50 bin ve deri mühendisliine 20-60 bin arasnda yerleen örencilere asgari geçim indirimi hariç net asgari ücret tutarnn yüzde 70i kadar (1280 lira), tekstil mühendisliine 50-80 bin ve deri mühendislii için 60-100 bin arasnda yerleen örencilere asgari geçim indirimi hariç asgari ücret tutarnn yüzde 50si kadar (914 lira) ödeme yaplacak. Burslar ylda 9 ay boyunca ödenecek.

VE STHDAM GARANTL ETM BURSU

Eitim bursundan yararlanan örencilere sektörde çalma taahhüdü vermeleri halinde ilgili birlikler ve firmalar tarafndan en az 5 yl i garantisi verilecek. Ayrca örencilerin sektörel becerilerinin gelitirilmesi amacyla i birlii içinde çalmalar devam edecek.

Üniversite adaylar, üniversite ve program tercihi yaparken burslara ve program içeriklerine ilikin detayl bilgilere Yükseköretim Program Atlasndan ulaabilecek.

- Bu sene ilk defa felsefe program da YÖK Destek Bursu kapsamna alnd

Bu sene YÖK Destek Programnn kapsam geniletilerek felsefe bölümü de YÖK Destek Bursu kapsamna alnd. 2020 yl belirlenen kontenjanlar itibaryla, 57 devlet üniversitesinde örenci alan felsefe bölümü bulunuyor. Son yllarda bu programlara rabet azaldndan kontenjanlar baz üniversitelerde dolmuyordu. Bu durum üzerine harekete geçen YÖK, bir dizi tedbir ald ve bu program da destek bursu kapsamna ald.

YÖK yetkilileri yaptklar açklamada unlar kaydetti:

Eletirel ve mantki düünce ile tahlil kabiliyetinde felsefi ve mantki düüncenin rolü büyüktür. Üniversitelerin sadece bilgiye sahip insanlar deil, ayn zamanda dünyay ve hayat yorumlayabilme kabiliyetine sahip insanlar da yetitirme gibi fonksiyonu vardr. Felsefe üniversite örencisinin entelektüel düzeyini yükselten, onu münevver klan, onun ahsiyetini olgunlatran bir programdr, dolaysyla üniversitenin dier programlar ile ilikisinin kurulmas ve seçmeli dersler havuzunda olmas gerekmektedir. Bundan dolay üniversitelerimizde felsefe programlarnn zayflamamas, bu eitimin desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu düünceler ile Yeni YÖK konsepti içinde felsefe bölümü YÖK Destek Burslar kapsamna dahil edilmi olup devlet üniversitelerinde, bu programlara ilk 15 tercihinde yer vererek ilk 3 srada yerleen baarl örencilerimize karlksz 800 lira burs verilecektir.

YÜKSEKÖRETM PROGRAM ATLASI ÖNERS

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, konuya ilikin sosyal medya hesabndan yapt açklamada ise Yeni YÖK olarak 2016-2017 ylndan itibaren ülke için stratejik alanlar olarak belirledikleri temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) ile tarm, ziraat, orman, su ürünleri, yer bilimleri ve hayvanclk odakl lisans programlarna ilk 15 tercihinde yer veren ve ilgili programa ilk 3 srada yerleen örencilere örenim süreleri boyunca burs vermeye devam ettiklerini ifade etti.

Bugüne kadar gerekli artlar tayan binlerce örencinin YÖKün destek bursundan faydalandna iaret eden Saraç, bu sene felsefe bölümünü YÖK Destek Bursu kapsamna aldklarn hatrlatt.

Üniversite-sanayi i birlii kapsamnda sanayinin ihtiyaç duyduu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinlii yüksek insanlarn yetitirilmesi için sektör temsilcileri ile i birliine giderek sektörel bazda burslarn verilmesi ve istihdama yönelik protokoller de imzaladklarn aktaran Saraç, Üniversite adaylarmza, üniversite tercihi yaparken burslara ve program içeriklerine ilikin detayl bilgilere Yükseköretim Program Atlasndan (https://yokatlas.yok.gov.tr ) ulaabileceini hatrlatmak istiyor, tüm programlara yerleecek örencilerimize baarlar diliyorum. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git