Makine teorisi

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde 20’ncisi düzenlen 'Ulusal Makine Teorisi Sempozyumu' başladı.

Haberler 17.09.2021 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde 20ncisi düzenlen Ulusal Makine Teorisi Sempozyumu balad.

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafndan Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde 20ncisi düzenlen sempozyum açlna Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve akademisyenler katld. Açl konumasn yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Ulusal Makine Teorisi Sempozyumunun (UMTS) 1984 ylnda Orta Dou Teknik Üniversitesinde birincisinin düzenlenmesiyle hayata geçen, ulusal anlamda oldukça önemli bir sempozyum olan ve 2011 ylndan itibaren IFTOMM (International Federaiton for the Promotion of Mechanism and Machine Science) Türkiye temsilcisi Makine Teorisi Dernei (MAKTED) çats altnda düzenlenen organizasyonun 20ncisinin Dicle Üniversitesinde yapmaktan mutluluk duyduunu ifade etti. Karakoç, Sempozyumun amac, makine teorisi alannda çalan akademisyen ve aratrmaclar bir araya getirerek bilgi paylamnda bulunmalarn salamak ve bu alanda Türkçe kaynak oluturulmasna katk sunmaktr dedi.

YÜZ YÜZE SUNUMLAR

Dr. Öretim Üyesi Mesut Hüseyinolu bu yl yaplan etkinlikte çevrim içi ve yüz yüze sunumlar olacan, toplamda 44 bildiri sunulacan ve pandemi süreci ile hayata giren uzaktan eitim konusunda katlmclarn ilgisini çekebilecek Uzaktan Makine Teorisi Eitimi özel oturumu düzenleneceini ifade etti.

zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü MAKTED Yönetim Kurulu Bakan Doç. Dr. Gökhan Kiper, 20. kez düzenlenen bu sempozyumun devamn getirmeleri gerektiini, her yl farkl üniversitelerin müracaat ettii ve Türkiyenin farkl yerlerinde düzenlenen, nev-i ahsna münhasr bir sempozyum olarak ön plana çkmakta olduunu belirtti.

Mühendislik Fakültesi dekan Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem ise makine teorisi ve dinamiinin makine alet ve cihazlarn, aklc, bilimsel esaslara göre tasarlanp imal edilebilmeleri için gerekli olan ve matematiksel modellerin gelitirilmesi esasna dayandn kaydetti.

Prof. Dr. Kadir Turan, Makine teorisi sempozyumu olmas sebebiyle, esasen makine mühendisliinin en zor problemlerinden biri olan, enerjinin harekete dönümesini salayan sistemlerin tasarm olarak görmekteyiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git