Mardin Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapanış toplantısı

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Yaşam boyu öğrenme ve özellikle istihdam edilebilirlik, sosyal içerme ve büyümeye destek, Avrupa eğitim ve öğretim programının hedeflerinden biridir." dedi.

Haberler 04.10.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Berger, Mardinin Artuklu ilçesinde bir otelde düzenlenen Mardin Hayat Boyu Örenme Projesi kapan toplantsnda yapt konumada, bu tür çalmalarda özel sektörün çok önemli bir payda olduunu söyledi.

Eitime ihtiyaç duyan insanlara verilen desteklerin önemine deinen Berger, öyle devam etti:

AB ve Türkiye, yaam boyu örenme kavramnn kiilerin ekonomiye katlmalar amacyla kapasite ve becerilerinin gelitirilmesi bakmndan önemli olduunu kefetmi bulunuyor. Yaam boyu örenme ve özellikle istihdam edilebilirlik, sosyal içerme ve büyümeye destek, Avrupa eitim ve öretim programnn hedeflerinden biridir. Bu, ABnin üzerinde mutabk kald 4 hedeften biridir. Bu proje de bunun nasl yapldna dair güzel bir örnektir.

Yaam boyu örenme programnn yürütülmesinde rol alan birçok paydan bulunduuna iaret eden Berger, Birçok payda bu alandaki uzmanlklarn, bilgilerini ve deneyimlerini paylaabilir. Özellikle dünya genelinde uzmanlklar, kapasiteleri ve yüksek kalitede çalmalaryla bilinen Türk irketler var. Bu irketler bugün ele aldmz eitimlere katlan insanlara bu yüksek kaliteyi aktarabilir. dedi.

Mardindeki projenin Türk hükümetinin yakn i birliiyle yürütüldüünü bildiren Berger, Türk hükümeti de bir yeterlilikler çerçevesi kabul etmitir. Bu çerçeve, yaptmz çalmalarn temelini tekil etmektedir. Bu, etkin katlm salamak üzere eitime, gerekli becerilere, yeterliliklere ve standartlara sahip olmaya ihtiyaç duyan bireyler ile irketleri bir araya getirmemize yardmc olmutur. ifadelerini kulland.

- Açamayacamz hiçbir kurs yok

Milli Eitim Bakanl Müstear Yardmcs Ercan Demirci ise toplumun her kesimine yaygn eitimle dokunmay amaçladklarn dile getirdi.

Bu balamda açlan 3 bin 176 kursta mesleki ve teknik eitimlerin verildiini vurgulayan Demirci, Dinamik bir sistemimiz var. Türkiye genelinde AB projeleri bakmndan Hayat Boyu Örenmenin Desteklenmesi Program kapsamnda 37 projemiz var. Toplumun ihtiyacna göre bunlar gün gün artmaktadr. 12 kiiyi ve usta öreticiyi bulduktan sonra açamayacamz hiçbir kurs yok. dedi.

Artuklu Kaymakam akir Önen Öztürk de çok kültürlü bir ehirde yaadklarn ifade etti.

Mardinde valilik ve belediyelerin insana dokunan çok sayda sosyal proje yürüttüünü anlatan Öztürk, unlar kaydetti:

100 bine yakn Suriyeli mülteciyi ehrimizde barndryoruz. lçemizde 30 bine yakn mülteciyle dostça ve kardeçe yayoruz, onlar kendimizden bir parça olarak görüyoruz. Onlara eitimden barnmaya ve sala kadar birçok konuda, elimizden geldiince, kendi yurttalarmza saladmz imkanlar salamaya çalyoruz. Bu konuda ABnin delegasyonundan da önemli ve güçlü katklar bekliyoruz. diye konutu.

Konumalarn ardndan Berger ve davetliler, proje kapsamnda eitimlerini tamamlayan kursiyerlere sertifikalarn verdi.

Toplantya, Avusturyann Ankara Büyükelçisi Ulrike Tilly, Polonyann Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Estonyann Ankara Büyükelçisi Marin Mottus, Almanyann Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve Litvanyann Ankara Büyükelçisi Audrius Brüzga da katld.

- Mardin Hayat Boyu Örenme Projesi

Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Nusaybin Mobilyaclar Dernei ile ortaklaa yürütülen proje kapsamnda, Mobilya ve Dekorasyon CNS Makine Operatörü kursu açld.

KUR, Halk Eitim Merkezi ve OSBde faaliyet gösteren mobilya ve dekorasyon firmalarnn itirakçi olarak katld 180 bin 883 avro bütçeli projede, mobilya ve dekorasyon sektöründe eitim verilen 46 kiinin i hayatna katlmlar saland.

Öte yandan, toplant öncesinde Berger, büyükelçilerle birlikte Mardin Valisi Mustafa Yaman makamnda ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git