Masal dinyelen başarılı oluyor

Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonların çocukların zihnini fakirleştirdiğini vurgulayan Yazar ve Eğitim Uzmanı Gökçe Gülen Akçin, hikaye ve masal dinleyen çocukların zihinsel gelişimlerinin yükseldiğini belirtti.

Haberler 30.05.2020 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ailelerin çocuklar oyalamak için cep telefonu ve tablet bilgisayarlardan medet ummalarnn tehlikelerine dikkat çeken Eitim Uzman Gökçe Gülen Akçin, çocuklara kitap okunmasnn zihinsel geliimi yükselttiini belirtti. Öretim Görevlisi Gökçe Gülen Akçin, Tablet bilgisayarlar çocuklarn dil geliimini olumsuz etkilemekte ve geç konumalarna neden olmakta uyars yapt. Aratrmalarn, kitap okumann çocuklarn dil geliimi için vazgeçilmez olduunu gösterdiini kaydeden Gökçe Gülen Akçin, 8 aydan itibaren bebeklere okunan hikye kitaplar, dilin daha hzl örenilmesini salayarak kelime daarcn zenginletiriyor ve ileriki dönemlerde akademik baarnn yüksek olmasn salyor dedi.

0-3 YA ARASI DÖNEM ÖNEML

Gökçe Gülen Akçin, Amerikan Pediatri Akademisinin de okul öncesi kitap okunan çocuklarn, örgün eitim dönemlerinde daha baarl olduunu belirttiini aktard. Doum ile 3 ya arasndaki kritik dönemin çocuun daha sonraki okur-yazarlk dönemini etkilediini belirten Akçin, Kitap metinleri, günlük konumalardan çok daha geni bir kelime aralnn kullanlmasn tevik etmekte. Deneysel çalmalar gösteriyor ki, kitaplar çocuklarn alc ve ifade edici kelime daarcnn salam bir destekçisidir deerlendirmesinde bulundu. Gökçe Gülen Akçin, Amerikada yeni yaplan bir aratrmaya göre okuma yazma açsndan zengin bir ortamda yetien çocuklar ile hiç kitap okunmam çocuklar arasnda 1 milyondan fazla kelime boluunun bulunduunu aktard.

çOCUKLARIN KONUMA SÜRELERN ARTIRIYOR

Birçok ülkede, okuma deneyimlerinin faydalarn en üst seviyeye çkarmak için yerel kütüphaneler araclyla ailelere kitap datldna dikkat çeken Gökçe Gülen Akçin, bu programlarn, çocuklarn ortalama konuma sürelerini dikkate deer oranda artrdn vurgulad. Kitap okumann dil geliimi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmek için Pamuk ve Püsküllü Yardmlayor adl bir çocuk kitab yazan Altnba Üniversitesi Salk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öretim Görevlisi Gökçe Gülen Akçin, görme engelli çocuklara da hikye ve masal anlatcs olarak destek veriyor.

Ana Sayfaya Git