Maskeli eğitimde doğru iletişim nasıl kurulmalı?

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber çocuklarda maske kullanımının önemi bir kez daha gündeme geldi. Çocuklara maske kullanımının anne ve baba tarafından anlatılması gerektiğini belirten uzmanlar, önlem almanın endişeyi azalttığına dikkat çekiyor. Maske nedeniyle yüz ifadesinin doğru anlaşılamayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öğretmenlere duygularını daha çok konuşarak ifade etmelerini tavsiye ediyor.

Haberler 30.09.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Ergen Psikiyatri Uzman Mine Elagöz Yüksel, yüz yüze eitime balayan çocuklarn maske kullanmna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Yeni alkanlk kazanmalarna yardmc olmalyz

Erikinler için olduu kadar çocuklar için de daha önce deneyimlenmeyen bir dönemden geçildiini belirten Dr. Mine Elagöz Yüksel, çocuklarn da alkanlklarn deitirmelerini bekliyoruz. çocuklar için alkanlklarnn ne kadar önemli olduunu unutmamalyz. Bu nedenle bu deiim döneminde yeni alkanlklar kazanmalarna ve yeni rutinler oluturarak endielerini azaltmalarna yardmc olmalyz. Bu yeni alkanlklardan biri de ev dnda maske takmalar olmaktadr. çocuklar için sosyal mesafeye uymak zor olduu için maske takmalar daha bir önem kazanmaktadr. Ancak çocuklarnn maske takacak olmas, belki de onlardan çok ebeveynlerini endielendiriyor. Ailelerin endieleri, çocuklarn herkesi maskeli görerek korkacak olmalar gibi ihtimallerden oluuyor dedi.

çOCUKLA MUTLAKA KONUULMALI

çocuk hangi yata olursa olsun neden maske takt hakknda kendisiyle konuulmas gerektiini vurgulayan Dr. Mine Elagöz Yüksel, Bu ekilde hem kendisinin güvende olaca hem dier arkadalarnn kendini güvende hissetmesine yardmc olaca ifade edilmelidir dedi.

EBEVEYNLER SAKNSE ENDE AZALIYOR

çocuklarn korkuyu ebeveynlerinden de örenebilecei, dolaysyla onlar sakin gördükçe endielerinin de azalacann unutulmamas gerektiini kaydeden Dr. Mine Elagöz Yüksel, Bununla beraber çocuklar için arkada ortam çok önemli olup sk sk birbirlerinden birçok eyi örendiklerini görüyoruz. çocuklarn dier tüm arkadalarn da maske içinde görmeleri bunun kiisel bir durum deil, normal olduunu hissettirecektir. Maske takmnn düzenli olmasnn salanmas, bu kuraln sk sk bozulmamas da çocuklarn itiraz etmelerini azaltacaktr dedi.

ÖNLEM ALMAK, ENDEY AZALTMAYA YARDIMCI OLUYOR

Maske takmann ya da farkl önlemler almann aslnda kontrolün azald salgn döneminde bir korunma yöntemi olarak süreç üzerinde bir kontrol edilebilir hissi yarattn, böylece endielerin de azaltmaya yardmc olduunu belirten Dr. Mine Elagöz Yüksel, Bu nedenle çocuklara da yapabilecekleri bir ey olduunu göstermek, bunu sebepleriyle açklamak onlarn da daha sakin kalmalarna neden oluyor dedi.

MASKE TAKMAYI, BÜTÜNÜN PARçASI OLMAK GB HSSEDYORLAR

Maske kullanma konusunda çocua örnek olmann önemine iaret eden Yüksel, Ebeveynlerinin, tandklarnn ya da yabanclarn da maske taktn gören çocuk, kendisi de takarak bir bütünün parças olduunu ve kendisinin de yapabilecekleri olduunu hisseder diye konutu.

RESML MASKELER DAHA çOK BENMSEYEBLRLER

Dr. Mine Elagöz Yüksel, Desenli, resimli maskeler, daha büyük çocuklar için yazl, mesaj içerikli maskeler maskeyi daha kolay benimsemelerine yol açar. Bununla beraber maskenin rahatszlk vermemesi, çocuun içinde rahat edecei bir kumatan olmas, büyüklüünün yüzüne uygun olmas da süreci kolaylatrr dedi.

ÖRETMENLER DUYGULARINDAN DAHA çOK BAHSETMEL

Özellikle çok küçük çocuklarn maskeli birini gördüklerinde korkmalarnn mümkün olabildiini belirten Dr. Mine Elagöz Yüksel, Bu durum çounlukla onlarn maskenin ardndaki yüz ifadelerini okumakta zorlanmalarndan kaynaklanmaktadr. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarla maskeli olarak çalan örnein öretmenlerin daha fazla bedensel da vurum kullanmalar, seslerini duygularn daha fazla yanstacak ekilde tonlamalar ve duygularn ifade etmek için sözcükleri kullanmalar yani duygularndan daha fazla bahsetmeleri faydal olacaktr tavsiyesinde bulundu.

MASKENN NEDEN ZORUNLULUK OLDUU ANLATILMALIDIR

Maskeyi ev ortamnda tantmann, ne ie yarayacan ve neden takmak zorunda olduunu en güvendii ebeveynlerinden örenmenin çocuk için doru ve önemli olduunu kaydeden Dr. Mine Elagöz Yüksel, unlar söyledi:

Maskesini takabildii süre içinde olumlu söylemlerle çocuk tevik edilmelidir. çocuu maskeye altrmak için örnein evde oyunlar içinde maske kullanlabilir. Maske taklarak oynanan ce-e oyunu ya da bir pelü hayvana / bebee taklacak maske ile oyun kurulmas küçük çocuklar için kabullenmeyi arttracaktr. Özellikle büyük çocuklar maske takmak istemediinde bunun arkasnda bir neden olup olmad anlalmaya çallmaldr. Örnein çocuk yeteri kadar oksijen alamadn ya da maskenin sivilcelerini arttrdn düünüyor olabilir. Bu durumda kendisi dinlenerek yanl düünceleri için doru açklanmalar yaplmaldr. çocuklarn özellikle küçük yalarda kurallara uymaya meyilli olduu ve pek çok konuda yetikinlerden daha kolay adapte olduklar da bir gerçektir.

Ana Sayfaya Git