MEB 2017 hedeflerini belirledi

MEB'in bu yıl okul öncesinden üniversiteye geçiş sürecine kadar tüm eğitim kademelerinde yaptığı yeni planlamaya göre, öğretmenlere YGS ve LYS gibi ulusal merkezi sınavlar ve PISA gibi uluslararası değerlendirme programlarına yönelik hizmet içi eğitim faaliyeti düzenlenecek.

Haberler 04.02.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnn (MEB), bu yl okul öncesinden yükseköretime geçi sürecine kadar tüm eitim kademelerinde yapt yeni planlamaya göre, öretmenlere Yükseköretime Geçi Snav (YGS) ve Lisans Yerletirme Snav (LYS) gibi ulusal merkezi snavlar ve Uluslararas Örenci Deerlendirme Program (PISA) gibi uluslararas deerlendirme programlarna yönelik hizmet içi eitim faaliyeti düzenlenecek.

MEBin 2017 Yl Performans Programnda, okul öncesi ve ilkokullarda okullama oranlarnn yükseltilmesi, okul öncesi okul saylarnn artrlmas, engelli çocuklara yönelik projelerin hayata geçirilmesi, örenci bana düen kitap saysnn artlmas gibi 34 hedef yer alyor.

Buna göre, örencilerin yl sonu baar puanlarnn arttrlmas amacyla, 100 öretmene YGS ve LYS gibi ulusal merkezi snavlar ve PISA gibi uluslararas örenci deerlendirme programlarna yönelik hizmet içi eitim faaliyeti düzenlenecek.

Ortaöretim örencilerinin yl sonu baar puannn ortalama 74, mesleki ve teknik ortaöretim örencilerinin yl sonu baar puannn ise 65,25ten 66a çkarlmas hedefleniyor.

Yl sonu baar puann arttrlmas amacyla, mesleki ve teknik ortaöretim okul ve kurumlarnda görevli öretmenlere yönelik de çalmalar yürütülecek. Türkiye statistiki Bölge Birimleri Snflandrmas (BBS) düzeyinde örencilerin yl sonu baar puan ortalamalar analiz edilecek ve baary olumsuz etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesine yönelik aratrma yaplacak. Destekleme ve yetitirme kurslarnn yaygnlatrlmas için de çallacak.

Performans programnda, engelli çocuklar için kapsayc erken çocukluk eitimi projesine de yer verildi. Projeyle engelli çocuklar ve dezavantajl gruplarn eitime katlm oranlarnn artrlmas planlanyor. Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) ile dorudan sözleme imzalanarak, projenin bu yl balatlmas öngörülüyor.

- Okullama orannda çta yükseltilecek

Okul öncesinde ise okullama oran yüzde 42,96dan yüzde 46ya yükseltilmesi hedeflenirken, dezavantajl gruplar bata olmak üzere, eitim ve öretimin her tür kademesinde eitime katlm ve tamamlama oranlarnn artrlmas da amaçlanyor.

lkokulda yüzde 94,87, ortaokulda yüzde 94,39 olan net okullama orannn yl sonuna kadar yüzde 100e çkarlmas planlanyor. Eitimin tüm kademelerinde okullama orannn yükseltilmesi amacyla yatrmlar artrlacak ve yürütülen protokollerle fiziki kapasite artrma çalmalar sürdürülecek.

- 2017de kültürel ve bilimsel faaliyetlere yatrm

MEB, örencilerin bu yl sanat, bilim, kültür ve spor alanlarndaki faaliyetlere katlmn artrmaya yönelik de çeitli faaliyetler yürütecek.

Sanat, bilim, kültür ve spor alanlarndaki faaliyetleri arttrmak amacyla uluslararas robot yarmas düzenlenecek, büyük bir komplekse sahip olacak örnek spor salonu ina edilecek. Gençlik ve Spor Bakanl ile ibirlii protokolü imzalanarak oluturulacak, bünyesinde fitness salonu, yar olimpik havuz olan örnek spor salonunun bu yl içinde yaplmas hedefleniyor.

Endüstriyel otomasyon teknolojileri alannda ve robot teknolojileri konusunda çalmalarn tantmnn yaplmas ve sergilenmesi için lise ve üniversite örencilerinin katlmyla 11. Uluslararas Robot Yarmas düzenlenecek.

- Örenci bana düen kitap says artacak

MEB, 2017de örenci bana okunan kitap saysn da artrmay amaçlyor. lkokulda örenci bana okunan kitap saysnn bir önceki yla kyasla 21,1den 25 ortaokulda 7,11den 9a, imam hatip ortaokullarnda ise 8,31den 14,15e çkartlmas planlanyor.

Geçen yl tüm imam hatip ortaokullar ve Anadolu imam hatip liselerinde uygulanan Dost Kitaplar Dost Örenciler Kitap Okuma Etkinliinin yl içinde tüm okullarda hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Mesleki ve teknik ortaöretimde onur veya iftihar belgesi alan örenci orannn artrlmas da hedefler arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git