MEB başlattı: 10 milyon öğrenci için geçerli

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra ilgi ve yeteneklerine ilişkin verilerin de izlenerek doğru yönlendirilmesini sağlayacak, 'e-portfolyo' projesini tüm ortaokul ve liselerde başlattı. Bakan Ziya Selçuk, "Çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi, yönlendirilmesi amacıyla her çocuğumuz, her öğrencimiz için bir e-portfolyo oluşturduk" dedi.

Haberler 22.10.2019 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2023 Eitim Vizyonunun en önemli hedeflerinden olan e-portfolyo projesinin tantm Milli Eitim Bakanlnda düzenlenen törenle yapld. Törene Bakan Ziya Selçuk ile bakanlk yetkileri katld. Bakan Selçuk, bundan sonra her örencinin kendi yolunda yakndan izleneceini belirterek, Biliyorum ki, bugün sadece bu salonda pek çoumuz yolumuzu el yordamyla bulduk. Birileri bizi ilkokuldan itibaren gözlemlese, kendimizi kefetmemize imkan tansa, bizi ilgi ve yeteneklerimize göre yönlendirse, tercihlerimizi, kararlarmz elimizdeki verilere göre almamz salasa bugün çoumuz belki de baka yerlerde olurduk.

Biz ite o el yordamn kaldrdk, yerine e-portfolyo uygulamasn getirdik. stedik ki, çocuklarmz gidecekleri yeri el yordamyla deil e-portofolyo ile bulsunlar. çocuklarmzn kaygdan uzak bir ekilde kendilerini tanmalar, ilgi ve yeteneklerini disiplinleraras çalmalarnn bütünsel olarak tespiti, rehberlik ve bir üst kuruma yöneltme hizmetlerinin doru yaplmas için çalmalarmzn bir aya da e-portfolyodur dedi.

ERKEN çOCUKLUKTAN MEZUNYETE KADAR ZLENECEK

Bakan Selçuk, geçmi yllarda düzenlenen Milli Eitim uralarnda en temel amaçlardan birisi olarak örencilerin izlenmesi, yönlendirilmesi ve onlara rehberlik edilmesinin gösterildiini hatrlatarak, artk bu hedefin hayata geçirildiine iaret etti. Bakan Selçuk, MEB olarak 2023 eitim vizyonu kapsamnda erken çocukluktan mezuniyete kadar çocuklarmzn izlenmesi, deerlendirilmesi, gelitirilmesi, yönlendirilmesi amacyla her çocuumuz, her örencimiz için bir e-portfolyo oluturduk. Bu hizmet çocuklarmzn eitim yaamlar boyunca farkl alanlarda yapm olduu çalmalara ulamamza ve çalmalar deerlendirmemize sürdürülebilir ve süreklilik tayan bir imkan tanyacaktr diye konutu.

Bakan Selçuk, e-portfolyo sayesinde örenci ilgi ve meraknn yllara yaylan bir süreçten izlenebilecek bir duruma geldiini vurgulayarak, Bu da bir sonraki eitim kademesinde yaplacak tercihlerin veriye dayal olarak yaplmasn ve kararlarn bu suretle alnmasn kolaylatryor. Okul ve okul d yaamn entegrasyonunu ve bütünletirilmesini de e-portfolyo vastasyla salama imkanna kavuacaz eklinde konutu.

EFFAF VE ULAILABLR OLACAK

E-portfolyo sisteminin effaf olacann altn çizen Bakan Selçuk, unlar söyledi:

E-okul sistemine kaytl her örencimiz e-portfolyo sistemine kaytl olmakla birlikte, e-okul veli bilgilendirme sistemi üzerinden çocuunun portfolyosuna eriim de salayabilecek. Bu nedenle e-portfolyo veli ve örencilerimiz için oldukça effaf olacak ve herkes kendi portfolyosunu anlk olarak izleme frsatna sahip olacak.

Ksaca e-portfolyo örencilerimizin sistem içinde bugüne kadar görülmeyen, ama örencinin asl kendisi olan yönlerinin de görünür hale getirildii, bu karmak verilerin analiz edildii, örenciyi bütünsel olarak ele almamza imkan tanyan ve onu gelecee hazrlamamz için bize veri kayna olan bir hizmettir. Bu hizmetle örencilerimizi daha somut verilerle görüp onlarn kendi müfredatnda daha isabetli kararlarla gelecee doru güvenle yol almasn salayacaz.

10 MLYON ÖRENC çN E-PORTFOLYO OLUTURULDU

Proje kapsamnda bütün ortaokul ve liselerde örenim gören yaklak 10 milyon örenci için e-portfolyo oluturuldu. Proje, pilot uygulamann sonuçlanmasnn ardndan ilkokullarda da uygulamaya geçirilecek. E-portfolyo ile tüm örenciler, erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar takip edilerek deerlendirilecek. Örencilerin, e-portfolyosundaki bilgiler nda ilgi ve yeteneklerinin gelitirilmesi ve doru yönlendirilmesi salanacak.

E-portfolyoda çocuun tüm okul yaamnda ald sonuçlar, elde ettii baarlar, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda katklarndan oluan ürün dosyas yer alacak. Ayrca örencilerin ulusal ve uluslararas projelere katlm ile ilgili bilgiler, okuduu kitaplarn adlar ve sayfa saylarnn yan sra örencinin kendini tantt bir bölüm de bulunacak. E-Portfolyo çalmasyla, örencinin ilgi ve merak yllara yaylan bir süreçle izlenirken, bir sonraki eitim kademesinde yaplacak tercihlerin veriye dayal yaplmas salanacak.

Ana Sayfaya Git