MEB duyurdu: Özel okullarda yeni dönem! Öğretmen maaşları...

Yeni açılacak özel okullara yeni kriterler geliyor. Banka ya da taşınmaz mülk teminatının yanı sıra öğretmenlerin 1 yıllık maaşları da cari gider olarak garanti edilecek. Özel okul teşviklerinde ise KDV oranının düşürülmesi gündemde.

Haberler 29.11.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) son 2 yldr arda arda açldktan sonra bir bir kapanmaya balayan özel okullarda gelecek yllarda benzer durumlarn yaanmamas için bir dizi önlem almaya hazrlanyor. Örenci, öretmen ve veli maduriyetlerini en aza indirmek için baz mali düzenlemeler yaplacak. Yeni açlacak özel okullar banka ya da tanmaz mülk teminat gösterecek. 1 yllk öretmen maa cari gider olarak garanti edilecek. Bina standartlarna uymayan, bahçesi olmayan, fiziki koullar eksik olanlara ruhsat verilmeyecek.

TEVK DÖNEMNDE ARTTI

Açklamalarda bulunan üst düzey MEB yetkilileri konuyla ilgili yasal düzenleme taslann Cumhurbakanlna gönderildiini belirterek Bir hastane açlrken nasl koullar varsa okul açlrken de olmal. Bu daha çok yeni açlacaklarla ilgili. Mevcutlar kendilerini ispat etmi, devam ediyor dedi. Öte yandan özel okulculuu tevik etmek için de baz yeni formüller üzerinde çallyor. KDV orann yüzde 8den yüzde 1e indirilmesi gündemde. 2014te çocuklarn özel okula göndermek isteyen velilere ödenen tevik uygulamasyla birlikte özel okul saysnn oldukça arttn belirten MEB kaynaklar Bu dönemde herhangi bir standart olmadan özel okullar açlmaya baland. Tevikin en etkili olduu yer 12-15 bin TL bandndaki okullar oldu. En riskli gruplar da oralard. Daha dikkatli olmak gerekiyor dedi. Özel okullar tevik etmek için baka düzenlemeler üzerinde çalldn anlatan MEB yetkilileri Okullar gelir vergis, matrah ya da KDV üzerinden tevik etmek istiyoruz. Örnein KDVyi yüzde 1e çekmek istiyoruz. Ama bu arada özel okullar snavlara hazrlayan kurumlar deil, eitim kurumlarn haline getirmek hedefimiz diye konutu.

KOTA GELMES GEREK

Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan Nurullah Dal Ruhsatlandrma konusunda bölgesel olarak kotalar konmas talebimiz var. Ar okullama var. Özel okullarn bugün 3 milyon 800 bin kontenjan var ama toplam örenci says 1.5 milyon. Kontenjann yalnzca yüzde 45i dolu dedi.

Ana Sayfaya Git