MEB, eğitim istatistiklerine "tek tık" ile kolay erişim imkanı getiriyor

Okul, öğrenci, derslik, öğretmen sayıları ile okullaşma oranlarına ilişkin il bazlı örgün eğitim verileri, karar vericiler ve araştırmacıların daha kolay ve hızlı erişimine uygun hale getirildi.

Haberler 16.05.2022 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer Eitimle ilgili okuryazarl güçlendirmek isteyen, eitimle ilgili parametreleri, verileri takip etmek isteyen tüm aratrmaclarmz, tüm eitim paydalar, eitim yazarlar çok kolay ekilde bu verileri inceleyebilecek ve çapraz ekilde filtreleyip, farkl özellikleriyle verilere farkl bak açs salama imkanna sahip olacaklar

Milli Eitim Bakanlnn (MEB), hem resmi internet sayfasnda dijital olarak hem de kitap halinde basl yaymlanan örgün eitim istatistikleri, yeni yazlm ile daha kolay ulalabilir hale getirildi.

MEBin okul, örenci, derslik, öretmen saylar ile okullama oranlarna ilikin il bazl örgün eitim verileri, karar vericiler ve aratrmaclarn daha kolay ve hzl eriimine uygun hale getirildi. Grafiklerle zenginletirilen veriler, eitim yl ve eitim kademelerine göre sorgulanabilir ekilde, Excel ve PDF formatnda yarndan itibaren Bakanln internet sitesinden paylalacak.

Kullanclar, okul türü ve eitim-öretim yllarna göre her bir eitim kademesine ait özet verilerin yaymland tablolara da internet sitesi üzerinden eriebilecek.

VERLER ARTIK KTAPçIKTAN TAKP EDLMEYECEK

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, konuya ilikin AA muhabirine yapt deerlendirmede, yeni gelitirilen sistemi yarndan itibaren kamuoyunun kullanmna açacaklarn ifade etti.

Bakanlk verilerinin artk kitapçktan takip edilmesine gerek kalmadn, verilere artk filtreleme ekranlar ve grafik destekli ekilde çok rahat eriilebileceini bildiren Özer, unlar kaydetti:

Bu çalma, çok kymetli. çünkü bizim eitim sistemimiz çok büyük bir eitim sistemi. Bu sistemde çok parametre var. O kitaplarda bu parametreleri, verileri takip edebilmek gerçekten zordu. imdi eitimle ilgili okuryazarl güçlendirmek isteyen, eitimle ilgili parametreleri, verileri takip etmek isteyen tüm aratrmaclarmz, tüm eitim paydalar, eitim yazarlar çok kolay ekilde bu verileri inceleyebilecek ve çapraz ekilde filtreleyip, farkl özellikleriyle verilere farkl bak açs salama imkanna sahip olacaklar.

Bunu çok önemsiyoruz çünkü Türkiyede eitimin verilerle konuulmasna ihtiyaç var. Eitimde olumlu veya olumsuz söylenecek her sözün veriye dayanmas gerekiyor. Eitimde iyiletirme yapacamz yerleri görme anlamnda da çok kymetli. Biz her türlü eletiriye açz, biz süreçlerimizi iyiletirmek istiyoruz. Eletirilerin de veriye dayal ekilde yaplmas, bizim eksiklerimizi görme anlamnda çok kymetli olacak. Yeni yazlmmz, özellikle akademisyenlerimizin eitim politikalar ile ilgili çalmalarnda da çok aktif kullanacaklar verilere çok kolay ve hzl ekilde ulaabilme, eriebilme imkan salayacak.

Ana Sayfaya Git