MEB, engelli öğrencinin önerilerini hayata geçiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, doğuştan serebral palsi hastası lise öğrencisi Metin'in hazırladığı engelli öğrencilere ilişkin eğitim raporunu inceledi.

Haberler 20.01.2017 - 07:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) Müstear Yusuf Tekin, yeni müfredat taslanda, snftaki engelli örencilere kar ön yarglar kracak, hogörü, sayg, sevgiyi gelitirecek çok sayda deer yerletirdiklerini belirtti.

Doutan serebral palsi (beyin felçli) hastas Karakusunlar MKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biliim Teknolojileri Bölümü 11. snf örencisi Muhammed Metin, engelli örencilere ilikin eitim raporunu, Müstear Yusuf Tekine sundu. Serebral Palsili çocuklar Dernei (SERçEV) üyesi olduunu aktaran Metin, Müstear Tekine kendisini dinledii için teekkür etti.

1997 Diyarbakr doumlu olduunu anlatan Metin, engeli nedeniyle o dönemki koullarda ancak 12 yanda Ankarada Milli Eitim Vakf Gökkua lkokulunda eitimine balayabildiini bildirdi. Metin, letiim Fakültesine gitmek istediini belirterek, engelli bireylerin haklarn ve yaplmas gerekenleri Türkiyede ve uluslararas platformda duyurmak istediini söyledi.

Metin, Müstear Tekine, engellilerin eitimlerine ilikin önerilerin yer ald raporunda, okul ve snf ortamnn engellilere uygun hale getirilmesini, özellikle kaynatrma eitimindeki öretmen ve örencilerin engelli örencilere kar ön yarglarnn krlmasn, Eitimde Engel Yok adnda bir web sitesinin oluturulmasn ve bu örenciler için gölge öretmenlerin görevlendirilmesini istedi.

- Farkllklara sayg tüm derslerde deer olarak verilecek

Tekin ise yeni okullarn engelli bireylerin de ihtiyaçlarn giderecek ekilde tasarlandn, eski okullar da engelli örenciler için en iyi ekilde dizayn etmeye çaltklarn anlatt.

Öretmen ve örencilerin snflarnda bulunan engelli örencilere kar ön yarglarn krmay amaçladklarna deinen Tekin, Tam da bugünlerde konutuumuz müfredat deiikliklerinin içerisinde bu konularla alakal ön yarglar kracak, hogörü, sayg ve sevgiyi gelitirecek çok sayda deer yerletirdik. Bu da bizim için çok önemli bir ey. diye konutu.

Muhammed Metinin bütün okullarda engellilere yönelik hayat farkllklarla güzel adnda bir dersin zorunlu hale getirilmesi önerisini de dile getirmesi üzerine Müstear Tekin, yeni müfredat taslanda, tüm derslere, farkllklara sayg kavramnn yerletirilmesinin öngörüldüünü belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

Müfredat deiikliklerimizin ana parametrelerinden bir tanesi bu. Sadece engelli çocuklarmza deil, bütün farkllklara sayg duyacak bir örenci profili istiyoruz. Dolaysyla anaokulundan itibaren tüm çocuklarmza, tüm farkllklara sayg duyulmas gerektiini, herkesin insan olduunu ve insani vasflara sayg duyarak, ho görerek karlkl nezaket ortam içerisinde eitim öretim alma hakknn kullanlmas gerektiini aktarmak istiyoruz. Yeni bir ders koyarak deil, bütün derslerin içerisine bu kazanmlar yerletiriyoruz.

Örencinin önerdii Eitimde Engel Yok web sitesinin oluturulmas konusunda ise gerekli talimatlar vereceine iaret eden Tekin, Metinden de sitenin tasarm konusunda destek salamasn istedi.

Müstear Tekin, engelli örencilerin dersi takip edebilmesi için gölge öretmen sisteminin hayata geçirilmesini önerisine karlk, Bu öneriyi alalm, dersimize çalalm. dedi.

Tekin, iitme engelli örenciler için iaret dilini bilen öretmenlerin görevlendirilmesini isteyen örenciye, bu konuyu gündeme alp üzerinde çalacaklarn vurgulad.

Müstear Tekin, örenci Muhammed Metinin önerdii taleplerin bir ksmnn hemen hayata geçirilebilir olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Okullarmzn engellilere uyumlu hale getirilmesi, müfredatn içerisinde bu tür farkllklara saygnn yer almas gibi çalmalara zaten balamtk. Yeni tip okul projelerimizde bu konuya yeterince yer veriyoruz. Öretmenlerimizin hizmet içi eitim programlarmzn içerisine engelli örenciler için de yeni bir program yerletirdik.

Ana Sayfaya Git