MEB, Google ile 1 milyon öğretmen için dijital dönüşüm programı başlatıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Google ile birlikte öğretmene yatırım için yeni bir bakış açısıyla yeni bir yoruma geçiyoruz. Disiplinlerarası öğretimde bilgi işlemsel düşünmeye dair olan mesleki gelişim programı, ilk etapta 200 bini sınıf öğretmeni olmak üzere toplamda 1 milyon öğretmene ulaşacak." dedi.

Haberler 05.12.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, MEB ile Google tarafndan balatlan Öretmenler çin Dijital Dönüüm Program kapsamnda yaplacak çalmalar, gerçekletirilen eitim programlarn, basl-görsel eitim içeriklerini, Google yetkilileri ve öretmenlerin katld törenle kamuoyuna tantt.

Bakanlk olarak veriden enformasyona, enformasyondan bilgiye, bilgiden bilgelie doru bir yolculuk için çaba gösterdiklerini ifade eden Selçuk, Bugün, bunu öretmenler üzerinden yeniden yorumlama zaman. diye konutu.

Öretmenler çin Dijital Dönüüm Program ile algoritmik düünce becerilerinin, otomasyon süreçlerinin arkasnda yatan beceri kümelerinin ele alnacan dile getiren Selçuk, öyle devam etti:

Öretmen arkadalarmzla yaptmz hizmet içi eitimlerin, çaltay ve kongrenin hepsinin temel amac biz beraber bir yolculuu bu ülkenin çocuklar, dünyann çocuklar, bu ülkenin gelecei için yapyoruz ve bu yolculuumuzu yaparken de daha yetkin olmaya ihtiyacmz var. çünkü çocuklar gerçekten çok hzl geliyorlar. Onlarla birlikte olan bu yolculuumuzun daha da güzellemesi için örencilerimizin, çocuklarmzn ne hissettii, ne düündüü ve neler yapmak istedii konusunda daha açk olmamzda yarar var.

Selçuk, öretmenlerin becerilerinin artrlmas için süreçlerin hayat sahnesindeki tüm boyutlarla ilikilendirilebilmesinin önemine dikkati çekerek, Ama anlam olmayan ilerin tekrar tekrar yaplmas meselesi, öretmenlerimizde de eitim konusunda bir bkknlk oluturabiliyor. Bu bkknln önüne geçebilir miyiz? Evet geçeriz. Geçiyor muyuz? Evet geçiyoruz. deerlendirmesini yapt.

Yeni nesil öretmen eitimleri ad verilen sistemde, öretmenin kendi snfnda, kendi okulunda, kendi hayatnda gerçekten iine yarayacak bir bilgiyle karlatnda birdenbire omuzlarnn yükseldiini, gözlerinin ldadn fark ettiini dile getiren Selçuk, O zaman öretmenler eitim istemiyor mu sorusunun ne kadar anlamsz olduunu görüyoruz. Öretmenler, sadece kendi ihtiyaçlarn sahici bir ekilde yorumlayabilen eitimler istiyorlar. Bu eitimlere gönülleri de zihinleri de açk. Biz bu anlamda imkanlar el verdikçe bu tür eitimlerin saysn artracaz. ifadelerini kulland.

- Burada bir hikaye yazyoruz

Bakan Selçuk, Google i birliinde yürütülecek Öretmenler çin Dijital Dönüüm Programna ilikin u bilgileri verdi:

Küresel anlamda büyük bir deer oluturan Google ile birlikte öretmene yatrm için yeni bir bak açsyla yeni bir yoruma geçiyoruz. Bilgi ilemsel düünme, otomasyon, robotik, algoritma süreçlerinin ne anlama geldii ve matematik, Türkçe, sosyal bilgiler gibi dersleri yaparken bu bilgilerin ie nasl koulacann alt yapsn görme ve deerlendirme imkanmz genileyecek. Bunun uluslararas bir düzeyde know-how oluturacana olan inancm da sonsuz. Program, 5 ilde pilot balatlacak. Disiplinleraras öretimde bilgi ilemsel düünmeye dair olan bu mesleki geliim program, ilk etapta 200 bini snf öretmeni olmak üzere toplamda 1 milyon öretmene ulaacak. Bir 1 milyon öretmenimizin hepsinde ortak bir dil gelitirme frsatna sahip olacaz. Bu eitimler, öretmen destek noktalarnn desteiyle sürdürülebilir bir eklide yürüyebilecek hale gelirse o zaman çok daha anlaml olacak.

Bakan Ziya Selçuk, öretmelerin bireysel ve mesleki geliimlerine katk sunan Öretmen Yetitirme ve Gelitirme Genel Müdürlüü ile dier genel müdürlüklere ve Google yetkililerine teekkür etti.

Burada yeni bir hikaye yazyoruz. Bunu uluslararas camiada da paylamay ve Türkiyenin bu alana olan katksn dünyaya da sunmay amaçlyoruz. diyen Selçuk, Güçlü öretmen, güçlü gelecek hedefi dorultusunda öretmenlere yönelik yeni kuak eitimlerin hzlanacan belirtti.

Bu eitimler için kamudan, özel sektörden büyük destek geldiine iaret eden Selçuk, Biz öretmen eitimine önem veriyoruz ve bu konuda yatrm yapmaya devam ediyoruz dedikçe sanki bütün toplum arkamzdan kouyor ve biz de varz diyorlar. Google ile yaptmz bu faaliyetin gelecek için bir müjde olduunu düünüyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Öretmen Yetitirme ve Gelitirme Genel Müdürü Adnan Boyac ise öretmenlere yönelik 38 farkl mesleki geliim programna ilikin bilgiler aktard.

- PISAda algoritmik düünme becerileri sorulacak

Google Türkiye Müdürü Mehmet Ketenolu ise fotorafn gösterdii 13 yandaki engelli bir çocuun uluslararas teknoloji ve gençlik etkinliklerinden birinde görme engelliler için gelitirdii robotla ödül kazandn anlatt.

Bu çocuun köpei öldükten sonra kodlama ve makine dilini örenmeye baladn aktaran Ketenolu, çocuun hayalinin ise insans robot yapmak olduunu söyledi.

çok erken yalardan itibaren çocuklarn meraklarnn peinde koarak teknolojinin yardmyla yenilikçi projeler gelitirebildiine iaret eden Ketenolu, bu çocuun da kendileri için ilham kayna olduunu ifade etti.

Kenetolu, çocuklarn 21. yüzyln gerektirdii becerilere sahip olmalarnn önemine dikkati çekerek, Bunun önemini OECD ülkeleri arasnda yaplan ve kazanmlar günlük yaamda kullanma becerilerini ölçmeyi amaçlayan PISAnn kapsamndaki genilemeden de görebiliyoruz. 2021 ylnda artk PISA matematik testinde, algoritmik düünmeyi de ölçecek bilgiler sorularn içinde yer alacak. diye konutu.

- Google Öretmen Portal oluturuldu

Milli Eitim Bakanl ile Google i birliinde dijital çada çocuklarn doru bir yol haritas ile geliimlerine katk salamak ve bu süreçte öretmenlere rehber bir kaynak sunmak amacyla Öretmenler için Dijital Dönüüm Program hazrland.

Öretmenlerin disiplinler aras bir yaklamla, algoritma tasarm, soyutlama, ayrtrma ve örüntü tanma gibi çeitli yönlerden bilgi ilemsel düünme becerilerini snflarna entegre etmesi için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmasn salamak amacyla Google i birliinde hazrlanan ulusal ve uluslararas akredite mesleki geliim programnn pilot eitimleri tamamland.

2017 ylnda ilk adm atlan çalmann kapsam geniletilerek, 1. snftan itibaren 6. snfa kadar olan süreçte öretmenlerin ihtiyaç duyduklar bilgileri içeren görsel ve basl içerikler hazrland. Öretmenlere interaktif bir ortamda kaynak paylamalar, fikir alverii yapmalar ve etkinlik hazrlamalar için Google Öretmen Portal oluturuldu.

Ana Sayfaya Git