MEB ile RTÜK arasında "Medya Okuryazarlığı İş Birliği Protokolü" imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasında "Medya Okuryazarlığı İş Birliği Protokolü" imzalandı.

Haberler 31.05.2022 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, MEB Baöretmen Konferans Salonunda düzenlenen törende yapt konumada, gençleri gelecee yetitirebilmek için her türlü imkan salamaya çaltklarn, çocuklar ve gençleri olas tehlikelere kar korumak amacyla tüm imkanlarn seferber ettiklerini söyledi.

Bir taraftan da örencilerin akademik becerilerini gelitirmeye yönelik çaltklarn anlatan Bakan Özer, Ama 21. yüzylda yeni tehditlerle kar karya olduumuzun da farkndayz. 21. yüzyl, özgürlükler yüzyl olarak varsaylsa ve iddia edilse de aslnda bamllklarn çok fazla artt bir yüzylla kar karyayz. dedi.

Eitim literatüründe yaygn kullanlan matematik, fen ve dil okuryazarlna dijital okuryazarl, medya okuryazarl gibi yeni okuryazarlklarn eklenmeye baladna dikkati çeken Mahmut Özer, bir taraftan hayat kolaylatran teknolojinin ayn zamanda farkl davranlar da üretmeye baladn dile getirdi.

nternetin en fazla eitim alann etkilediini belirten Özer, Biliyoruz ki Bat medeniyeti hiçbir eyi bedavaya vermez. Burada da o bilgiye eriimin bir maliyeti vardr ve o maliyet de bamllk olarak kendini ortaya koyar. diye konutu.

Bunun farknda olunmas gerektiine iaret eden Özer, Bat literatüründe bu konunun çok yaygn tartldn, Türkiyede ise bu konuda derinlemesine aratrmalarn olmadn söyledi.

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, dijital platformdan uzak durmann mümkün olmadnn altn çizerek, unlar kaydetti:

Dijital platformlarn sunduu imkanlarn hepsini eitim sistemimizin içerisine dahil etmemiz gerekiyor. Zaten Kovid-19 salgnnda da bavurulan yöntemlerden biri, mesafeleri ortadan kaldran dijital platformlar oldu ama bunun yannda getirdii maliyetleri de göz önünde bulundurarak, özellikle bu maliyetlere hazrlkl olmayan genç yataki çocuklarmz, neye maruz kaldklarnn farkndalyla yetitirmek en büyük sorumluluumuzdur çünkü yeni medya, sosyal medya, dier platformlar, kendilerine sürekli balanlmasn talep ediyor. Yani sürekli on-line olmanz talep ediyor, istiyor. Dikkat ederseniz medyadaki teknolojik dönüümlere, artk ekran terk etmek diye bir ey yok. Bunlar tesadüfi ekilde yaplan eyler deil, aksine bilinçli bir ekilde psikoloundan sosyolouna kadar tüm bilim disiplinlerinin ortak ekilde ürettii eyler.

- Tüm kavgalar, savalar, PR çalmalar, sosyal medya üzerinden yaplyor

Özer, çevre ülkelere de bakldnda internet üzerinden ne gibi manipülasyonlarn yapldnn görüleceini söyledi.

Tüm kavgalar, savalar, PR çalmalar, sosyal medya üzerinden yaplyor. diyen Özer, unlar dile getirdi:

Hem kullanl bir enstrüman, ayn zamanda da dezenformasyonun da çok yaygn ekilde günlük yaantmza girdii bir döneme tanklk ediyoruz. Medya platformlar sürekli kendine baml, balantl ekilde yaantmz sürdürmemizi istedii için sürekli bilgi bombardmanna maruz brakyor. Bu, gençlerin davranlarn da deitiriyor, sadece tercihlerini, karar mekanizmalarn etkilemiyor, bireyler giderek yalnzlamaya ve haz alann, meruiyet alann da sanal ortamda tesis etmeye balyor.

Özellikle sosyal medya platformlarnda dlanmama refleksi, kabul edilme, akredite olma dinamiinin çok aktif kullanldn söyleyen Bakan Mahmut Özer, Önce bireyler yalnzlatrlyor, sonra haz, sanal bir ortamda oluturuluyor ve sonrasnda da artk kararlar, davranlar, günlük yaam ritüelleri deien bir insan profili ortaya çkmaya balyor. Sabr deeri unutuluyor. deerlendirmesinde bulundu.

Bu konularn kapsaml ekilde, sadece eitim boyutuyla deil, ekonomi, sosyoloji ve psikoloji boyutuyla masaya yatrlmas, sürekli gündemde tutulmas gerektiini vurgulayan Özer, çocuk ve gençlerimizi bilginin, haberin doruluunun farkndal içinde yetitirmemiz, gençlerimizi gelecekteki savrulmalara, meydan okumalara kar çok daha dirençli klacaktr. dedi.

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, medya okuryazarlnn artrlmasna yönelik yaplacak bu i birliini gelecein güçlü Türkiyesini ina edecek gençlerin, sosyal medya üzerinden gelecek saldrlara çok daha dirençli, farkndal artrlm bir nesil olmalarn salamas açsndan kymetli bulduunu dile getirerek, protokolle konunun sadece 7. ve 8. snflarda seçmeli derslere deil, dier derslerin içeriklerine de dahil edileceini bildirdi.

- çocuklarn medya karsnda olas tehlikelerden haberdar edilmesi için çalmalar yaptk

RTÜK Bakan Ebubekir ahin de çocuklarn medya karsnda olas tehlikelerden haberdar edilmesi için çok deiik mecra ve alanlarda çalmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda medya okuryazarl protokolünün yenileneceini ve daha geni kapsaml uygulanmasnn salanacan anlatan ahin, Sadece dijital medya okuryazarl deil, çocuklarn dijital bamllktan uzak durmalar, ailelerin bilinçli birer medya tüketici olabilmeleri ve çocuklarn bilinçli medya tüketicisi olarak gelecee yön vermeleri açsndan önem tayan protokolün imzalanmas için buradayz. diye konutu.

Konumalarn ardndan protokol, Milli Eitim Bakan Yardmcs Petek Akar ve RTÜK Bakan Ebubekir ahin tarafndan imzaland.

- Protokol ne getiriyor?

Bakanlktan edinilen bilgiye göre, protokol kapsamnda örenci, öretmen, yönetici ve velilere dönük medya okuryazarl, siber güvenlik ve teknoloji bamlln önlemeye yönelik seminer, konferans, kongre, sempozyum, söylei, panel, çaltay, eitim, yarma ve etkinlikler düzenlenecek.

Tüm eitim kademelerinde medya okuryazarl bilincini gelitirmek amacyla dier derslerin öretim programlarnda medya okuryazarl konusuyla ilikilendirilebilecek kazanmlara yönelik materyal hazrlanacak, ilköretim 7. ve 8. snflarnda seçmeli ders olarak okutulan Medya Okuryazarl Dersi Öretim Program güncellenecek, EBA ve ÖBA dijital platformlarnda yaymlanmak üzere dijital materyaller hazrlanacak.

Ana Sayfaya Git