MEB "kalfalık ve ustalık" için "e-sınav" dönemini başlattı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, kalfalık ve ustalık için teorik sınavın, elektronik sınav (e-sınav) olarak yapılabilmesi amacıyla çalışmaları tamamladıklarını ve ilkini bugün Ankara'da uyguladıklarını söyledi.

Haberler 30.04.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Yardmcs Mahmut Özer, kalfalk ve ustalk için teorik snavn, elektronik snav (e-snav) olarak yaplabilmesi amacyla çalmalar tamamladklarn ve ilkini bugün Ankarada uyguladklarn bildirdi. Özer, Milli Eitim Bakanl (MEB) olarak kalfalk ve ustalk snavlarnn dönemlerine ve teorik snavlarn e-Snav olarak uygulanabilmesine yönelik düzenleme yaptklarn belirtti.

Önceki Örenmelerin Tannmas, Denklik ve Ölçme Deerlendirme lemleri le lgili Usul Ve Esaslara likin Yönergede yaptklar deiiklikle kalfalk ve ustalk snavlarnn artk iki ayda bir yaplabileceini ve teorik snavlarn e-snav olarak uygulanabileceini aktaran Özer, MEB olarak bu kapsamda teorik snavn elektronik snav olarak yaplabilmesi için çalmalarmz tamamladk ve ilk e-Snav Ankarada uyguladk. bilgisini verdi.

Mesleki eitim merkezlerinde, 27 alan ve 142 dalda kalfalk ve ustalk snavlar yapldn ifade eden Özer, unlar kaydetti: Mesleki eitim merkezlerimizde baarl bir ekilde gerçekletirilen kalfalk ve ustalk snavlarna bavurular giderek artmaktadr. Örnein kalfalk ve ustalk belgesi snavlarna 2019 ubat döneminde 67 bin 295 aday bavuru yapt. Snavlara yönelik taleplere hzla cevap verebilmek ve dönemsel beklemeleri de önlemek için iki alanda iyiletirme yapacamz daha önce kamuoyu ile paylamtk. Her iki iyiletirme ile ilgili düzenlemeleri yaptk.

lk olarak toplu olarak ylda iki kez yaplan kalfalk ve ustalk belgesi snavlar artk iki ayda bir yaplabilecek. Düzenlemeye bir ilave daha yaptk, ihtiyaç durumuna göre Bakanlk baz il ve mesleki eitim merkezlerinde bu snavlarn her ay yaplmasn da salayacak. Kalfalk ve ustalk snavlar artk ylda en az alt kez toplu olarak yaplacak, ihtiyaç durumuna göre her ay da yaplabilecek. Böylece koullar salayan kalfalk ve ustalk adaylarnn snav dönemlerini beklemelerinden kaynaklanabilecek sorunlar kaldrlm ve snavlara eriim skl da artrlm oldu.

Teorik snavda ilk kez e-snav seçenei uyguland

Özer, belgelendirme süreçlerinde ikinci iyiletirme olarak kalfalk ve ustalk snavlarnn teorik snavnn elektronik olarak da uygulanabilmesinin salandn dile getirdi.

Bu imkana izin veren düzenlemeyi yaptktan sonra e-snava yönelik çalmalar balattklarna deinen Özer, öyle konutu: Hem kalfalk hem de ustalk belgesine yönelik teorik snavlarn elektronik snav olarak yaplmasna yönelik ilk uygulamay da bugün Ankarada elektronik snav merkezimizde gerçekletirdik. Böylece bir taraftan kalfalk ve ustalk snavlarna eriimi artrrken dier taraftan teorik snavn elektronik snav olarak uygulanabilmesini de salam olduk. Artk amacmz e-snav imkann tüm alanlar kapsayacak ekilde 81 ilde gerçekletirmek. Mahmut Özer, e-snav süreçlerinde Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüü, Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüü ile Bilgi lem Dairesi Bakanlnn youn çalma yürüttüünü ve büyük emek verdiini belirterek, teekkür etti.

Ana Sayfaya Git