MEB, LGS'ye ilişkin merak edilenleri yanıtladı

Sıkça sorulan soruların yanıtları, Bakanlığın internet sitesi "www.meb.gov.tr"den yayımlandı. Yanıtlananlar arasında, merkezi sınava başvurular, oturumların içeriği, sınavın uygulanışı gibi konulardaki sorular yer aldı

Haberler 06.04.2020 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamnda 7 Haziranda yaplacak merkezi snava bavurular, oturumlarn içerii, snavn uygulan gibi konularda merak edilen 37 soru yantland.

2020 Yl Snavla Örenci Alacak Ortaöretim Kurumlarna likin Merkezi Snav Bavuru ve Uygulamalar Kapsamna Skça Sorulan Sorular ve yantlar, Bakanln internet sitesi www.meb.gov.trden yaymland.

Buna göre, snava ilikin baz sorular ve yantlar öyle:

- Merkezi snav bavurular, nereden yaplacak, bavuru ücretli midir?

Merkezi snav bavurular, yurt dnda e-Okul sistemine kaytl olmayan okullarda örenim gören örenciler hariç, tüm 8inci snf örencileri için Bakanlk tarafndan merkezi olarak gerçekletirilecektir. Bavurusu Bakanlk tarafndan gerçekletirilecek örencilerin snav bavurusu için ayrca bir ilem yaplmayacaktr. Bavurular ücretsizdir.

- Snava tüm örencilerin katlma zorunluluu var mdr?

Hayr, snava katlma zorunluluu bulunmamaktadr.

- Resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokullar ve geçici eitim merkezi örencilerinin bavuru artlar nelerdir?

2019-2020 eitim öretim ylnda resmi, özel ve imam hatip ortaokullarnn 8inci snfnda örenim gören tüm örenciler ile geçici eitim merkezlerinde örgün ortaöretim kurumuna kayt olma artn tayan 8inci snf örencilerinin, merkezi snav bavurusu Bakanlk tarafndan yaplacaktr.

- Açk öretim ortaokulu örencilerinin bavuru artlar nelerdir?

Örgün ortaöretim kurumuna kayt olma artn tayan ve örenim gördüü okulun 8inci snfna devam eden örenciler merkezi snava bavurabilir.

- Yurt dnda e-okul sisteminde kaytl olmayan okullarda örenim gören örencilerin bavuru artlar nelerdir?

Milli Eitim Bakanl Denklik Yönetmelii esas alnarak örenim belgesi kontrol edilenler Türkiyedeki 8inci snf seviyesine denk snfta örenim görüyor olmak artyla bavurularn, 3-14 Nisanda Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik, bakonsolosluk veya konsolosluklar üzerinden yapacaktr.

- Snavsz örenci alan okul tercih edeceim, snava girmeli miyim?

Hayr, snavsz örenci alan okullar tercih edecek örencilerin bu snava girmeleri zorunlu deildir.

- Snav giri belgesi nereden alnacak?

Fotorafl snav giri belgesi, 28 Maystan itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafndan alnacak, mühürlenerek onaylandktan sonra örenciye teslim edilecektir.

- Yurt dnda e-Okul sistemine kaytl olmayan örenciler snav giri belgelerini nereden alacak?

Yurt dnda e-Okul sistemine kaytl olmayan örenciler snav giri belgelerini 28 Maystan itibaren, bulunduklar ülkenin Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik, bakonsolosluk veya konsolosluklarndan alacak ve onaylatacaktr.

- Merkezi snav oturum says kaçtr, süresi ne kadardr?

Snav 2 oturumdan olumaktadr. 1. oturum sözel alan 75 dakika, 2. oturum saysal alan 80 dakika olacaktr.

- Merkezi snavda oturumlarda hangi dersler yer almaktadr, soru dalm nasl olacak?

Merkezi snav birinci oturum sözel alanda Türkçe, T.C. inklap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabanc dil, ikinci oturum saysal alanda ise matematik ve fen bilimleri dersleri yer alacaktr. Soru dalm ise birinci oturum sözel alan Türkçe 20 soru, T.C. inklap tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, din kültürü ve ahlak bilgisi 10 soru, yabanc dil 10 soru olmak üzere toplam 50 soru, ikinci oturum saysal alan matematik 20 soru, fen bilimleri 20 soru olmak üzere toplam 40 soru eklinde olacaktr.

- Özel gereksinimi olan örenciler sürekli kullandklar araç gereçlerini snav esnasnda yanlarnda bulundurabilecek mi?

Özel eitim ihtiyac olan örenciler, sürekli kullandklar araç-gereç ve cihazlar kendilerinin getirmesi kaydyla snavda kullanabilecektir.

- Yabanc dil dersinden kimler muaf olabilecek?

itme yetersizlii, zihinsel yetersizlii veya otizm spektrum bozukluu olan örencilerin yabanc dil dersinin testinden muaf olabilmesi ve bilgilerinin MEBBS-RAM modülüne ilenmesi için bu durumun, veli tarafndan örencinin kaytl olduu okul müdürlüüne bildirilmesi gerekmektedir.

- Evde veya hastanede eitim hizmeti alan örenciler snava nerede girecek?

Evde veya hastanede eitim hizmeti alan örencilere yetersizlik durumlarna göre snav tedbir hizmeti sunulabilmesi için örencilerin snava alnaca adresin, veliler/vasiler tarafndan örencinin kaytl olduu okul müdürlüüne, okul müdürlüü tarafndan ise ilgili RAMa bildirilmesi gerekmektedir.

- Bakanlk tarafndan bavurusu merkezi olarak yaplan her örenci snava girmek zorunda m?

Hayr, snava katlma zorunluluu bulunmamaktadr.

- Okullar tatil oldu, snavda sorulacak sorular hangi konular içerecek?

Her alan için 8inci snfn snava esas derslerinden, 2019-2020 eitim öretim yl birinci dönem sonu itibaryla öretimi tamamlanan konu ve kazanmalara göre örencinin okuduunu anlama, yorumlama, sonuç çkarma, problem çözme, analiz yapma, eletirel düünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktr.

- Birinci dönem konular hangileridir?

Birinci dönem konu ve kazanmlar Milli Eitim Bakanl Talim ve Terbiye Kurulu Bakanlnn http://ttkb.meb.gov.tr internet adresinde yaynlanmtr.

- Görme yetersizlii olan çocuum snava girecek ne yapmalym?

Yapmanz gereken herhangi bir ilem bulunmamaktadr, okul müdürlüü ve RAM müdürlükleri tüm ilemleri tamamlayacak ve çocuunuzun durumuna uygun snav hizmetini almas salanacaktr.

- itme yetersizlii olan çocuum snava girecek ne yapmalym?

Yapmanz gereken herhangi bir ilem bulunmamaktadr, okul müdürlüü ve RAM müdürlükleri tüm ilemleri tamamlayacak ve çocuunuzun durumuna uygun snav hizmetini almas salanacaktr.

- Evde veya hastanede eitim hizmeti alan çocuum snava girecek ne yapmalym?

çocuunuzun snava alnaca adresi, kaytl olduu okul müdürlüüne bildirmeniz gerekmektedir, baka yapmanz gereken bir ilem bulunmamaktadr. Okul müdürlüü ve RAM müdürlükleri geri kalan ilemleri tamamlayacak ve çocuunuzun durumuna uygun snav hizmetini almas salanacaktr.

Ana Sayfaya Git