MEB müfredatında "bağımlılıkla mücadele" vurgusu

Milli Eğitim Bakanlığınca güncellenenen müfredatta, değerler eğitimi kapsamında tüm derslerde bağımlılıkla mücadele ve bağımlılığı önlemeye yönelik kazanımlar yer aldı.

Haberler 07.03.2018 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) güncellenen müfredatta, deerler eitimi kapsamnda tüm derslerde bamllkla mücadele ve bamll önlemeye yönelik kazanmlara yer verilirken, ilkokullardan lise son snflara kadar baz derslerde bamllk yapc maddelere kar mücadele ayr balklar halinde vurguland.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, Bakanlk tarafndan yeni müfredat hazrlanrken tütün, alkol, madde ve teknoloji bamllnn önlenmesi ile salkl yaam becerilerinin kazanlmas konularna ayr önem verildi.

Bakanlk, deerler eitimi çerçevesinde, bamllkla mücadele eitimini yaam becerileri kazandrma balamnda ele alarak güncellenen müfredat kapsamnda tüm derslere yerletirdi. Bamllkla mücadele eitimi, tüm derslerde yeterlilik, beceri ve deer olarak yer ald.

- Bamll önleme ilkokullarda ders kitaplarnda

Öte yandan, ilkokullarda 1., 2. ve 3. snf hayat bilgisi dersi müfredatnda, uyuturucu ve madde bamlln önleme noktasnda, örencilere hem nezaket kurallarn öreten hem de oyun araclyla elenme, oyunlarda kurallara uyma, arkadalk kurma, kendini ve bakalarn tanma gibi konu balklar yer buldu.

Ayn derste ayrca okulla ilgili olumlu duygu ve düüncelerin gelitirilmesi, ders çalma, dinlenme, uyuma, beslenme, ailesi ve arkadalaryla birlikte nitelikli zaman geçirme ile kitle iletiim araçlarn kullanma gibi ilere ayrlan süreler üzerinde de duruldu. Grupla çalmann temel kurallar ve i birliinin gereklilii de bu dersteki kazanmlar arasnda sraland.

Bu derslerde arkadalarnn sergiledii olumlu veya olumsuz davranlardan örencinin nasl etkilendii üzerinde durularak, arkada seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiine vurgu yapld. Arkada seçiminde doruluk, dürüstlük, merhamet, sayg, sevgi, vefa, yardmseverlik ve bakalarnn haklarn gözetme gibi deerlerin ön plana alnmas gereine iaret edildi.

- Bamllkta çevre sorumluluu

lkokul 3. snftan ortaokul 8. snfa kadar verilen fen bilimleri dersi müfredatnda ise alkol ve sigara kullanmnn insan salna olumsuz etkileri ilendi. Örencilerin, yakn çevresinde sigara kullanmn azaltmaya yönelik sorumluluk üstlenmeleri gerektiine vurgu yaplan müfredatta, örenciden yakn çevresindeki kiilere sigarann sala zararl olduu konusunda uyarlarda bulunmasnn beklendii ifade edildi.

Türkiyede en sk rastlanan hastalklara deinilen müfredatta, bilinçsiz ilaç kullanmnn zararlar vurgulanrken, alkol ve sigara gibi zararl alkanlklarn insan salna etkilerine deinildi. Alkol ve sigara ile mücadelede Yeilaya da vurgu yapld ve ilk yardm ile ilgili temel bilgiler verildi.

- Beden eitimi derslerinde besin desteklerine vurgu

Öte yandan ortaokul 5., 6., 7. ve 8. snflarn müfredatnda ise beden eitimi ve spor derslerinde örencilerin madde bamllndan korunmas kazanmlar arasna yerletirildi.

Örencilerin bu derslerde fiziksel etkinlikler ile yiyecek ve içecek seçiminde bilinçli tüketici davranlar sergilemeyi örenmesi, ayn zamanda hangi besin desteklerinin yararl (vitamin B grubu, vitamin C ve vitamin D, mineraller-kalsiyum, magnezyum, sporcu içecei gibi) hangilerinin zararl (ar protein destekleri, enerji içecekleri gibi) olduuna ilikin bilgiler edinmeleri amaçland.

Lise düzeyinde ise örencilerin fiziksel geliimi hakknda bilgi edinmeleri gerektiine vurgu yaplan beden eitimi ve spor dersi müfredatnda, fiziksel geliim konusunda mahremiyete sayg duyulmasnn gereklilii ile beden ve ruh saln olumsuz etkileyen alkanlk ve bamllklarn zararlarnn örenilmesi amaçland. Müfredatta, madde bamll ve zararl alkanlklarn sporcular üzerindeki olumsuz etkileri de açkland.

- Hayr demenin önemi de müfredatta

Liselerin, salk bilgisi ve trafik kültürü dersinin öretim programnda ise tütün ürünleri, alkol ve madde kullanmnn sonuçlarnn deerlendirilmesi yer ald. Bu dersi alan örencilerin, tütün ürünlerinin ve alkolün insan sal üzerindeki etkileri üzerinde durarak, madde kullanmnn insan salna ve davranlarna olan zararlarn açklamalar gerektii kaydedildi.

Madde bamllndan korunmak için kararl ve tutarl iletiim becerilerinin kazanlmas gerektiine iaret edilen müfredatta, kiinin güçlü ve güçlendirilmesi gereken yanlarnn farknda olmasnn salanmas yer ald. Stresle ba etme yollarn bilmenin önemine vurgu yaplan müfredatta, yakn ve uzak çevreden gelen basklara kar iradesini kullanarak hayr demenin önemi üzerinde duruldu. Müfredatta ayrca, bamllktan kurtulmak için kurum, kurulu, okul, aile ve akranlarndan yardm istenmesi gerektiine de vurgu yapld.

Müfredatta, trafik kazalarnn nedenleri arasnda alkol, uyuturucu ve uyarc maddelerin etkisine ilikin ayr bir balk açlrken, konularn ileniinde güncel istatistiki verilerden, örnek olay, görsel ve videolardan yararlanlmas gerektii belirtildi.

MEBin hazrlad güncel müfredatta, biyoloji derslerinde uyuturucu ve uyarc maddelerin insan sal üzerindeki olumsuz etkilerine de yer verildi.

Ana Sayfaya Git