MEB okullarda "yapay zeka" eğitimi için kolları sıvadı

Milli Eğitim Bakanlığınca, öğrencilere ilkokuldan itibaren "yapay zeka" eğitimlerinin verilmesi amacıyla okullar ve öğretmenler için eğitim içeriklerinin hazırlanacağı proje hayata geçirilecek.

Haberler 01.10.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), örencilere ilkokuldan itibaren yapay zeka eitimlerinin verilmesi amacyla, okullar ve öretmenler için eitim içeriklerinin hazrlanaca proje hayata geçirilecek.

MEB Yenilik ve Eitim Teknolojileri Genel Müdürlüü (YETEK) ve proje orta kurulularca hazrlanan 4 yenilik gelitirme projesi, Avrupa Komisyonu Eitim, Görsel-itsel ve Kültür Yürütme Ajans (EACEA) ile Türk ve Polonya ulusal ajanslarndan hibe destei almaya hak kazand.

Avrupadaki eitim bakanlklar, üniversiteler, özel sektör ve alannda lider öretmen eitimi kurumlarnn i birliinde yürütülecek ve yaklak 1 milyon 200 bin avro hibe salanan projeler, STEAM, yapay zeka eitimi ile eitimde esnek örenme konularn içine alyor.

Bu kapsamda Bakanlkça çocuklar için Yapay Zeka Eitimi projesi de balatlacak. Manisa Celal Bayar Üniversitesi koordinatörlüünde toplam 9 ortakla yürütülecek projeyle çocuklara ilkokuldan itibaren yapay zeka eitimlerinin verilmesi amaçlanyor.

Projeye ngiltereden Cambridge Profesyonel Eitim Akademisi, rlandadan dijital eitim kuruluu CCS ve Pobalscoil Neasain okulu, IBM Watson ile rlandann bilgisayar bilimleri alannda öretmen eitimi veren resmi profesyonel öretmen a CESI de destek verecek.

- Öretmen ve örenciler için yapay zeka eitim platformu

2019-2021 yllar arasnda yürütülecek çocuklar için Yapay Zeka Eitimi projesi kapsamnda öretmenler ve örenciler için yapay zeka eitim platformu gelitirilecek.

Okullar ve öretmenlere yönelik yapay zeka eitimlerinin çerçevesinin hazrlanaca projede örencilerin uygulamal etkinliklerle yapay zeka ile ilgili bilgi sahibi olmalar salanacak.

Ayrca oyunlar ve görselletirmeler araclyla yapay zekayla ilgili elenceli eitim uygulamalar gelitirilecek, okullar için yapay zeka eitimine yönelik rehber kitaplar hazrlanacak.

2019-2021 yllar arasnda 24 ay yürütülecek projede 10-18 ya grubundaki en az 2 bin örenciye ulalmas hedefleniyor.

- Eitimde esnek örenme modeli oluturulacak

YETEKin koordinatör kurum olarak yer ald Gelecein Yenilikçi Örenme Ortamlarn Tasarlama projesiyle de esnek örenmeyi merkeze alan yeni bir eitim modeli oluturulacak.

Hacettepe Üniversitesi, European SchoolNet (Avrupa Okul A), Portekiz Lizbon Üniversitesi, Avusturya Viyana PH Üniversitesi, spanya Eitim Bakanlnn ortaklar içinde yer ald projeyle esnek örenme alanlarnda pedagoji, senaryo gelitirme ve teknoloji destekli eitim modellerini içeren örenme tasarm yaplacak.

Proje kapsamnda öncelikle Avrupada 11 eitmen, pedagoji, örenme alan tasarm ve teknoloji kullanm ile alanda önde gelen kurumlardan yüz yüze eitim alacak. Bu eitmenler, daha sonra kendi ülkelerinde uzaktan eitim araclyla 3 bin öretmene ulaacak.

Esnek örenme alanlarna yönelik olarak hayata geçirilecek bir baka projeyle de bu konuda aktif örenmeyi destekleyecek metodolojik çerçeve, öretmenler için uygulama rehberi ve çevrimiçi kurslar gelitirilecek.

- Okullarda STEAM eitimleri için simülasyon gelitirilecek

Avrupa Komisyonu merkezi projesi olarak desteklenecek Okullarda STEAM Eitimini Gelitirme projesinde ise öretmen ve örencilere algoritmik düünme becerisini kazandrma amaçlanyor.

YETEKin koordinatör olarak yer ald projeyle bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat alanlarn içine alan STEAM eitimleri için 6 ülkeden 10 kurum ile yenilikçi ve simülasyona dayal robotik eitim platformu tasarlanacak.

ODTÜ ve Robotsann da destek verecei projede STEAM için öretmen eitimi çerçevesi hazrlanacak, örenme senaryolar gelitirilecek.

Ayrca, proje kapsamnda toplam 175 bin örenciye sanal ortamda robotik simülasyonla STEAM eitimi verilmesi amaçlanyor.

Ana Sayfaya Git