MEB'de alan değişikliği başvuruları aralık ayında

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin alan değiştirme için aralık ayında başvuru yapabileceğini bildirdi.

Haberler 28.10.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, TVNETte yaynlanan Türk Kahvesi programnda, eitimin gündemine ilikin sorular yantlad.

Türkiyenin 20-30 yl sonrasna k tutacak çalmasnn ne olduunun sorulmas üzerine Selçuk, Milli Eitim Bakan olarak ülkenin 20-30 yl sonrasn dikkate alarak i yapma zaruretimiz var, çünkü bugün ilkokulda olan çocuklar 2040n banda i hayatna atlacaklar. Siz bize ne hazrladnz? dediklerinde, biz ne diyeceiz? diye konutu.

Bu anlamdaki icraatlarndan ilkinin okullar arasndaki farkllklar azaltmak olduunu dile getiren Selçuk, Hangi okulda örenci bana ne kadar alan düüyor? Okul bahçesinin standartlar nelerdir? Okulda spor salonu, akll tahta var m? Kadrolu öretmen ve ücretli öretmenin yüzdesi ne kadardr? Fiziksel, sosyal ve örenme gibi alanlarda 100ün üzerinde parametre var. Bu parametrelere baktmzda biz hangi okulun olumlu ve olumsuz koullarnn olduunu görebiliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Okullar arasndaki imkan farkllnn Bat Avrupada yüzde 10un altndayken, Türkiyede yüzde 70e yakn olduunu bildiren Selçuk, örenme farkllklarnn ise TIMMS sonucuna göre yüzde 37 olduunu aktard.

Bakan Selçuk, okullar arasndaki imkan farkllklarnn azalmas gerektiine iaret ederek, ekonomik artlarn elverdii ölçüde bu farkn azaltlmas için çaltklarn vurgulad.

Türkiye genelinde 18 milyon örencinin ve 957 bin öretmenin bulunduuna deinen Selçuk, öretmenlerin bir ksmnn yönetsel konularda görev aldn, snf öretmenlii, yabanc dil, okul öncesi gibi alanlarda açn bulunduunu söyledi.

Selçuk, 2035e kadar hangi alanda kaç öretmene ihtiyacmz var, bunun projesini tamamladk. bilgisini paylat.

- Uzman baöretmenlik

Uzman baöretmenlik snavnn ne zaman yaplacann sorulmas üzerine Selçuk, snavn yaplabilmesi için Öretmenlik Meslek Kanununun çkarlmas gerektiine iaret etti.

Bakan Selçuk, Bu kanun çktnda okul müdürlerinin kariyer temelli yöneticilik yapabilmeleri, öretmenlerin tazminat haklar, atama ve yükseltilmesi ile ilgili bir kariyer sisteminin getirilmesi, kademelerin yeniden tanmlanp ekonomik karlklarnn deerlendirilmesi söz konusu olacak. Bunun oldukça yüksek bir bütçesi var. Bu bütçe imkanlar elverdiinde Meslek Kanunu da çkacak ve bütçe çktnda bu mesele de hallolmu olacak. diye konutu.

Öretmenlerin alan deitirmelerine ilikin bir soruya Selçuk, Geçen yl yaptmz gibi alan deitirme için aralk aynda bavuru yaplabilecek. yantn verdi.

Eitimde öretmeni güçlendirmenin önemine dikkati çeken Selçuk, bu konuda YÖK ile yaptklar çalmalara ilikin, unlar kaydetti:

YÖK ile ortak bir çalmamz var. Birkaç tane eitim fakültesini pilot alarak alp, atama-yükseltme yönetmelii ve uygulama derslerinin yaps dahil, bunlar dönütürüp yeniden bir numune ortaya koyabilmek için çalma balattk. Eitim fakültelerinde yüzde 10 civarndaki dersler uygulamal ve bunlar da çeitli nedenlerden dolay çok iyi ilemiyor. çocuklar rahat staj yapamyorlar ancak son kapatlan öretmen okulunda uygulamal dersler yüzde 50 civarndayd.

- Dünya dördüncü büyük krlmaya gidiyor

angay ve Tokyodaki lise örencilerinin ders programlarna baktnda tedirgin olduunu dile getiren Selçuk, Dünya baka bir yere gidiyor. Dünya, dördüncü büyük krlmaya gidiyor. Dünyay anlamak ve okumak önemli. Bugün de buna ihtiyaç var. Bu somut bir sorun. çocuklarmz 2040lara hazrlamayz. ifadelerini kulland.

Bakan Selçuk, 2020deki Liselere Geçi Sistemine (LGS) ilikin bir soruyu yantlarken, öyle konutu:

2012 ylnda 5 ve 6 ya, ilkokul birinci snfa balad. O çocuklar, önümüzdeki yl 9uncu snfa balayacaklar. Birdenbire 1 milyon 200 bin dolaynda olan ça nüfusuna 600 bine yakn çocuk ilave oluyor. Bunun için altyapy hazrlamak, derslik oluturmak bir problemimiz. Merkezi snav, bir eleme snav. çocuklarn sadece yüzde 10unun snavla yerletii bir snavn zor olmas beklenir. Soru zordu demek garip geliyor bana. Kontenjan dahilinde ayarladmz duruma göre bizim çocuklarmz bu sorular zaten yapyorlar.

- Okul öncesi eitimin zorunluluu için 17 bin yeni derslie ihtiyaç var

Selçuk, dezavantajl bölgelerdeki okullarn altyap ve imkan farknn azaltlmas için bu okullara öncelik tandklarn da vurgulad.

Okul öncesi eitimin 2023te zorunlu olmas için bir hazrlk yaptklarn bildiren Selçuk, Zorunlu olmas için 17 bin yeni derslik ve 20 bine yakn öretmen ihtiyac var. Okul öncesi eitim programlarn üniversitelerde dönütürmeye ihtiyaç var. Finansal olarak tedbir almaya ihtiyaç var. Eitimde 15-16 parametre bu karardan etkileniyor. Okul öncesiyle ilgili 2023 hazrlmz var. Ksa bir süre ötelenebilir ama bu bizim temel amacmz. eklinde konutu.

- Ücretli öretmenlik kalksn diye urayoruz

Yeni öretmen atamasnn yaplp yaplmayacana ilikin soru üzerine Selçuk, u bilgileri verdi:

Biz u anda ücretli öretmenlik kalksn diye çaba gösteriyoruz. Bu, kadrolu öretmen says artarak olabilir. Bu, ekonomik imkanlara bal. Dolaysyla benden u tarihte u rakam diye atama says beklemesinler. Biz ne yapabiliriz diye bakyoruz. ubat atamas için de böyle bir çalma devam ediyor.

Ana Sayfaya Git