MEB'de "liselere kayıt uygulaması" mesaisi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından uygulanacak liselere kayıt sisteminde, sınavla öğrenci alan okulların sayısının 600 ila 800 arasında olması, bu okullarının kontenjanlarının Türkiye genelindeki 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde planlanması öngörülüyor.

Haberler 13.11.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEOG sonras üzerinde çallan ve 2018-2019 eitim öretim döneminde ortaokuldan liseye geçiteki yeni sistemde liselerin bir ksm snavla, bir ksm ise mahallinden örenci alacak.

Snavla örenci alacak okullar, okul says ile türleri göz önünde bulundurularak, fiziki altyaps ile de yeterli fen, sosyal bilimler, anadolu, meslek ve imam hatip liselerinin de aralarnda bulunduu proje okullar arasndan Bakanlkça belirlenecek.

Bakanln, snavla örenci alan okullarn saysnn genel itibaryla ülke genelinde 600 ile 800 arasnda olmasna yönelik çalmalar sürüyor.

Snav sonucuna göre yüzde 10luk baar dilimi içinde yer alan örencilerin yerletirilecei bu okullar, illerdeki örenci says ve okul türleri gözetilerek ve eitime eriimde frsat eitlii ön plana alnarak ülke genelinde belirlenecek.

Mays itibaryla okul saylar ve kontenjanlarnn ilan edilmesi bekleniyor. 8. snf örencilerinin girecei snav, hazirann ilk haftasnda yaplacak. Snav sonuçlar ayn ay içerisinde ilan edilecek ve snav sonuçlarnn açklanmasnn ardndan 5 tercih yapacak örenciler, puan üstünlüüne göre bu okullardan birine yerletirilecek.

Yerletirmenin, okul baar puan etki ettirilmeden tamamen merkezi snav puanna göre yaplmas ve temmuz itibari ile tamamlanarak ilan edilmesi planlanyor.

- Merkezi snav uygulamas

Bakanlk, sözel-saysal olmak üzere iki bölümden oluacak snavn soru saylar ve sürelerine kamuoyundan gelen görüler dorultusunda son eklini verecek. Buna göre, merkezi snavn, 60 soru ve 90 dakika süreli tek oturumlu ya da 80 soru ve 120 dakika süreli iki oturumlu olmas alternatifleri üzerinde duruluyor.

Sözel-saysal yetenek testlerinden oluacak snav, öretim program içerikleriyle, bilgi ve kazanmlar kullanmay gerektiren üst düzey düünme becerilerine odakl sorulardan oluacak.

Söz konusu snavn, TEOGda olduu gibi kazanm ölçme snav deil, bir seçme snav olarak kurgulanmas öngörülüyor.

Bu nedenle 6, 7 ve 8. snf düzeylerindeki programlarda yer alan kazanmlar yoklama gibi bir amaçtan ziyade, örencinin ortaokul sonunda, söz konusu snf düzeylerindeki öretim programlarnn genel hedeflerine ulap ulamadnn deerlendirilmesi hedefleniyor.

Snavn, orta öretim kurumlarna yerleecek örencilerin beceri ve genel yeteneklerinin tespit edilmesi ile lise türüne uygun adaylarn seçilmesini salamas planlanyor. Bu kapsamda, sözel ve saysal iki bölümden oluacak snavn, 6, 7 ve 8. snf düzeyindeki program içeriklerine dayanmasna ramen çok daha geni bir perspektifle örenci performansn ortaya çkarmaya odaklanm bir yetenek snav olmas yönündeki hazrlklar sürüyor.

Snavn, liseye dönük potansiyel ve performans tespit amaçl, özellikle Türkçe ve matematik dersleriyle ortaya çkan sözel ve saysal yetenek merkezli bir snav olmas yönünde planlama yaplyor. Snavda sorular, disiplinler aras bir yaklamla dier derslerle de ilikili olacak biçimde tasarlanabilecek.

Sorularn, belli bir kurguya ya da gerçek hayat durumlarna uygun tasarlanm, örencilerin eletirel düünme, problem çözme, yorumlama, muhakeme yapabilme gibi üst düzey düünme becerilerini içeren genel yetenei ölçmesi hedefleniyor.

Sözel sorularn, Türkçe okuma-anlama becerilerinin yannda, sosyal bilgiler, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini de içermesi, saysal sorularn ise matematik temelli fen bilimleri soru ve uygulamalarn kapsamas hedefleniyor.

- Mahalli yerletirme nasl olacak?

Mahallinden örenci alacak okullar, okulun bulunduu konum itibar ile en yakn çevresinden örenci alan anadolu, meslek ve imam hatip liselerinden oluacak.

Merkezi snavla örenci alacak okullara yerletirilme yapldktan sonra dier örenciler mahallinden örenci alacak okullara yerletirilecek.

Ortaokullar, il genelinde okul türleri ve kontenjanlar gözetilerek yakn çevresindeki liselerle eletirilecek ve eitim bölgeleri böyle oluturulacak.

Örenciler, kendilerine en yakn okullar, yakndan uzaa sralamasyla temmuzda açlacak tercih ekrannda, türleri ve kontenjanlaryla görerek be tercih yapacak.

Örenciler, bu 5 tercihini tek tür ya da farkl türden okullar arasndan yapabilecek. Yerletirme, eitim bölgesi içerisinde tercihler dikkate alnarak yaplacak, eitlik olmas halinde okul baar puanlarna baklabilecek.

- Nakil isteinde de bulunabilecekler

Örenciler, tercihlerinden birine yerleemezlerse okullar açlana kadarki sürede bo kalan kontenjanlar için yerletirme nakil isteinde bulunabilecek.

Okul rehber öretmenleri de bu sürede örencilere en uygun okula yerlemeleri yönünde yardmc olacak. Nakil ilemleri, snavla örenci alan okullarda, snava giren örencilerin puan üstünlüüne göre yaplabilecek. Mahallinde yerletirme yapan okullarda ise eitim bölgesi, okul baars, ilgi ve yetenekleri ölçüsünde nakil ilemleri gerçekletirilecek.

Örenciler, kesinlikle tercih etmedii bir okul türüne yerletirilmeyecek. Örenciler kendilerine sunulan 5 tercih dnda gitmek istedii okul türüne göre il içindeki dier pansiyonlu okullar da tercih edebilecek.

Ana Sayfaya Git