MEB'de "zorunlu okul öncesi eğitim için müfredat" mesaisi

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), Türkiye genelinde 54-66 aylık çocukların okul öncesi zorunlu eğitim kapsamına alınması çalışmaları kapsamında, akademisyen ve öğretmenlerden oluşan komisyon, müfredat çalışmalarını yürütüyor.

Haberler 11.11.2016 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul öncesi zorunlu eitim, gelecek yldan itibaren eitim bölgelerinden seçilecek okullarda, pilot uygulama olarak balatlacak, 2019da ise Türkiye genelinde zorunlu hale getirilecek.

Yeni Orta Vadeli Programda yer alan ve okul öncesi eitimin zorunlu eitim kapsamna dahil edilmesine ilikin çalmalarla ilgili MEB yetkililerinden ald bilgilere göre, bakanlk pek çok ülkenin okul öncesi eitim program ve müfredatn inceledi.

Mevcut durumda, okul öncesi eitimde 5 yata yüzde 67 olan okullama orannn 2019a kadar yüzde 100e çkarlmas hedefleniyor. MEB, bu hedefin gelecek yldan itibaren Türkiye genelinde uygulanabilmesi için, çalmalarn hzlandrd. Bakanlkça, zorunlu okul öncesi eitim için gerekli olan bölgelerde derslik ihtiyacnn giderilmesi için 336 adet çelik konstrüksiyondan oluturulmu mobil snf planlamas da yapld.

- Ana çerçevede standartlar belirlendi

MEB, gelecek yldan itibaren 54-66 aylk çocuklarn okul öncesi eitimi için yeni müfredat hazrlklarn, akademisyenlerden ve öretmenlerden oluan bir çalma grubu ile yürütüyor.

Komisyon u ana kadar müfredattaki ana çerçeveyi belirledi. Bu kapsamda, okul öncesi eitim, çocuklarn aile dnda sosyal çevre ile bulutuu ilk alan olarak tanmlanyor.

Yeni bir sosyal bir çevre ile buluacak olan bu ya grubundaki çocuklar için de özel bir müfredat ve etkinlik modeli tasarlanyor.

- Müfredata standart geliyor

Bakanlk, Türkiye genelinde pek çok eitim kurumunda farkl ve çok esnek modellerin uyguland okul öncesi eitimde, Türk eitim sistemine uygun yeni bir müfredat ve modeller üzerinde çalmalarn yönlendiriyor.

Bu kapsamda gelecek yldan itibaren Türkiye genelindeki okul öncesi eitim kurumlarnda uygulanmas planlanan müfredat, öretmenlere geni bir çerçeve sunarken, belli standartlar da getirecek.

Yeni modelde, çocuklarn sosyal çevre ile kendisinden yaça büyüklerle ve küçüklerle iletiimini kuvvetlendirecek etkinlik havuzu oluturulacak. Öretmenler, geni kapsaml bu etkinlik havuzundan materyal seçmede özgür hareket edecek.

Oyun temelli bir yap üzerine ina edilen yeni müfredat, öretmenler tarafndan çocuklarn ya gruplarna ve bilisel düzeylerine göre seçecekleri bireysel ve toplu etkinlikler, boyamalar, kesme kartlar, masallar, öyküler, arklarla zenginletirilecek.

Öte yandan, 2016-2017 eitim öretim döneminde 12 bin 815 Suriyeli çocuk, okul öncesi eitim alyor. Okul öncesi eitim müfredat, Suriyeli minik örencileri de kapsayacak ekilde planlanyor.

Ana Sayfaya Git