MEB'den engelli öğrencilere 2,5 milyar liralık destek

Milli Eğitim Bakanlığınca engelli öğrenciler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine bir yılda sağlanan destek miktarı 2 milyar 538 milyon 448 bin 897 liraya ulaştı

Haberler 16.03.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) engelli örenciler için özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine bir ylda salanan destek miktar 2 milyar 538 milyon 448 bin 897 liraya ulat.

Görme, ortopedik, iitme, dil-konuma, ses bozukluu, zihinsel ve ruhsal engelli bireylerden, özel eitim deerlendirme kurullar tarafndan destek eitim almalar uygun görülenlerin eitim giderleri için geçen yl da kaynak aktarmnda bulunuldu.

Bu durumdaki bireylere sosyal güvencesi olup olmadna baklmakszn destek salayan Bakanlk, 2018de özel eitim okullar ile özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine engelli örenciler için bireysel eitimde aylk 545 lira, grup eitimi için de aylk 153 lira maddi destekte bulundu.

Ocak-Kasm 2018 döneminde salad toplam destek miktar ise 2 milyar 538 milyon 448 bin 897 lira olarak belirlendi. Bu dönemde, Türkiye genelindeki 2 bin 524 özel eitim ve rehabilitasyon merkezinden ayda 370 binin üzerinde örenci hizmet ald.

- 490 bin örencinin tanlamas yapld

Bakanlk tarafndan geçen yl özel eitim ihtiyac olan bireylerden tanlamas yaplan örenci says 490 bin oldu. Özel eitimde tarama testine giren bireyler, sonuçlarna göre tanlamalar ve yönlendirmeleri yaplarak nitelikli eitim alacaklar kurumlara yönlendirilerek, bireysel özelliklerine göre eitim alma olanaklar saland.

Yaplan çalmalar sonucunda belirlenen yllk hedefin üzerine çkld.

- l bazl taramalar yaplacak, ihtiyaç haritalar oluturulacak

Öte yandan MEB Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüü tarafndan gelecek dönem engelli bireyler için yeni uygulamalar da hayata geçirilecek. Bu kapsamda, Genel Müdürlük bünyesinde oluturulan çalma grubu tarafndan aile eitimi klavuzu hazrlanacak.

Ayrca eitim bilgi girilerinin aktarlabilecei e-modül oluturulmas ve modül sayesinde engelli bireylerin kazanmlarnn veliler, kurumlar ve Bakanlkça takip edilmesinin salanmas da planlamalar arasnda yer ald.

Bakanlkça 2023 Eitim Vizyonu dorultusunda özel gereksinimli çocuklarn tespiti için Türkiye genelinde il bazl taramalar yaplacak ve ihtiyaç haritalar oluturulacak. Özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan eitim programlarnda da güncellemeye gitmeyi planlayan Bakanlk, disleksi, otizm gibi konularda uluslararas ve ulusal düzeydeki sivil toplum kurulular ve kurumlarla ortak çalmalar özendirecek, yeni kaynatrma modellerini gelitirip uygulamaya alacak.

Kaynatrma eitiminin imkanlarn gelitirmek için snf ve bran öretmenlerine snf içindeki uygulamalara destek amaçl özel eitim konularnda hizmet içi eitimler verilecek.

Ana Sayfaya Git