MEB'den 'güvenli internet' ve 'siber zorbalık' kılavuzları

Milli Eğitim Bakanlığı, teknolojinin doğru kullanımı için ailelere yönelik 'güvenli internet kullanımı' ve 'siber zorbalık' kılavuzlarını hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Kılavuzların içeriğinde anne babalara bu süreçte ne yapmaları, nasıl davranmaları ve ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda kısa ve uygulanabilir öneriler sunduk" dedi.

Haberler 01.06.2020 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEBden yaplan açklamada, teknolojinin doru kullanmnn daha da büyük önem kazand bu dönemde Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüü tarafndan hazrlanan güvenli internet kullanm ve siber zorbalk klavuzlarnn çocuklarna rehberlik etmek isteyen ebeveynlere destek olaca belirtildi.

SBER ZORBALIA KARI ÖNERLER

Güvenli internet klavuzunda, çocuklarn geliimleri ve çan gereklerine uyumlar için onlarn internete eriimlerini yasaklamann etkili bir yöntem olmad kaydedilirken, bunun yerine teknolojiyi etkili, verimli, uygun ve sorumlu bir ekilde kullanmalar konusunda yol gösterici olunmas gerektii anlatld. Klavuzda, ailelere Bilgi sahibi olun, ilgili olun, ortak kullanm alanlar oluturun, güvenlik tedbirleri aln, bilinçli hareket edin, çocuunuzun ekran siz olun eklinde öneriler sunuldu. Siber zorbalk klavuzunda ise siber zorbala maruz kalnmas ve siber zorbalk yaplmas durumlarnda aileler tarafndan izlenebilecek doru yöntemlere yer verildi. Siber zorbala maruz kalmann ayrt edici bir belirtisinin olmad ifade edilirken, ailelere çocuklarndaki davran deiimlerini takip etmeleri önerildi, ayrca en iyi çevrim içi güvenlik stratejisinin çocuklarla konumak olduunun alt çizildi.

BAKAN SELçUK: ALELERN SORULARINA YANIT NTELNDE

Bakan Ziya Selçuk, küresel salgn sürecinde örencilere akademik destek salamann yan sra onlarn ve ebeveynlerinin psikolojik salamlnn korunmasna da önem verdiklerini ifade ederek, Fiziksel mesafelerin olduu bu dönemde biz de teknoloji sayesinde örenci, öretmen ve velilerle iletiimimizi hiç kesmeden youn bir ekilde sürdürebildik. Hemen hemen her bulumamzda ailelerden teknolojinin doru kullanm konusunda sorular geldi. Tüm sorulara yant verebilmek, çocuklarmza rehberlik etmeleri için anne babalara destek olabilmek için uzmanlarmz önemli bir hazrlk yapt ve sonuçta bu bilgiler iki klavuzda topland. Güvenli internet kullanm ve siber zorbalk klavuzlarnn içeriinde anne babalara bu süreçte ne yapmalar, nasl davranmalar ve ne gibi önlemler almalar gerektii konusunda ksa ve uygulanabilir öneriler sunduk. Anlatlanlar kare kodlar araclyla ulalabilecek videolarla da destekledik. Klavuzlardaki kare kodlar tarayan velilerimiz sorularna uzmanlarca verilmi yantlar bulabilecekler. Bizler her zaman olduu gibi okul ve aile i birliini gelitirmeye ve tüm imknlarmzla çocuklarmz ve velilerimizin yannda olmaya devam edeceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git