MEB'den liselerde "cep telefonunu bilinçli kullan" kampanyası

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gümüşhane'de, il çapında okullara telefon getirilmesinin kaldırılmasıyla ilgili veli, öğrenci ve öğretmenlere yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Çok büyük ölçüde de başarılı bir çalışma oldu. Tıpkı Gümüşhane'de olduğu gibi il çapında kampanya ya da proje yürütülecek. Türkiye'deki bütün okullarda da bu konuda farkındalık oluşturmak istiyoruz." dedi.

Haberler 09.09.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, yeni eitim öretim yl hazrlklarna ilikin açklamalarda bulundu.

Milli Eitim Bakanl olarak bu sene ilk kez yardmc kaynak ifadesiyle anlatlmaya çallan konuya açklk getirdiklerine iaret eden Selçuk, konu anlatm ve örnek sorular kastettiklerini belirtti.

Selçuk, bu sene her ilde ölçme deerlendirme merkezleri kurduklarn ve örenciler için binlerce soru hazrl yapldn ifade ederek, unlar söyledi:

Bu sorular hazrlayan ekip Türkiyedeki en iyi ekip. Bu ekip, ayn zamanda snavn sorularn hazrlayan ekibin de bir parças. Dolaysyla bizim hazrlayacamz bu kaynak sorular, videolar, EBA üzerinden sunduumuz dijital kaynaklar, ders kitaplarnn arkasna koyduumuz karekod ile kitaplara dijital eriim, destekleme ve yetitirme kurslaryla ilgili çalmalarmzn hepsi aslnda bir ekosistem kurmay amaçlyor.

Selçuk, Bu sene yardmc kaynaa ihtiyaç duyulan konularda en iyi destei Bakanlk olarak bizim salama frsatmz olacak. dedi.

Okullardaki destekleme ve yetitirme kurslaryla ilgili yeni bir modele geçtiklerinin altn çizen Selçuk, ayrca öretmenlerin bir dersi nasl ileyeceklerine ilikin baz video kütüphaneler oluturduklar bilgisini verdi.

Bakan Selçuk, Türkiyede öretmenlerimizin örnek olarak da görebilecei, çocuklarmzn Türkiyenin neresinde olursa olsun ücretsiz ulaabilecei, bir ders en iyi ekilde nasl sunulur? videosunu izleyebilecei bir altyap kurduk. diye konutu.

- Okula bir bireymi gibi davranacaz

Destekleme ve yetitirme kurslarnda örencilere yönelik bu kadar çalma yaplmasna ramen ailelerin, çocuklarnn hafta sonlar veya akamlar özel hocalardan ek ders almasn istediinin belirtilmesi üzerine Selçuk, aslnda bir araç olan snavn amaç haline gelmesi durumunda eitim sisteminin istikametinde bir sorun çkacan vurgulad.

Okullarda, destekleme ve yetitirme kurslar dnda izleme ve deerlendirme çalmalarnn da yaplacan bildiren Bakan Selçuk, çeitli snf düzeylerinde Türkiyeyi izleyeceiz. Bunu bir yerletirme için falan yapmayacaz. Sadece Türkiyenin fotorafn izlemek için yapyoruz. Bu çalmaya baktmzda, hangi okulumuzun hangi snfnda neye ihtiyacmz var göreceiz ve her bir okula özgü gelime plan çkaracaz. Bu sene ilk kez bir okula bir bireymi gibi davranp okula özgü gelime plan çkaracaz. Buna dayal olarak da o okulun hangi konularda zayf ve güçlü yönleri varsa yllk olarak bir geliim plan ortaya konulacak. Sadece destekleme ve yetitirme kurslarna katlan çocuklar deil örencilerin tamamna yönelik olarak deerlendirmeler olacak. eklinde konutu.

- Lise örencilerine üniversite tercihleri için testler balatlyor

Bakan Selçuk, Bu yl ilk kez bir lise örencisine üniversiteye hazrlanrken çeitli testler uygulayacaz. Diyeceiz ki Senin yetenein, becerin u alanda, bize gitmek istediin tercihlerini buna göre söyleyebilirsin. Bu tercihlerine bakarak senin gerçekçi bir tercih yapp yapmadn da biz bu programlamayla gösterebiliriz. Hatta bu tercihlerle ilgili çalma hznn uygun olup olmadn da sana iletebiliriz. Bu sene ilk kez yeni bir altyap geliyor. ifadelerini kulland.

- Okullarda cep telefonu farkndal oluturmak istiyoruz

Ziya Selçuk, yeni çkan yönetmelikteki cep telefonlaryla ilgili düzenlemenin ayrntlarna ilikin de deerlendirmelerde bulundu.

Okullardaki cep telefonu kullanmnn dünyada da tartlan bir konu olduunu, Fransada önce yasaklandn daha sonra mahkemenin bu yasan iptal edildiine deinen Selçuk, Bakanlk olarak eitim öretimi olumsuz etkileyebilecek her türlü faktörle ilgilendiklerini söyledi.

Cep telefonunun snflarda ders esnasnda kullanlyor olmas, örenmenin kalitesine ilikin olumsuz etki oluturuyor dediimiz hususlardan biri. Yeni yönetmelikle biz tümüyle büyük bir yasak kampanyas falan açyor deiliz. Bu yönetmelikle okullarn özerkliine güvendiimizi söylüyoruz. Yani diyoruz ki okulda öretmenler kurulu ne yapabilir? Bunu tartabilir, deerlendirebilir. diyen Selçuk, bu konuda bu yl Gümühanede bir çalma yaptklarn anlatt.

Bakan Ziya Selçuk, söz konusu çalmaya ilikin u bilgileri verdi:

Dedik ki il çapnda okullara telefon getirilmesinin kaldrlmasyla ilgili veli eitimleri, örencilere yönelik bilinçlendirme çalmalar yapalm, öretmenlerimize yönelik çalmalar yapalm. Bütün ilde bu konuyla ilgili bir alg oluturulmasna yönelik çalma yaptk ve çok büyük ölçüde de baarl bir çalma oldu. Bunu pilot olarak yaptk. Bu sene bu konuyla ilgili il saysnda art var. Baz illerimiz biz de bunu kendi ilimizde yapmak istiyoruz eklinde talepte bulundu.

Bu sene kaç okulumuzun ve ilimizin olaca önümüzdeki hafta netleir ve bu illerimizde de tpk Gümühanede olduu gibi il çapnda kampanya ya da proje yürütülecek. Fakat bu bütün Türkiye için söz konusu deil. imdilik sadece istekli olan ve büyük metropollerden ziyade daha çok küçük olan illerimizle ilgili. Hemen arkasndan Türkiyedeki bütün okullarda da bu konuda farkndalk oluturmak istiyoruz. Yani bir yasaktan öte, bu sorunu hep birlikte ele almak istiyoruz. Anne babalarn, öretmenlerin destei olmadan biz bu çalmay yapamayz. Dolaysyla meseleyi biraz okullara da braktk. Ama baz okullar bunu biz yapmak istiyoruz diye talip olabilir, baz okullar da biz bu sene hazr deiliz, seneye balayalm diyebilir. Burada kat ve kategorik düzenleme yerine daha esnek ve zamana yaylm bir düzenlemeyi tercih ettik.

- Öretmenlik Meslek Kanununu çok önemsiyoruz

Bakan Selçuk, Öretmenlik Meslek Kanunu çalmalarna ilikin gelinen aamann sorulmas üzerine, u deerlendirmede bulundu:

Binlerce kiiye danarak yaptmz bir çalma var. Bu çalmay ilerleyen süreçte öretmen sendikalaryla, dier kurum ve kurulularla paylaacaz. Bu paylamdan sonra belirli bir netlik oluacak. Ekonomik birtakm içerikler söz konusu olduu için elbette Milli Eitim Bakanlnn bütçe imkanlar çerçevesinde bu yasann çkyla ilgili bir tedbir alnabilir. Bu kanunu çok önemsiyoruz. Öretmenlerimizin çok önemsediini biliyoruz, bununla ilgili Vizyon Belgesinde de bir deinme söz konusu. Bizim hazrlklarmzla ilgili bir skntmz yok ama biraz önce ifade ettiim gibi Milli Eitim Bakanlnn bütçe imkanlar çerçevesinde ilk frsatta bunu hayata geçirmekle ilgili çabamz var.

- Öretmenler için turnuvalar düzenlenecek

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, öretmenlerin geliimine ve sosyallemesine katk salamak amacyla düzenleyecekleri Öretmenler Kupas ve Öretmen Konserleri etkinliklerini hemen balatacaklarn aktard.

Öretmenler Kupasnn, spor federasyonlar ile i birlii halinde turnuvalar eklinde düzenleneceine iaret eden Selçuk, Katlmclar bizim oluturduumuz platformda bavurularn yapacaklar. Öretmenler kupas basketbol, futbol gibi alanlarda olabilecei gibi baka alanlarda da olabilir. Buna bavurular deerlendirerek karar vereceiz. Türkiyenin tüm illerinden öretmenlerin katlabilecei turnuvalar düzenleyeceiz. dedi.

- Birkaç yl içinde yüzlerce okul dönüecek

Bakan Selçuk, meslek liseleriyle ilgili onlarca yldr beklenen baz protokol ve mevzuatlarla ilgili yaplanlar özetledi.

Bu konuda 53 sektör ile ilevsel bir çalma yürüttüklerini belirten Selçuk, Okullarda ortak yönetime geçiyoruz. OSBlerin içindeki okullarla ilgili TOBB ile çalmalarmz oldu, ASELSANn içine okul açtk. TÜnün içine, Teknoparka okul açtk. diye konutu.

lk 3 tercihinde meslek lisesine yerleen örencilerin orannn çok yükseldiini hatrlatan Selçuk, Bu oran yüzde 80lere geldi. Mecburen meslek lisesine giditen, ilk 3 tercihine meslek lisesini yazp kazanan çocuklarn oran yüzde 80lere çkt. Yine ilk kez bir meslek lisesine yüzde 1in altndaki yüzdelik dilimden örenci alnd. ifadelerini kulland.

Bakan Selçuk, Birkaç yl içinde nanoteknoloji, savunma sanayi, teknoparklarla ilgili yüzlerce okulun dönütüünü göreceksiniz. Mesela bu sene 100 patent ve faydal model hedefi koyduk. Son 10 senede toplam 29 tane yaplm ama biz bir senede 100 taneyi hedefliyoruz. çünkü meslek liselerinin artk patent ve faydal modellerle uramas ve uluslararas standartlar izleyebilmesi gerekiyor. dedi.

Örencilerin okul kyafetlerinin tümüyle okul aile birliklerinin ve okul yönetimlerinin çalmas sonucunda olutuuna dikkati çeken Milli Eitim Bakan Selçuk, sözlerini öyle tamamlad:

Bizim için önemli olan velilerin zorlanarak bir ey yapmasn engellemek ya da çok astronomik fiyatlarla forma sat yapanlara müsaade etmemek. Kyafet, elbette pedagojik deeri de olan bir konu ama bunu salt kyafet varsa ya da yoksa indirgemesine de sokmamak lazm. Okullardaki kyafetlerin zaman içinde daha pedagojik bir yöne doru gittiini de göreceksiniz.

Ana Sayfaya Git