MEB'den psikososyal destekte yeni dönem

MEB tarafından doğal afet, terör, göç, cinsel istismar gibi travmatik ve zorlu olaylar karşısında verilen psikososyal destek hizmetlerinin programları yenilendi.

Haberler 18.04.2019 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu çerçevede hazrlanan Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Hizmetleri Yönergesine göre il, ilçe milli eitim müdürlükleri ile okullarda kurulacak psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri, hizmetlerini planlayp gerçekletirecek.

Milli Eitim Bakanlnn (MEB) hazrlad yeni yönergeye göre, doal afet, terör, göç gibi travmatik ve zorlu olaylar karsnda psikolojik ve sosyal destek salamak üzere il, ilçe milli eitim müdürlükleri ile okullarda psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri kurulacak. Bakanlk Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüü tarafndan rehberlik hizmetleri kapsamnda; doal afet, terör, göç, intihar, ölüm - yas, cinsel istismar gibi travmatik ve zorlu olaylar karsnda yürütülen psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetlerinin programlar tamamen yenilendi. Bu çerçevede yürütülen hizmetlerle ilgili sahada gerekli koordinasyonun salanmas, programlarn daha etkin uygulanmas için yeni hazrlanan Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Hizmetleri Yönergesi yaymlanarak yürürlüe girdi.

MEB Tebliler Dergisinde yer alan yönergeyle psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetleri kapsamnda gerekli insan kaynann salanmas ve güçlendirilmesi, travma, kriz durumlarnda yönetici, öretmen, örenci, veli ve okul yardmc personeline yönelik psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetlerinin yürütülerek bu bireylerin travma tepkilerinin normalletirilmesi ve günlük yaama uyumlarnn salanmas amaçlanyor. Yönergeye göre, doal afetler ile kaza, ihmal, istismar, intihar, iddet, sava, terör ve göç gibi travmatik olaylardan önce, olay annda ve sonrasnda psikolojik ve sosyal destek salamak üzere sunulan hizmetlerin tümünü kapsayan psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetleri genel müdürlük tarafndan planlanp denetlenecek.

L VE LçELERDE KRZE MÜDAHALE EKPLER KURULACAK

Yönerge kapsamnda il milli eitim müdürlükleri ile ilçe milli eitim müdürlüklerinde eitim-öretim yl baladktan sonra bir ay içinde konuyla ilgili hizmet içi eitim alm personelden psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri kurulacak. l ekipleri, il milli eitim müdürlüklerinde ube müdürünün bakanlnda, en az bir ve en fazla üç rehberlik ve aratrma merkezi müdürü, en az bir ve en fazla üç rehberlik hizmetleri bölüm bakan, en az bir ve en fazla be rehberlik öretmeninden oluacak. Ylda üç kez ve ihtiyaç halinde toplanacak olan il ekipleri, psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetlerine yönelik ihtiyaç belirleme çalmalarn yaparak, bu dorultuda çalma plan hazrlayacak. Ayrca gerek görülmesi halinde travma, kriz durumlarndan etkilenen bireylerin öretmenleri, ailesi, arkadalar gibi yakn çevresinin de krize müdahale sürecine katlm salanacak, bireyler gerektiinde ilgili kurum ve kurululara yönlendirilecek.

l ekipleri ile benzer görevleri üstlenecek ilçe ekiplerinde de ilçe milli eitim müdürlüklerinde, ube müdürü bakanlnda varsa rehberlik ve aratrma merkezi müdürü ve bölüm bakan ile her eitim kademesinden en az birer rehberlik öretmeni yer alacak. Rehberlik ve aratrma merkezleri ise psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetlerine yönelik yazl ve görsel materyallerin hazrlanmas, eitimlerin düzenlenmesi gibi çalmalar il, ilçe milli eitim müdürlükleriyle i birliinde yürütecek. Merkezler, okul rehberlik hizmetleri programnda yer alan psikososyal önleyici destek programlarnn uygulanmasn takip edecek, rehberlik ve aratrma merkezine bavuran travma, kriz durumlarndan etkilenen bireyleri gerektiinde ilgili kurumlara yönlendirerek durumlarn izleyecek.

OKULLAR DA DEVREDE

Yönergeye göre, okullarda da okul müdürü veya okul müdürü tarafndan görevlendirilmi bir müdür yardmcs bakanlnda, varsa rehberlik öretmenleri ile rehberlik hizmetleri yürütme komisyonu üyesi her snf düzeyinden en az bir snf rehber öretmeninden oluan okul psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekibi kurulacak. Ekipler, okul genelinde travma, kriz durumlarnda psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetlerinin planlanmas ve uygulanmasndan sorumlu olacak. Okul müdürlükleri ise bata okul ekibi olmak üzere, okul bünyesindeki tüm öretmen ve personelin konuyla ilgili eitim almasn salayacak. Okullarn rehberlik servisleri de psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale konularnda sunulacak hizmetleri okul rehberlik hizmetleri programna dahil edecek. Bu kapsamda okul risk haritasn oluturacak rehberlik servisleri, gerekli durumlarda travma ve krizden etkilenen bireyleri ilgili kurumlara yönlendirip izleyecek. Bu süreçte öretmenler psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale konularnda sunulacak hizmetleri snf rehberlik hizmetleri programna dahil etme, snf/ube rehber öretmeni olduu snfn risk haritasn oluturma, psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale hizmetleri çalmalarna ihtiyaç halinde destek verme gibi sorumluluklar üstlenecek.

TRAVMALARA MÜDAHALE EDENLERE SÜPERVZYON DESTE

Öte yandan yönergede, psikososyal hizmet sürecinde travmatik olaylara müdahale etmede deneyimli bireylerin kendilerinden daha az deneyimli olanlara yol göstericilik yapma süreci anlamna gelen süpervizyon hizmeti de tanmland. Bu çerçevede genel müdürlük, ulusal düzeyde etkileri olan travma, kriz durumlarnda bölgelerdeki çalmalar izleyip koordine ederek, ekip üyelerine süpervizyon destei verecek. Ayrca ulusal düzeyde etkileri olan travma, kriz durumlarnda ulusal ve uluslararas üniversiteler, gönüllü sivil toplum örgütleri ve kurulularla da ibirlii yaplabilecek, uygun görülenlerin çalmalara katlmlar il milli eitim müdürlüü koordinesinde salanacak. Bu tip durumlarda gerektiinde farkl meslek gruplarndan uzmanlarn da yer alabilecei Bakanlk ekibi oluturulacak. Yürütülen tüm çalmalarda travma, kriz durumlarndan etkilenen bireylere ilikin kaytlar, bata gizlilik ilkesi olmak üzere etik kurallara uygun bir ekilde tutulup, muhafaza edilecek. Bu ay itibaryla yürürlüe giren yönergeyle 1999da yaymlanan Afetlerde Uygulanacak Rehberlik ve Psikolojik Danma Hizmetleri Yönergesi yürürlükten kaldrld.

Ana Sayfaya Git