MEB'den "yapay zeka" atağı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Yapay Zeka Stratejisi"nden eğitimin her aşamasında faydalanılacağını vurgulayarak, açıklamalarda bulundu.

Haberler 28.03.2019 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Bakanln Yapay Zeka Stratejisi konusunda yürüttüü çalmalara ilikin yapt açklamada, yapay zekann, dünya teknoloji tartmalarnn merkezinde yer alan, her alanda etkileri bulunaca öngörülen konulardan biri olduuna iaret etti.

Yapay Zeka Stratejisinde son aamaya gelindiini ve bunun yaknda kamuoyu ile paylalacan bildiren Selçuk, Konusunda uzman isimler tarafndan hazrlanyor. Elimizde önemli birikim olutu. Taslak metni tartmaya açacaz. Her türlü katkya açz. 2020-2040, önümüzdeki 20 yl düünüyoruz. Yapay zeka eitiminde dünya lideri olacaz. Yapay zeka ile yapay zeka ça için insan odakl nesiller yetitireceiz. ifadelerini kulland.

Bu konuda teknoloji irketleriyle i birliine gidileceini ve süreç odakl hareket edeceklerini aktaran Selçuk, Milli Eitim Bakanl olarak teknoparklarda ofisler açacaz, Ar-Ge yapacaz. Giriimcilik ve inovasyon ekosistemiyle balantmz kuvvetlendirmemiz lazm. Onlarn mentorluuna baz zamanlarda ihtiyacmz olacak. Teknoparklardaki aratrma ofislerimizde öretmenlerimiz çalacak. Milli Eitim Bakanlnn daha fazla dar açlma zaman geldi. diye konutu.

- Bakanln her aamasnda yapay zekadan faydalanacaz

Milli Eitim Bakan Selçuk, teknoloji, giriimcilik ve inovasyon ekosistemiyle daha fazla alverite bulunulmas gerektiine dikkati çekerek, u deerlendirmelerde bulundu:

Bugün doan çocuklarmz, bugün okula balayan çocuklarmz 2040 sonras dünyaya hazrlamamz art. çünkü krlma, deiim, dönüüm daha önce görülmemi biçimde geliyor. 2023 Eitim Vizyonu sadece bir tarih deildir, bu 2023, 2053, 2071e açlan kap eklinde okunmaldr. Büyük veride kalmayacaz, büyük bilgi ve büyük bilgelik. Bizim amacmz bilgelik. Personel ilerinden rehberlie kadar Bakanln her aamasnda yapay zekadan faydalanacaz. Bakanln ihtiyaç alanlarn, elimizdeki datay yapay zekaya öreterek sorgulayacaz. Yapay zekann rasyonel çözümleri ve stratejilerine, yönlendirmelerine bakacaz.

Selçuk, özellikle ses ve görüntü tanma teknolojilerindeki hzl gelime, gerçee yakn ses, görüntü modellemesi, analitik ve öngörü konusundaki ilerleme ile beraber yapay zekann eitim ve örenmenin geleceindeki etkisinin son derece fazla olacann düünüldüünü kaydetti.

2023 Eitim Vizyonunun en önemli çk noktalarndan ve cevap arad sorulardan birisinin dördüncü krlma denilen dönemde, eitim ve örenmenin gelecei olduunu aktaran Selçuk, bunun çocuklarn gelecei anlamna geldiine dikkati çekti.

Yapay Zeka Stratejsi, dünyann gitmek istedii, götürülmek istendii yeri anlamak ve ayn yönde gitmek konusundaki sorgulamalarmzdan birisidir. Yapay zeka kaynakl frsatlar ve avantajlar kadar tehdit oluturabilecek ve zarar verebilecek boyutlarn da takip etmekteyiz. vurgusu yapan Selçuk, halen eitim-öretim faaliyetlerine devam eden örenciler kadar henüz domam çocuklarn gelecei için de bu sorular sorduklarn, sorumluluk tadklarn aktard.

Bakan Selçuk, bugünün çocuklarnn 2040l yllarda istihdama katlacana iaret ederek, 2023 Eitim Vizyonu hazrlk sürecinde yaplan toplant ve çaltaylarn tamamnda yapay zeka alanndaki gelimelere kaytsz kalnamayaca sonucunun ortaya çktn bildirdi.

- Dünyada yapay zekay strateji haline getiren üçüncü Bakanlk

Bakanlk görevi tevdi edildii andan itibaren yeni teknolojiler alannda görevlendirdirdii uzman bir ekibin bu konu üzerinde younlatn anlatan Selçuk, u deerlendirmelerde bulundu:

Yapay zeka ülkeler için yeni bir rekabet alan haline gelmitir. Devletler ve stratejik kurumlar teker teker stratejilerini açklamaktadr. Biz her birisini takip ediyoruz. Sadece eitimle ilgili deil genel stratejilerine de vakfz. Bu konuda önemli bir birikimimiz var. 50ye yakn ülkenin stratejilerini inceledik. MEB, dünyada hali hazrda çin ve Avustralya haricinde yapay zekay eitim ve örenme bal altnda strateji haline getirecek üçüncü Bakanlk olacaktr. Dier ülkelerde de baz bakanlklarn çalmalar olduunu bilmekteyiz. Ülkemizin Yapay Zeka Stratejisi hazrlk aamasnda. Biz de eitimle ilgili alanda tamamlayc ve detaylandrc olacaz. Gerek kamuda gerekse özel ve sivil toplum sektöründe ilk kurumsal strateji olma özelliine sahiptir.

- Ders içerikleri, rehberlik, ürün gelitirme gibi balklar var

Stratejinin içerii hakknda da bilgi veren Selçuk, Stratejimiz, MEBin yapay zeka çana uygun yaplanmas, çevik bir organizasyona ve personel yapsna sahip olmas, yapay zeka çandaki beceriler, ders içerikleri, ölçme, deerlendirme, rehberlik, yönlendirme, öretim, etik, kamu, özel sektör ile sivil toplumla i birlikleri, öngörü ve politika çalmalar, ürün gelitirme gibi balklar içermektedir. dedi.

Bakan Selçuk, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Bugün artk gücün belirleyicisi, sahip olunan veri ve bunlar ileme kabiliyeti. Verinin deere dönümesi ise ancak yerli ve milli bir anlayla sahiplenilmesiyle mümkündür. Yapay zeka, her alanda dünyann geleceine damga vuracak bir devrimdir. Böylesi bir deiim sürecine hazrlksz yakalanmamalyz. Teknoloji ne kadar geliirse gelisin, yapay zeka konusunda nereye varlrsa varlsn, insan her eyin merkezinde olmaya devam edecektir. eklindeki sözlerini de hatrlatt.

Cumhurbakan Erdoann bu konudaki liderliinin hayati önem tadnn altn çizen Selçuk, Milli Eitim Bakanl olarak Yapay Zeka Stratejisinde insanlk yararna, insan odakl, insan merkeze alan bir bak açsn benimsiyoruz. Yapay zekann etik boyutuna, sorumluluk denen boyutuna, insanlk yararna olan boyutuna odaklanyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git