Meb'ten flaş hamle

"Bakanlığımızdan, üniversitelerimizden ve diğer kurumlardan alan uzmanlarının ortaklaşa yürüttükleri eğitim programları güncelleme çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan yeni programları paydaşlarımızın görüşlerine sunduk. Onlardan alacağımız geri beslemelerle son şeklini vereceğiz"

Haberler 12.11.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozukluu, örenme güçlüü, görme ve iitme yetersizlii gibi 7 farkl engel grubunda sunulan destek eitim programlarnn içeriklerini güncelledi.

TÜBTAK tarafndan desteklenen proje kapsamndaki güncelleme çalmalarna, üniversitelerin özel eitim, dil ve konuma terapistlii, odyoloji, fizyoterapi ve ergoterapi bölümlerinden akademisyenler ile Bakanla bal resmi ve özel okul ile kurumlardan öretmen ve uzmanlar katld.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, eitim programlarnn sürekli güncellenmesinin eitimin kalitesiyle dorudan ilikili olduuna dikkati çekti.

Bu balamda özel eitim müfredatna büyük önem verdiklerini vurgulayan Selçuk, unlar kaydetti:

Özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 7 engel grubuna yönelik uygulanan özel eitim programlarnn güncellenmesine uzun zamandan beri ihtiyaç duyuluyordu. TÜBTAK tarafndan desteklenen proje kapsamnda yürütülen güncelleme çalmalarnda son aamaya geldik.

Bakanlmzdan, üniversitelerimizden ve dier kurumlardan alan uzmanlarnn ortaklaa yürüttükleri eitim programlar güncelleme çalmalar tamamland. Hazrlanan yeni programlar paydalarmzn görülerine sunduk. Onlardan alacamz geri beslemelerle son eklini vereceiz.

Bakan Selçuk, desteklerinden dolay TÜBTAKa, süreci baaryla yürüten Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüü ile Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüüne ve projeye katk salayan tüm paydalara teekkür etti.

- Destek eitim programlar zenginletirildi

Destek eitim programlarnn güncellenmesi çalmalarna Mays 2018de balayan Bakanlk, bu kapsamda 4 çaltay düzenledi.

çalmalar sonucunda müfredatla uyumlu, öretim plan örneklerinin ve detayl açklamalarn bulunduu, zenginletirilmi kazanmlarla öretmen ve örenci dostu bir destek eitimi program oluturuldu.

Özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozukluu, örenme güçlüü, görme yetersizlii, iitme yetersizlii, dil ve konuma güçlüü ve bedensel yetersizlik olmak üzere toplam 7 engel grubuna yönelik programlar geniletildi ve zenginletirildi.

Programlar, modül, bölüm, hedef, hedef davran ve açklamalar bölümlerinden oluuyor.

- Özel eitime ihtiyac olan çocuk nasl belirleniyor?

Özel eitime ihtiyac olan bireylerin eitsel deerlendirme ve tanlamas, rehberlik ve aratrma merkezlerinde (RAM) oluturulan özel eitim ve deerlendirme kurullarnca yaplyor. Bireyler, süreç sonunda özel eitim deerlendirme kurulu raporu sonucuna göre, ihtiyacna uygun destek eitim programlarna yönlendiriliyor.

Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüüne bal olarak faaliyet gösteren özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, okul ça ve okul ça dnda olan bireylere bir ayda 8 saat bireysel ve 4 saat grup eitimi alabilme imkan tannyor.

Ana Sayfaya Git