Merak edilen sorular

MEB, LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin merak edilen soruları yanıtladı

Haberler 24.05.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Yardmcs Sadri ensoy, 8inci snfta okuyan 1 milyon 236 bin örencinin Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamnda 5 Haziranda yaplacak snav bavurusunu merkezi yaptklarn, bu yl da örencilerin kendi okullarnda snava gireceini belirtti.

Milli Eitim Bakan Yardmcs ensoy, Milli Eitim Bakanlnn (MEB) 5 Haziranda yaplacak LGS kapsamndaki merkezi snava ilikin son hazrlklarn AA muhabirine açklad.

LGSde süre ve içerik konusunda bir deiiklik olup olmayaca yönündeki soruya karlk ensoy, LGS merkezi snavnda oturumlar, snav süreleri, soru saylar ve ders dalmlarnda herhangi bir deiiklik yaplmad. 2018den beri uygulanan snavn ayn formattaki uygulamas devam edecek. Snav, iki oturum halinde uygulanacak. dedi.

ensoy, Birinci oturum olan saat 09.30daki sözel oturumda, örencilere Türkçe, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabanc dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yantlama süresi verilecek. Saat 11.30da balayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltilecei ikinci oturumda örencilere 80 dakika süre verilecek. Salgn sürecinde iki oturum arasnda çocuklarn çok fazla bir araya gelmemesi için rehber öretmenleri görevlendirmitik ama bu sene iki oturum arasnda örenciler, okul bahçelerine çkabilecekler, ihtiyaçlarn giderebilecekler. bilgilerini verdi.

ÖRNEK SORULAR, 7 UZMANIN GÖZÜNDEN GEçEREK BASILIYOR

LGSye ilikin örnek soru kitapçklarna ilikin deerlendirmelerde bulunan ensoy, Türkiyede kademeler arasnda iki geçi snav olduunu, bunlardan LGSnin MEB, YKSnin de ÖSYM tarafndan yapldna iaret etti.

Bu snavlara ilikin örnek soru yaymlama uygulamasnn 2017ye kadar her iki kurumda da bulunmadnn altn çizen ensoy, 2017de YKS, 2018de de liseye geçi snav için örnek soru yaymlanmaya baladn kaydetti. ensoy, örenciler ve eitimciler tarafndan çok beenildii için LGS örnek sorularnn her ay yaymlanmas karar alndn aktard.

ensoy, örnek sorularn her birinin 3 alan uzman, 1 ölçme uzman, 1 Türkçe dil uzman ve 2 akademisyen olmak üzere 7 uzmann gözünden deerlendirildiini aktard.

Snavda 90 sorunun sorulduunu, Bakanln her ay 45 örnek soru yaymladn hatrlatan ensoy, öyle devam etti:

Asl snavn yars kadar örnek soru yaymlyoruz. Bugüne kadar yaymladmz tüm örnek sorular aralkta ve nisanda iki kez basl olarak örencilerimize ücretsiz gönderdik. Aralkta gönderdiimiz kitapçkta, 2018, 2019, 2020, 2021 ylnn örnek sorularna ve o tarihlerde uygulanan LGS sorularna yer vermitik. Toplam 24 milyon yardmc kaynak gönderdik bu süreçte. Bakanmzn talimat üzerine nisan aynda 2021-2022 Eitim Öretim ylna ait örnek sorular kitap haline getirdik, örencilerimize ücretsiz dattk. Yine bu süreçte YKSye yönelik kitap da gönderdik ve böylece nisanda 12 milyon olmak üzere, bugüne kadar 36 milyon kitab da örencilerimize ulatrm olduk.

LGS BAVURULARI, BU YIL DA MERKEZ YAPILDI

Sadri ensoy, Kovid-19 salgn önlemleri kapsamnda, Bakanln iki yldr LGS bavurularn merkezi yaptn hatrlatarak öyle konutu:

Bu yl da 8inci snfta okuyan 1 milyon 236 bin örencinin LGS bavurusunu merkezi olarak yaptk ancak bu örencilerin tamam deil isteyen örenci snava girecek. Snava girmeyen örencilerimiz de yerel yerletirme adn verdiimiz ve detaylarn LGS tercih ve yerletirme klavuzunda belirteceimiz kriterlere göre liselere yerletirilecek. Geçen yllara baktmzda bavuran örencilerin yaklak yüzde 90nn snava girdiini görmütük, bu sene de snava katlmda ayn oran bekliyoruz.

SINAV GR BELGELER, SIRALARDA HAZIR OLACAK

Bakan Yardmcs ensoy, snav giri belgelerinin nasl temin edileceine yönelik soruyu yantlarken, salgn öncesi örencilerin snav giri belgelerini okullarndan temin ettiklerini ancak son 2 yldr snav giri belgelerinin herhangi bir ileme gerek kalmadan Bakanlk tarafndan hazrlandn hatrlatt.

ensoy, Bu yl da LGS snav giri belgeleri, snav günü örencinin snava girecei salon ve srada hazr olacak. Snav giri belgeleri, 27 Maysta e-okul veli bilgilendirme sisteminden ilan edilecek. dedi.

LGS ADAYLARININ SINAVA GELRKEN YANLARINDA BULUNDURMASI GEREKENLER

LGSye gelirken örencilerin yanlarnda bulundurmalar gereken belgeye ilikin ensoy, Örenciler, geçerli kimlik belgeleri, (nüfus cüzdan ya da TC kimlik kart, geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabanc uyruklu örenciler için çileri Bakanl Göç idaresi Genel Müdürlüü tarafndan verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile snava alnacaklar. Velilerimizin snavdan bir gün önce bu belgelerini hazrda tutmalar, çocuklarmzn snav günü stres yaamamalar için çok önemli. diye konutu.

ensoy, örencilerin yanlarnda kalem ve silgilerini getireceklerini, bunlar unutan örenciler için de idarecilerin tedbirli davranacan söyledi.

SINAV YAPILACAK BNA VE GÖREVL SAYISI 3 KAT FAZLA OLACAK

ensoy, snavla örenci alacak okullarn ne zaman ilan edileceine yönelik soru üzerine, Snav, 5 Haziranda gerçekletirilecek. Sonuçlar açklayacamz 30 Haziranda merkezi snavla örenci alacak ortaöretim kurumlarnn kontenjanlar da belli olmu olacak. u anda çalmalar devam ediyor. dedi.

Geçtiimiz iki ylda salgn önlemleri kapsamnda her örenci, kendi okulunda snava girmiti. Bu uygulama bu sene de devam edecek mi sorusu üzerine ensoy, Salgn nedeniyle çocuklarmzn araçlara binerek baka yerlere seyahat etmelerini engellemek adna kendi okullarnda snav yapyoruz, böylece örenciler alkn olduu ortamda snava giriyorlar, bu durum sahada büyük bir memnuniyetle karland. Bu uygulamay, Bakanmz Mahmut Özerin talimat üzerine bu sene de devam ettiriyoruz. Önceki yllarda olduu gibi bu yl da örenciler kendi okullarnda snava girecek. deerlendirmesinde bulundu.

Örencilerin kendi okullarnda snava girmesi uygulamas ile snav görevlisi ile bina saysnn 3 kat artrldna iaret eden ensoy, Burada büyük bir organizasyon yaplyor. Snavn güvenli bir ortamda sorunsuz bir ekilde tamamlanmas önceliimiz. Yaklak 17 bin 915 okulumuzda snav yaplacak, 700 bin dolaynda snav görevlimiz olacak. bilgisini verdi.

Snavn yapld okuldaki öretmenlerin, kendi okullarnn dndaki okullarda görevli olabildiini belirten ensoy, Bu konuda oldukça hassasz, bu konuyu sistem üzerinden takip ediyoruz. diye konutu.

Milli Eitim Bakan Yardmcs Sadri ensoy, LGSye girecek örencilere baarlar diledi.

Ana Sayfaya Git