Merak edilenler?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitime ilişkin merak edilenleri yanıtladı:

Haberler 24.03.2020 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Salk Bakanlmz ile süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Okullardaki eitime ara verilmesi kararn koronavirüsün dünyadaki yaylm ve Bilim Kurulunun verileri dorultusunda aldk. Okullarn açlabilmesi için de yine Bilim Kurulunun verilerine ihtiyacmz var. Durum netletiinde alnacak kararlar tüm halkmzla paylaacaz. dedi.

Bakan Selçuk, sosyal medya hesaplar ile Bakanln meb.gov.tr internet sitesi üzerinden yaynlanan 10 Soruda Uzaktan Eitim balkl videoyla uzaktan eitim sürecine ilikin merak edilenleri cevaplad.

Sorular ve Bakan Selçukun verdii yantlar öyle:

OKULLAR NE ZAMAN AçILACAK?

Salk Bakanlmz ile süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Okullardaki eitime ara verilmesi kararn virüsün dünyadaki yaylm ve Bilim Kurulunun verileri dorultusunda aldk. Okullarn açlabilmesi için de yine Bilim Kurulunun verilerine ihtiyacmz var. Durum netletiinde alnacak kararlar tüm halkmzla paylaacaz.

EBA NEDR, TRT EBA TV NEDR?

EBA yani eitim biliim a Milli Eitim Bakanlnn hazrlad ve son dönemde batan aa yenilediimiz bir uzaktan eitim platformu. Bunu halihazrda öretmenlerimiz ve örencilerimiz zaten kullanyorlard. Örencilerimiz bilgisayar ve cep telefonlar ile internet üzerinden örenci ifrelerini girerek EBAy kullanabiliyorlar. ifresi olmayanlarn veya ulaamayanlara da cep telefonlarna biz gönderiyoruz. TRT EBA TV ise virüs tedbirleri dolaysyla uzaktan eitim amacyla açld. Snflara göre; Milli Eitim Bakanlnn müfredatn takip eden ders anlatm videolar yaynlayan bir televizyon kanal. lkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farkl kanaldan yayn yapyor.

EBAYI NE ZAMAN? TRT EBA TVY NE ZAMAN KULLANACAIZ?

çocuklarmz derslerini TRT EBA TV üzerinden takip etsinler. Ders tekrarlar, konu eksikleri ve sorular içinse EBAy kullansnlar. Sisteme bir yüklenme olmamas için EBAy hangi snflarn hangi saat aralnda kullanmas gerektiini ise ayrca bildireceiz. Önceliimizin TRT EBA TVde olduunu belirtmek isterim.

- UZAKTAN ETM OKULDA ETMN AYNISI MI OLACAK?

Okul çocuun sadece eitim ald, ders dinledii, örendii yer deildir. çocuk okulda elenir, sosyalleir, arkadalaryla birlikte örenir, sistematik bir örenmenin içinde zamann geçirir. Dolaysyla bizim uzaktan eitim ile çocuklarmza bunlarn hepsini kusursuz bir ekilde verebilmemizin elbetteki imkan olmayacak. Bizim için uzaktan eitim, çocuklarmz okuldan ayr kaldklar bu süreçte derslerinden soumasnlar, eitimden kopmasnlar diye gerekli. Yarn okullar açldnda büyük bir boluk yaamasnlar.

- UZAKTAN ETM VDEOLARININ TEKRARI OLACAK MI?

Evet, uzaktan eitim videolarnn tekrar olacak. Ders videolarnn yayn programn meb.gov.tr üzerinde paylatk. Oradan hem ders saatlerini, hem etkinlik kuan hem de tekrar saatlerini takip edebilirsiniz. Eer belirtilen saatte yayn kaçrrsanz tekrarn izleme olana mevcut.

- TELAF ETMLER OLACAK MI?

Zorunlu tatil bittiinde, okullarmzn eitim ve öretime yeniden açlmasyla birlikte hzlandrlm telafi eitimlerimiz balayacak. Bu konuda Destekleme ve Yetitirme Kurslarmz aktif rol oynayacak. Örencilerimizin yl sonunda ulamasn beklediimiz hedeflerin gerçeklemesi için gerekirse hafta sonu ve yaz paketi de dahil olmak üzere her türlü telafi yaplacak.

- NTERNET OLMAYANLAR UZAKTAN ETM SÜRECNDE NE YAPACAKLAR?

Uzaktan eitimde bizim önceliimiz TRT EBA TVnin kullanlmas ve derslerin televizyon üzerinden takip edilmesi. nternet ders tekrar, konu eksii, sorular ve sanal snflara erimek isteyen örencilerimiz için lazm, çünkü bunlar için EBAy kullanacaklar. Orada da tüm GSM operatörlerinden 8 GB ücretsiz internet imkan saladk. Bu frsattan yararlanabilirler.

- UZAKTAN ETMDE SINAV VE NOTLAMA NASIL OLACAK?

Uzaktan eitimde herhangi bir snav ve notlama olmayacak. Bu süreç çocuklarmzn çal demeden çalacaklar, ödev yap demeden kada kaleme sarlacaklar, oku demeden okuyacaklar, öz sorumluluklaryla tanacaklar bir süreç olacak. Biz çocuklarmza güveniyoruz. Onlar izlemedikleri, çalmadklar her konunun daha sonra kendileri için bir sorun tekil edeceini bilirler.

- ÖZEL GEREKSNML ÖRENCLERN UZAKTAN ETM SÜREC NASIL OLACAK?

Uzaktan eitim sürecinde özel gereksinimli örencilerimizin eitimle kat ettikleri mesafeyi kaybetmemeleri bizim için çok önemli. Onlar da dier örencilerimiz gibi EBA üzerinden sisteme girerek kendileri için hazrlanm dersleri izleyip, etkinlikleri yapabilecekler.

- ANNE BABALAR UZAKTAN ETMDE çOCUKLARA NASIL DESTEK OLABLRLER?

Uzaktan eitim sürecinde çocuklarmzn derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapmas ve bizlerle iletiim içinde kalmas için en büyük destekçimiz velilerimiz olacak. Onlardan birkaç küçük ricam var. Lütfen, çocuklarm dersleri balamadan önce mutlaka kahvaltlarn yapm olsun. Evde küçük karde varsa ders dinleyecek olan çocuunuzun evin baka bir odasnda olmasna özen gösterilsin. çocuklarn sessiz bir ortamda derslerini dinlemesini salarlarsa çok daha rahat bir örenme ortam salam oluruz. Derslerden sonra birlikte konu tekrar yapabilirler. Dier zamanlarda ise birlikte bolca kitap okumalar bizim için çok deerli.

Ana Sayfaya Git