Meslek eğitim!

"Öğrenciler mesleği sırada değil, sahada öğrenir. İşsiz sayısı uygulamalı eğitim öğretimle azalır"

Haberler 23.10.2017 - 07:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, örencilerin meslei srada deil, sahada öreneceini belirterek isiz saysnn uygulamal eitim öretimle azalacan belirtti.

Palandöken, yapt açklamada, eitimli isiz saysnn azaltlmas için üniversitelerin pratik örenime daha çok önem vermesi gerektiini vurgulayarak Üniversitede her bölümde staj zorunluluu olmal. ifadesine yer verdi.

Okul hayat boyunca beyanname görmemi iktisat mezunu, hiç haber yapmam gazetecilik mezunu olduunu ileri süren Palandöken, gençlerin mezun olduklarnda ii bire bir yaparak örenemedikleri için i bulmakta zorlandklarna, bunun sonucunda da üniversite mezunu 24 yan altndaki 10 gençten 4ünün isiz olduuna dikkati çekti.

Üniversite mezunu isizlerin her yl arttna iaret eden Palandöken, üniversitelerden her yl milyonlarca mezun verildiini ancak isizlik ve sektörlerin ara eleman ihtiyacnn arttn kaydetti.

Palandöken, öyle devam etti:

Buradaki tezatln birçok sebebi var. Eitimlerin teoride kalmas, birçok gencin ailesinin isteiyle sevmedii bölüm okumas ya da üniversite olsun da bölümü ne olursa olsun yaklam gibi. Mesleki eitimin öneminin halen tam anlamyla kavranamam olmas da bir sebep. Durum böyle olunca üniversite mezunlarndan eitimli isizler ordusu ortaya çkyor. Örencilerin mezun olmadan önce okuduklar bölümle ilgili mutlaka sahada çalma yapm ve birebir nasl bir meslei yapacaklarn görmü olmalar baar için olmazsa olmaz.

ÖRENCLERN MESLE

Palandöken, Mesleki ihtiyaçlarn bölgesel tespiti isizlii bitirir deerlendirmesinde bulunarak gençlerin üniversitelerden dank bilgilerle mezun olduklarn, bu parçalarn birletirilmesi, doru yerlere konulmasnn ise pratik örenmeden geçtiini kaydetti.

Eitimli isizlerin azaltlmas için okul dönemindeyken buna müdahale edilmesi gerektiini belirten Palandöken, Örenciler meslei srada deil, sahada örenir. siz says uygulamal eitim öretimle azalr ifadesini kulland.

Palandöken, bölgesel olarak dengesiz bir ylmann olduunu vurgulayarak stanbul, Ankara ve zmir gibi illerde eleman fazlal yüzünden, tarada ise eleman eksikliinden isizlik yaandn, bölge bölge meslek ihtiyaçlarnn listesinin çkarlp saylarn tespit edilmesinin ekonomik dengeyi salayp, isizlii bitireceini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git