Meslek eğitimi Bursa rekor!

Mesleki ve teknik eğitimde öğrencilere verilen burs miktarı, son bir yılda yüzde 500 arttı. Döner sermaye kapsamında yapılan üretimden aldıkları katkı payı da yüzde 50 yükseldi.

Haberler 22.02.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mesleki ve teknik eitimde örencilere verilen burs miktar, son bir ylda yüzde 500, döner sermaye kapsamnda yaplan üretimden aldklar katk pay da yüzde 50 artt.

Mesleki ve teknik eitimi güçlendirmek için son yllarda önemli admlar atan Milli Eitim Bakanl (MEB), bu süreçte sektörlerle güçlü ve sistematik i birlikleri kurarak eitim kalitesini yükseltmenin yan sra örenciler için mesleki eitimi cazip klacak seçenekleri de artrmay amaçlyor. Bu kapsamda Bakanlk, mesleki ve teknik eitimi örenciler için burs imkanlarn yükseltmeye çalyor.

Bakanlk sektörlerle son bir ylda kurduu güçlü i birliklerinde, baarl örencilere burs verilmesini protokollerin vazgeçilmez maddesi haline getirdi.

Mesleki ve teknik eitimde örencilere verilen burs miktar son bir ylda yüzde 500, döner sermaye kapsamnda yaplan üretimden örencilerin ald katk pay da yüzde 50 artt.

Sektörle imzalanan protokoller kapsamnda, 2018-2019 eitim-öretim ylnda örencilere 500 bin lira burs salanrken, bu rakam 2019-2020 eitim öretim ylnda yaklak 3 milyon lira olarak gerçekleti. Böylece, son bir ylda örencilere verilen burs miktar, bir önceki eitim öretim ylna göre yüzde 500 art gösterdi.

Örencilere verilen burs miktarlarnda en büyük pay, Kültür ve Turizm Bakanl ile MEB arasnda turizm alannda nitelikli insan kayna yetitirilmesi amacyla imzalanan i birlii kapsamnda gerçekleti. ki bakanlk arasnda imzalanan protokol kapsamna alnan okullardaki örencilere, yaklak 1 milyon lira burs destei saland.

- Örencilerin üretimden aldklar pay yükseldi

MEB, mesleki ve teknik eitimde örencilerin mesleki becerilerini uygulamal ekilde artrma imkan veren döner sermaye kapsamnda yaplan üretim miktarn yükseltmek için de çalmalarn sürdürüyor.

Bu çerçevede, döner sermaye kapsamndaki üretimden yaplan hazine kesintisi 2018 sonunda yüzde 15ten yüzde 1e düürülmütü. Bu tevik ile 2019da mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnda 2018e göre yüzde 40lk art salanarak 400 milyon liralk üretim gerçekletirildi.

Mesleki ve teknik eitim örencileri, üretime yaptklar katk orannda elde edilen gelirden pay alabiliyor. Bu kapsamda, 2018de örencilerin üretimden aldklar pay 14 milyon lira olarak gerçekleti. Bu rakam 2019da 21 milyon liraya yükseldi. Böylece, örencilerin döner sermaye kapsamnda, üretime yaptklar katklar dolaysyla aldklar pay, 2018e göre 2019da yüzde 50 artt.

- Mesleki ve teknik ortaöretimi güçlendirmek için çalmalarmz devam ediyor

MEB Bakan Yardmcs Mahmut Özer, konuya ilikin, Mesleki ve teknik ortaöretimi güçlendirmek için çalmalarmz youn ekilde devam ediyor. Sektörlerle kurduumuz güçlü i birlikleri, hem mesleki ve teknik eitimin kalitesini hem de örencilere sunulan imkanlar artryor. Özellikle baarl örencilerin mesleki ve teknik eitimi tercih etmeleri için eitim süresinde cazip burs desteine, mezun olmalar durumunda da istihdam önceliine arlk veriyoruz. ifadesini kulland.

Bu çalmalarn ksa sürede meyvelerini verdiine dikkat çeken Özer, Mesleki ve teknik eitimde baarl örencilere salanan burs miktar bir önceki yla göre yüzde 500 artt. Bu artta, Kültür ve Turizm Bakanlmzla yaptmz i birliinin çok büyük katks oldu. deerlendirmesinde bulundu.

Döner sermaye kapsamnda yaplan üretim kapasitesini artrdklar için de örencilerin aldklar payn yüzde 50lik artla 21 milyon liraya yükseldiine iaret eden Özer, Bu miktarlarn giderek artacana inanyorum. Süreci yürüten çalma arkadalarma ve sürece katk veren paydalarmza teekkür ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git