Meslek liselerine performans geldi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren Türkiye genelinde 2 milyona yakın öğrencinin eğitim aldığı tüm meslek liselerinin 7 ana başlıkta performansa tabi tutulması kararı alındı.

Haberler 31.08.2017 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan smet Ylmaz imzasyla illere gönderilen yazda, ülkelerin her alanda sürdürülebilir kalknmay gerçekletirmesinin yolunun her eyden önce sahip olduklar insan kaynann niteliinin artrlmasna bal olduu ifade edildi.

Bakanln temel öncelikli alanlarnn Türkiyenin nitelikli i gücü ihtiyacnn karlanmas, gençlerin ilgi ve yeteneklerine uygun bir meslek alannda bilgi, beceri ve i alkanlklar kazanmalar, ahilik kültürünün deerleriyle yorulmu bir meslek ahlakna sahip olarak yetitirilmelerinin Bakanln temel öncelikleri arasnda bulunduu ifade edildi.

Bu gerçeklerden hareketle, son yllarda MEB tarafndan mesleki ve teknik eitim alannda bir dizi reform saylabilecek deiikliklerin hayata geçirildiine iaret edilen yazda, bu deiikliklerin ulusal düzeyde baar ile hayata geçirilmesinde mesleki ve teknik ortaöretim okul ve kurumlarna önemli görev ve sorumluluklar dütüü vurguland.

Eitim öretim kurumlarnda sunulan hizmetlerin MEB tarafndan belirlenen amaç ve hedefler dorultusunda, kaliteli ve verimli olarak yerine getirilmesinde okullarn kurumsal performanslarnn da önemli oranda belirleyici olduuna iaret edilen yazda, unlar kaydedildi:

Bu dorultuda, mesleki ve teknik ortaöretim okul ve kurumlarnn mevcut hizmet potansiyellerini en üst noktaya tayarak kamu kaynaklarnn etkili, ekonomik ve verimli olarak kullanlmasn salamak, okullarn ve kurumlarn kurumsal kapasitelerinin geliimine destek olmak, eitim-öretim hizmetlerinde kalite ve verimlilii salamak, emsallerine göre baarl çalmalar ile öne çkan okul ve kurumlar ödüllendirmek amacyla 2017-2018 eitim öretim ylndan itibaren mesleki ve teknik ortaöretim okul ve kurumlarnn performanslar belirli kriterler çerçevesinde izlenerek deerlendirilecektir.

- Kantlayc belgelerle puanlama yaplacak

Yazda, mesleki ve teknik ortaöretim okul ve kurumlarnn performanslarnn izlenmesi ve deerlendirilmesi ile ilgili olarak milli eitim müdürlükleri ve okul müdürlüklerince yaplacak çalmalar da aktarld.

Buna göre, il genelinde faaliyet gösteren mesleki eitim merkezleri dahil olmak üzere tüm mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnn performanslarnn deerlendirilmesi için bir deerlendirme formu hazrland.

l milli eitim müdürlüklerince performans deerlendirme çalmalar için yeter sayda ve 3 kiiden oluan deerlendirme komisyonlar kurulacak. Komisyonlar, il veya ilçelerde mesleki ve teknik eitimden sorumlu milli eitim müdür yardmcs veya ube müdürü bakanlnda oluturulacak. Her komisyon, eksiksiz bir ekilde tüm üyelerin katlm ile çalmalarn bizzat okula veya kuruma giderek yapacak.

Komisyon üyeleri, her bir performans göstergesine ilikin puann, bizzat yerinde gözlem yapmak suretiyle ve okul müdürünce onaylanm kantlayc belgeleri görmek suretiyle, gerektiinde ilgili yönetici, öretmen ve örencilerle de görüerek verecek.

Puanlar, Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüü web sitesinde okul uygulamalar bölümünde yer alan okul performans deerlendirme modülüne (mtegm.meb.gov.tr/okulperdeg) komisyon üyelerince girilerek kaydedilecek.

Performans deerlendirme sonuçlar, Bakanlk tarafndan deerlendirilecek ve valiliklere duyurulacak.

- Performans deerlendirmesi nasl olacak?

Bakanlk, meslek liselerinin performanslarna ilikin kriterleri, eitim-öretim ortamlar, örenci baar, devam ve disiplin durumu, rehberlik çalmalar, proje ve okul-sektör i birlii çalmalar, sosyal etkinlik çalmalar, okul sal çalmalar ve yönetim olmak üzere 7 balk altnda topland.

Buna göre, öncelikle okul ortamna ilikin performans belirlenecek. Bu kapsamda, okulda bulunan dersliklerin en az yars, atölye ve laboratuvarlarn tamam incelenerek deerlendirilecek. Atölye ve laboratuvarlarn iç cephe ve zemin durumu deerlendirilirken ilgili meslek alannn özellii göz önünde bulundurulacak.

Atölye ve laboratuvarlarda bulunan tüm makine teçhizat ve eitim ve deney setleri incelenerek eitimde kullanlp kullanlmadna, arzal, okulun herhangi bir bölümünde atl vaziyette veya hurdaya ayrlm makine-teçhizat, eitim ve deney seti bulunup bulunmadna dikkat edilecek.

Engelli örenciler için rampa, lavabo-tuvalet ve asansör ile i sal ve güvenlii kapsamnda alnan tedbirler de performans kriterleri arasna alnd.

- Akademik baar

Örencilerin akademik baarlar tespit edilerek tedbir gelitirilip gelitirilmedii de kriterler arasnda sayld. Bunun yannda, aile ziyaretleri, koçluk ve danmanlk sistemi ile örencilerle birebir ilgilenilme durumu, baars düük örencilerin yetitirme ve destekleme kurslar ile desteklenmesi, zümrelerde alnan baary artrmaya yönelik kararlarn uygulanma durumu da puanlanacak.

Performans deerlendirilirken, okulda devamszlklarn velilere anlk bildirilmesi için SMS uygulamas kullanlmas, devamszlkla ilgili veli bilgilendirme semineri yaplmas gibi uygulamalarn olup olmadna da baklacak.

- Rehberlik için ayr puanlama

Bakanln belirledii performans kriterleri arasnda yer alan okulun rehberlik hizmetleri de puanlamaya dahil edildi.

Buna göre, YGS ve dier snavlara yönelik rehberlik çalmalar, aile eitimi, örencilere verilecek bilgilendirme seminerleri gibi çalmalar kanta dayal olarak puanlanacak. YGSde okulun tüm testlerde elde ettii net saysnn ortalamas tespit edilecek. Bir okul hem il hem de Türkiye ortalamasnn üzerinde net ortalamasna sahipse Türkiye ortalamas ve üzerine ilikin puan deeri verilecek.

Zararl alkanlklarla mücadele ve iddetin önlenmesi konusundaki çalmalar da kanta dayal olarak puanlanacak. Bir önceki ve içinde bulunulan eitim öretim yl içerisinde ulusal ve yerel basnda çkan eitim ve öretimde iyi uygulama örnekleri için puan hesaplanacak.

- Patent ve faydal modeller de puanlamada

Proje ve okul-sektör i birlii çalmalar kapsamnda, son üç eitim öretim ylnda yaplan herhangi bir proje bavuru durumu, uygulanan veya tamamlanan ulusal ve uluslararas projeler de puanlanacak.

Ayrca okul adna yaplan patent, faydal model bavurusuna dair belge görülmek suretiyle puan verilecek. Son be eitim öretim ylnda okul adna alnan patent ve faydal model var ise saysna göre kantlayc belge görülmek suretiyle performans puan alacak.

Beceri eitimini ya da stajn iletmelerde yapan örenci saysnn okulda ve iletmede beceri eitimi veya staja devam eden toplam örenci saysna oran hesaplanarak puanlanacak.

Öte yandan, okulun süreli yaynlar, bir önceki eitim öretim yl içinde okulun bireysel ya da ekip olarak katld bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde dereceye girenlerin her baars ayr ayr deerlendirilecek.

Ana Sayfaya Git