Meslek liselerinin ekonomiye katkısı artıyor

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı meslek liseleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen üretim kapasitesini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artırarak 10 ayda ekonomiye 330 milyon liralık katkı sundu.

Haberler 27.11.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB, koronavirüs önlemleri kapsamnda mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim kapasitesini harekete geçirmiti.

Temizlik ve dezenfeksiyon ürünlerinden maskeye, tek kullanmlk önlük ve tulumdan yüz koruyucu sipere kadar pek çok ürünün seri üretimine geçen meslek liseleri, örencilerin uygulama becerilerini gelitirmesine önemli katks olan döner sermaye kapsamndaki kapasitesini artrmay sürdürüyor.

Bu kapsamda, 2019da yaplan üretimden elde edilen gelir, 2018e göre yüzde 40 artarak 400 milyon liraya ulamt.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle okullarn uzun süre kapal olmasna ramen bu yl da art eilimi devam ediyor. Bu yln ilk on aynda, meslek liselerinde üretimden elde edilen gelir, 2019un ayn dönemine göre yüzde 25 artarak 330 milyon liraya ulat.

MEB Bakan Yardmcs Mahmut Özer, son iki ylda mesleki eitimde döner sermaye kapsamnda meslek liselerindeki üretim kapasitesini artrmaya ve eitim-üretim-istihdam döngüsünü güçlendirmeye çaltklarn söyledi.

Yaplan düzenleme ve planlamalar sonucunda geçen yl üretimden elde edilen gelirin 2018e göre yüzde 40 arttn aktaran Özer, unlar kaydetti:

Kovid-19 salgn nedeniyle bu yl daha önce üretim yaplabilen çou üretim kaleminde sknt yaanmasna ramen üretim portföyünde deiiklie giderek bu sknty amaya çaltk. Özellikle maske, dezenfektan, yüz koruyucu siperlik, maske makinesi ve solunum cihaz gibi bu süreçte talep edilen ürünlerin üretimine odaklandk. Dolaysyla Kovid-19 salgnna ramen 2020 ylnn ilk on aynda 2019un ayn dönemine göre üretimden elde edilen geliri yüzde 25 artrabildik. Bu yln on aynda üretimden en fazla gelir salayan ilk üç il srasyla stanbul, Ankara ve zmir. Bu dönemde mesleki ve teknik eitim okul ve kurumlarnn yaptklar üretimlerden stanbul 33 milyon 884 bin lira, Ankara 25 milyon 955 bin lira ve zmir 15 milyon 545 bin lira gelir elde etti.

STANBUL KÜçÜKçEKMECE NAHT MENTEE MESLEK VE TEKNK ANADOLU LSES BRNC

Özer, okullar baznda yaplan üretim sralamasnda 7 milyon 656 bin liralk üretimle stanbul Küçükçekmece Nahit Mentee Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin birinci, Kütahya Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 6 milyon 328 bin liralk üretimle ikinci ve Kayseri Melikgazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 5 milyon 982 bin liralk üretimle üçüncü olduu bilgisini paylat.

Bakan Yardmcs Mahmut Özer, 2020de bu süreci baaryla yürüten Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüüne, tüm il müdürlerine, okul yöneticilerine öretmen ve örencilere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git