Meslek lisesi aktif çalışsın

Meslek lisesinde geliştirilen ilk "fiber lazer kesim makinesi" sanayide kullanılacak.

Haberler 17.07.2021 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) kurulan Ar-Ge merkezlerinden biri olan skenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ilk kez fiber lazer kesme makinesi üretimi yapld. Testlerden baar ile geçen ve oldukça düük maliyetle üretilen makine ile sanayinin taleplerinin de karlanmas planlanyor.

Bakanln, inovatif çalmalara ve fikri mülkiyete odaklanmak için kurduu Ar-Ge merkezlerinde yürütülen çalmalar meyvelerini vermeye balad.

Türkiyede mesleki eitimde üretimi yaplan ilk makinelere bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda Hatayda kurulan Ar-Ge merkezlerinden skenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ilk kez fiber lazer kesme makinesi üretildi. thal edilen ve maliyeti oldukça yüksek olan fiber lazer kesim makinesi oldukça düük maliyetle üretildi ve testlerden baar ile geçti.

Sanayide yaygn olarak kullanlan fiber lazer kesim makinesi, kesilebilecek malzemeler için geni bir yelpaze sunuyor. Fiber lazer kesim makineleri, dier lazer kesim yöntemlerine göre daha verimli olarak çalyor ve SD37, SD52, alüminyum alamlar, bakr ve pirinç gibi yansyan malzemelerin kesimine olanak salyor.

- Hatayda mesleki eitimde üretim kapasitesi son üç ylda yaklak 4 kat artt

Milli Eitim Bakan Yardmcs Mahmut Özer, konuya ilikin yapt deerlendirmede, Hatayn mesleki eitimde en baarl illerden biri olduuna dikkati çekerek bu ildeki tüm eitim çalanlarnn youn çaba içerisinde olduunu belirtti.

Hatayda sektörle i birliklerinin ölçeinin giderek büyüdüünü ifade eden Özer, Örencilerimizin mesleki eitime yönelimleri de artmaya balad. Okullarmzn altyaplarn güçlendirdik. Hatayda uygulamal eitim için çok önemli olan döner sermaye kapsamnda yaplan üretim miktar da oldukça artt. Örnein, döner sermaye kapsamnda Hatayda mesleki eitim okullarmzda yaplan üretimden elde edilen gelir 2017 ylnda 4,9 milyon iken bu miktar Kovid-19 salgnna ramen 2020 ylnda 18,6 milyon liraya yükseldi. Yani Hatayda mesleki eitimde üretim kapasitesi son üç ylda yaklak 4 kat artt. bilgilerini verdi.

Türkiyede mesleki eitimde ilk biyomedikal cihaz kalibrasyon merkezini de Hatayda bir baka Ar-Ge merkezi olan ehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açtklarn hatrlatan Özer, unlar kaydetti:

Kurduumuz Ar-Ge merkezleri, mesleki eitimde fikri mülkiyet kültürünün yaygnlamas için attmz çok önemli bir adm. Bu merkezlerimizde patent, faydal model, tasarm, marka üretim ve tesciline odaklandk. Kurmu olduumuz 45 Ar-Ge merkezimize u ana kadar yaklak 25 milyon liralk finansman ve altyap destei saladk. Ar-Ge merkezlerimiz desteklediimiz projeleri baarl bir ekilde tamamlyorlar. Bu kapsamda skenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz CNC makinelerinin tasarm ve üretimlerine odakland. Daha önce plazma kesim makinesi üreten lisemiz imdi de ilk kez fiber lazer kesim makinesi üretti. Üretilen makine testleri baaryla geçti. Burada ürettiimiz makineleri dier meslek liselerimizde eitimde kullanacamz gibi sanayimizin taleplerini de karlayabileceiz. Baarlarndan dolay skenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetici ve öretmenlerimizi kutluyorum. Hatayda bu süreçleri baar ile yürüten ve mesleki eitimde bizlere ilkleri yaatan l Milli Eitim Müdürümüz Kemal Karahan ve çalma arkadalarn tebrik ediyorum.

Ana Sayfaya Git