Meslek seçimi hayatınız gibi

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Arş. Gör. Ahmet Ayaz, meslek seçim sürecinde olan üniversite adaylarına yol gösterecek açıklamalarda bulundu.

Haberler 24.07.2018 - 08:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meslek seçiminin bilimsel bir ekilde yaplmas gerektiini söyleyen ve bu konuda uzman görüü alnmasnn önemini dile getiren Ayaz, adaylara HKÜ Kariyer Merkezinin gelitirdii Mesleki Eilim Tercih Envanteri (METE) hakknda da bilgi verdi.

Meslek seçimi tüm hayatnz etkiler

nsann yaamnda verdii en büyük kararlardan birinin kariyer veya mesleki karar olduunu söyleyen Ahmet Ayaz, Kariyer karar aslnda insann doumundan itibaren ekillenmeye balar. Bebekliimiz, çocukluumuz, ergenliimiz, yetikinliimiz ve yallmz boyunca farkl kararlar alrz ve bu kararlar hayatmz farkl yön ve iddette etkiler. Meslek seçimimiz yaayacamz ehirden, evleneceimiz insana, çocuklarmzn eitim alaca okuldan, birlikte zaman geçireceimiz arkadalarmza dek tüm hayatmz etkilemektedir. Meslek seçiminin öneminin farknda olmak tam da mesleimize karar vereceimiz bu zaman diliminde bizi iyice stres altna sokmaktadr dedi.

Meslei belirlerken nelere dikkat edilmeli

Meslek seçimi yaparken kiinin kararn etkileyen birçok deiken olduuna dikkat çeken Ahmet Ayaz, Kendi istekleriniz, ailenizin istekleri, arkadalarnz derken hangi meslee nasl karar vereceiniz çok zorlu ve karmak bir süreçtir. Aileniz üphesiz sizin için en iyisini istiyor, arkadalarnzn seçmek istedii popüler bölümler var ve toplum tarafndan baz bölümler çok prestijli görülürken baz bölümler ise zaman kayb olarak nitelendiriliyor. Bu süreçte belki de en az sizin görüleriniz soruluyor. Bu yüzden kendinize; hangi meslein eitimini almak istediiniz, seçeceiniz meslein size ne kadar uygun olduu, ilgi ve yeteneklerinize hitap edip etmedii, meslein çalma ortamnn size uygunluu gibi baz sorular sormanz ve cevabn bulmanz gerekiyor diyerek bu süreçte örencinin kendini tanmas gerektiini ifade etti.

METE ile kendinizi test edin

Meslek seçim sürecinde örencilerin sorularna cevap bulmak amacyla HKÜ Kariyer Merkezi tarafndan, METE (Mesleki Eilim Tercih Envanteri) adnda bir test gelitirildiini söyleyen Ahmet Ayaz, Oldukça hzl doldurulabilen ve pratik olan bu test ilgilerinizi ve kiilik özelliklerinizi ölçerek size uygun olan meslekler hakknda önerilerde bulunuyor. www.mete.hku.edu.tr adresinden ücretsiz olarak ulaabileceiniz test tüm Türkiyenin kullanmna açktr. METE ilgilerinizi ve kiilik özelliklerinizi bilimsel olarak belirleyen, bu özelliklere uygun meslekleri size öneri olarak sunan bir programdr. Unutmamalyz ki meslek seçiminde kendi özelliklerimizi nesnel olarak görmek ve deerlendirmek bu zorlu karar sürecinde elimizi çok güçlendirecektir. METE bizim için meslek önerilerinde bulunsa da bu mesleklerin bir öneri olduunu unutmamak gerekir. Bu sonuçlar bir uzman ile tartmanz özellikle önem arz etmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git