Meslek seçimi uyarısı

Psikolojik danışman Aylin Soyaltın, üniversite sınavlarının tamamlanmasının ardından meslek seçimi yapacak olan öğrencilere önemli uyarılarda bulundu.

Haberler 02.07.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) tamamlanmasnn ardndan örencileri meslek seçimi heyecan sard. Psikolojik danman Aylin Soyaltn, örencilere uyarlarda bulunarak meslek seçiminin önemine vurgu yapt. Soyaltn, Meslek seçimi bilindii üzere zorlu bir süreçtir. Birey yapm olduu meslek seçimi ile hayatnn geri kalann hangi ii yaparak, nerede ve nasl geçirmek istediine karar verir. Karar verme aamasnda bireyler endie duyup, kararsz kalabilirler. Meslek seçimi süreci küçük yalardan balayarak zihnimizi megul etmeye balayan bir konudur. Ülkemizde genellikle meslek seçimi lise yllarnda ekillenmektedir. Pek çok lise örencisinin kariyer kararn verirken güçlükler yaadklar gözlenmektedir. Yaplan baz aratrmalar da bu durumu desteklemektedir. Bu zorlu süreçte yaanan belirsizlik durumu kiilerde kayg yaratabilir. Meslek seçiminde yaanan kararszlk durumlarn da bireylerin olumsuz yönde etkilendiini düündüümüzde okul ortamnda yaplacak çalmalar oldukça önemli bir durumdur. Örencilerin hayatnn her alann etkileyecek bu önemli meslek seçimi kararn alrken, çevresindeki kiilerle yani ebeveynler ve psikolojik danmanlarn destei ile i birlii içerisinde hareket edilerek bir sonuca varlmaldr dedi.

Meslek seçiminde tek kriter para olmamal

Meslein insan yaamn da oldukça önemli bir yeri olduunu aktaran Soyaltn, Meslek seçiminde sadece para kazanmak ve ekonomik ihtiyaçlar karlamak amac düünülerek seçimler yaplmamaldr. Meslek insann kendini ifade etme aracdr ve toplum içinde bir statü kazanmasn salar, yaam anlaml klar. Örencilere meslek seçimi önemi konusunda farkndalk kazandrlmasnn oldukça önemli bir durum olduu fikrindeyim. Doru meslek seçimi yapmak oldukça önemlidir. Meslek seçimi, insanlarn bir ömür boyu yaantlarn ekillendirecek, gelecek yllarnda hayat standartlarn, geleceini belirleyebilecek önemli bir unsurdur. Bu nedenle doru meslei seçmek, seçilen meslekte baarl olmak ve en önemlisi iini severek yapmak buna baldr. Mesleini bilinçli olarak seçen kiiler, ayn zamanda mesleklerini yaayan, mesleklerinden güç alan kiilerdir diye konutu.

Yanl meslek birçok yl kaybettirir

Meslek seçimi karar verirken meslein özelliklerini, gerekliliklerinin derinlemesine aratrlmas gerektiine deinen Soyaltn, Meslein kendi kiilik özellikleri ile uyumlu olup olmadnn deerlendirmesini yapmaldr. Meslek seçimini etkileyen faktörler bulunmaktadr. Bunlar bireysel özellikler, yetenekleri, ilgileri, deerleri, beklentileri, fiziksel özellikler, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, aile ilikileri gibi faktörlerdir. Her bireyin yetenek, ilgi ve kiilik özellikleri farkldr. Bireyin bu konuda farkndalk kazanmas önemli bir noktadr. Bunu yaparken ilgi, yetenek, kiilik özelliklerini yani kendini ne kadar tanyor, sahip olduu eylerin ne kadar farknda bunlar üzerinde durulmaldr. Bireyin doutan getirdii yeteneklerinin ve sonrasnda ilgi duyduu alanlarn ve isteklerinin farknda olarak, bu yetenekleri eitim ortamnda ve yaamnda örenerek kazand bilgi ve becerileri harmanlayarak uygun bir ekilde kullanabilmesi ve bu dorultuda bireyin kendisi için en uygun olan meslek alannn seçmesi ile mümkündür. Unutmayalm ki yanl tercih bir yl, yanl üniversite alan dört yl ve yanl meslek ise birçok yl kaybettir. Bu noktada psikolojik danmanlar olarak, kariyer karar verme konusunda kararszlk yaayan bireylerin yolunu bu konuda aydnlatmalyz. Öncelikle ilgilerinin, yeteneklerinin, deerlerinin, kiilik özelliklerinin bilincinde olarak istedikleri meslekler ile bu özelliklerin ne kadar uyumlu olduunun önemini vurgulamalyz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git