Mesleki eğitimde lise doplaması!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Yeni düzenlemeyle artık mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler, diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da yeni uygulama olarak mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilecek" dedi.

Haberler 15.07.2019 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, mesleki eitimde yaanan bir sorunu çözmeye yönelik yenilikleri içeren ve Resmi Gazetenin 12 Temmuz 2019 tarihli saysnda yaymlanan Ortaöretim Kurumlar Yönetmelii ile ilgili açklama yapt. Selçuk, mevcut durumda mesleki eitim merkezi örencilerinin lise diplomas alabilmek için kayt olduklar açk liseleri bitirme oranlarnn oldukça düük olduunu belirtti.

YÜZ YÜZE ETM MKNI

Yeni düzenlemeyle Milli Eitim Bakanl (MEB) olarak mesleki eitim merkezlerindeki örencilerin lise diplomasna eriimlerinde esneklik saladklarn söyleyen Selçuk, öyle konutu:

Yaptmz düzenlemeyle mesleki eitim merkezlerindeki örenciler artk istemeleri durumunda mesleki eitim merkezlerine geldikleri günlerde fark derslerini alabilecek. Yüz yüze eitim imkn, örencilerin fark derslerini baarmalarn da kolaylatracak. Ayrca örenciler, okula geldikleri gün bu dersleri alaca için ilave maliyet de üretmeyecek. Artk mesleki eitim merkezlerindeki örenciler, diploma alabilmek için fark derslerini ya açk öretim kurumlar yoluyla ya da yeni uygulama olarak mesleki eitim merkezlerinde yüz yüze eitim yoluyla tamamlayabilecek.

ÖRENCLERN YÜZDE 88 ALANLARINDA çALIIYOR

Mesleki ve teknik eitimin önemli bir ayan mesleki eitim merkezleri oluturuyor. Zorunlu eitim kapsamndaki bu okullarda çraklk, kalfalk ve ustalk eitimi veriliyor. Mesleki eitim merkezlerinde örenciler haftada bir gün okula devam ederken dier günler, i yerinde eitim alyor. Mesleki ve teknik eitimde sektörler açsndan büyük aç kapatan kalfa ve ustalar, bu okullarda yetiiyor. Halen 323 mesleki eitim merkezinde 100 binin üzerinde örenci eitim alyor.

Mesleki eitim merkezlerinden mezun olanlarn alanda istihdam oran yüksek. 2018de mesleki eitim merkezlerini bitirenlerin yüzde 88i alanlarnda çalyor. Alannda çalanlarn yüzde 75i ise eitimleri boyunca iyeri eitimi aldklar firmalarda çalmaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, mesleki eitim merkezleri mezunlarndan memnun ve kapasitelerinin arttrlmasn talep ediyor. Lise diplomasna eriimdeki zorluk, örencilerin mesleki eitim merkezlerini tercih etmemesinde önemli bir rol oynuyordu. MEBin bu konudaki iyiletirmesinin bu okullara yönelik talebi artrmas bekleniyor.

LSE DPLOMASI ALMALARININ ÖNÜ AçILDI

Mesleki eitim merkezlerine devam eden örenciler, ortaokul sonras dört yllk zorunlu eitimi tamamlamalarna ramen lise diplomas alamyordu. MEB, Ortaöretim Kurumlar Yönetmeliinde yapt deiiklikle örencilerin fark derslerini alabilmelerine imkn tanyarak lise diplomasna sahip olabilmenin önünü açt. Mesleki eitim merkezlerindeki örenciler, sadece bu yolla diploma alabilirken yeni düzenlemeyle örenciler okulda fark derslerini yüz yüze eitim yolu ile tamamlayabilme hakkna sahip oldu.

Ana Sayfaya Git