Mesleki eğitimde istihdam koşulu!

Resmi Gazete'de yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre, mesleki eğitim kurslarında kursiyerler en az 120 gün, işbaşı eğitim programlarında ise katılımcılar en az 60 gün istihdam edilecek

Haberler 09.04.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aktif gücü Hizmetlerinin Yürütülmesine likin Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymland.

Yönetmelie göre, tüm mesleki eitim kurslar Türkiye Kurumu (KUR) Genel Müdürlüünden uygunluk onay alndktan sonra balatlacak.

70 STHDAM KOULU

Milli Eitim Bakanlna (MEB) bal resmi ve özel öretim kurumlar, üniversiteler, özel sektör i yerleri, kurulu amaçlar dorultusunda olmak artyla kamu kurum ve kurulular ile kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular, içi, iveren, esnaf sendikalar, özel kanunla kurulan banka ve kurulular, bunlara bal i yerleri, iktisadi iletmeleri bulunan dernek ve vakflarla kurs düzenleyebilecek.

Tüm mesleki eitim kurslar en az yüzde 70 istihdam taahhüdü verilmesi kouluyla düzenlenebilecek. Özel sektör i yerleri en az 5 sigortalya sahip olmalar durumunda bu kurslardan yararlanabilecek.

120 GÜNDEN AZ OLMAYACAK

birlii yöntemiyle düzenlenecek kurslarda, kursiyerin zaruri gideri ve sigorta prim gideri ile eitici giderleri karlanacak. Özel sektör i yerleriyle düzenlenecek kurslarda kontenjan uygulanacak ve kursa katlabilecek kursiyer says, sigortal says 5-9 arasnda olan i yerleri için kursiyer says en fazla 12 kii, sigortal says 10-49 arasnda olan i yerleri için kursiyer says en fazla 24 kii, sigortal says 50 ve daha fazla olan i yerleri için kursiyer says sigortal saysnn yüzde 50sinden fazla olamayacak.

Kursiyerler veya yerlerine istihdam edilecek kiiler, 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs gününün 3 kat kadar süreyle istihdam edilecek. stihdam yükümlülüünün, snav sonucunun açkland tarihten itibaren fiili kurs süresinin en fazla 4 kat kadar sürede tamamlanmas gerekecek. Süresi 120 günden az olan kurslar için ise bu süre 480 gün olarak uygulanacak.

BAI ETM PROGRAMI

ba eitim programlar sadece katlmclarn mesleki deneyim kazanmasn salayacak mesleklerde düzenlenecek. Türk Meslekler Sözlüünde nitelik gerektirmeyen meslekler grubunda yer alan mesleklerde bu programlar düzenlenemeyecek.

ba eitim programlar en az 5 sigortalya sahip iverenlerle düzenlenecek. Tüm programlar, en az yüzde 70 istihdam taahhüdü verilmesi kouluyla düzenlenebilecek. Katlmclar veya katlmc yerine istihdam edilen kiiler, 60 günden az olmamak üzere fiili program gününün en az 3 kat kadar süreyle istihdam edilecek.

veren tarafndan hesaplanan sigortal saysnn en fazla yüzde 30una kadar katlmc talep edilebilecek. ba eitim programlar, günlük en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalk 45 saatten ve 6 günden, toplam ise en fazla 240 fiili gün olarak düzenlenebilecek. Program süreleri, sektör, meslek veya i yeri baznda KUR tarafndan deerlendirme yaplarak snrlandrlabilecek.

BURS VE PROGRAMLAR

Daha önce bir kurs veya programa katlanlar için kurs ve/veya programlar (çalanlarn mesleki eitimi hariç) arasnda 9 ay bekleme süresi bulunacak. Özel sektör i yerleriyle ayn ayda ya da dönemde düzenlenecek kurs veya programa katlacak toplam kii says, belirlenen ekilde hesaplanan sigortal saysnn aritmetik ortalamasnn yüzde 50sinden fazla olamayacak.

Özel sektör i yerleriyle düzenlenecek kurs veya programa katlacak kiilerden i sal ve güvenlii eitimi almam olanlara iveren tarafndan meslein özellii dikkate alnarak en az temel düzeyde i sal ve güvenlii eitimi verilmesi salanacak. Mesleki eitim kursundan veya iba eitim programndan bir kii en fazla 2er kere yararlanabilecek. Kiilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma says ise 3ü geçemeyecek. Yönetmelikle, 12 Mart 2013 tarihli Resmi Gazetede yaymlanan Aktif gücü Hizmetleri Yönetmelii yürürlükten kaldrld.

Ana Sayfaya Git