Mesleki eğitimde öğrenci artışları

"Sanayimizin ihtiyaç duyduğu kalfa ve ustalarımız, bu merkezlerde yetiştirilmekte. Son bir yıldır bu merkezlerimizi güçlendirmek ve kapasitelerini artırabilmek için önemli adımlar attık"

Haberler 14.10.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, bu yl mesleki eitim merkezlerinin (MEM) 9. snfna balayan örenci saysnn geçen seneye oranla yüzde 62 artarak 32 bin 281e yükseldiini bildirdi.

Bakan Selçuk, mesleki eitim merkezlerinde örenci saysn artrmak için son bir ylda önemli yeniliklere imza attklarn kaydetti.

Yaplan bu çalmalarn meyvesini verdiini belirten Selçuk, Geçen sene MEMlerde 9. snfa 19 bin 947 örenci kayt olmutu. Bu yl mesleki eitim merkezlerinin 9. snfna balayan örenci says, geçen seneye oranla yüzde 62 artarak 32 bin 281e yükseldi. bilgisini verdi.

Yaptklar çalmalarn sonucunu ksa vadede görmekten memnuniyet duyduklarn ifade eden Selçuk, unlar söyledi:

Geleneksel çraklk-kalfalk-ustalk eitimini temsil eden mesleki eitim merkezlerimiz, yllardan beri mesleki eitimimizde önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor. Mesleki eitim merkezlerinden mezun olanlarn eitim aldklar alanlarda istihdam oranlar da oldukça yüksek, yaklak yüzde 90 dolaynda. Sanayimizin ihtiyaç duyduu kalfa ve ustalarmz, bu merkezlerde yetitirilmekte. Bu nedenle son bir yldr bu merkezlerimizi güçlendirmek ve kapasitelerini artrabilmek için önemli admlar attk. Atlan bu admlar sonunda, ksa sürede yüzde 62lik örenci art oldukça önemli bir sonuç.

- MEMler için iki yeni düzenleme sonuç verdi

Ziya Selçuk, MEMlerde kapasiteyi artrmak için 2 yeni düzenleme yaptklarna iaret etti.

Özel sektörün, mesleki ve teknik Anadolu lisesi kurabilmesine ramen mesleki eitim merkezi açamadn ancak sektörlerin organize sanayi bölgelerinde ve fabrikalarn içerisinde mesleki eitim merkezleri açmak ve ihtiyaç duyduu elemanlar yetitirmek istediini dile getiren Selçuk, bu talebi karlamak için 5580 sayl Özel Öretim Kurumlar Kanununda yaplan düzenleme ile özel sektörün mesleki eitim merkezi kurabilmesinin önünün açldn bildirdi.

Dier taraftan, ortaokul sonras mesleki eitim merkezlerine devam eden örencilerin, 4 yllk zorunlu eitimi tamamlamalarna ramen lise diplomas alamadklarna dikkati çeken Selçuk, yönetmelik deiikliiyle örencilerin fark derslerini mesleki eitim merkezlerinde tamamlayp lise diplomas alabilmelerine imkan saladklarn anlatt.

Milli Eitim Bakan Selçuk, Her iki adm da mesleki eitim merkezlerimizin kapasitelerinin artmasna çok önemli katk salayacak. Özellikle lise diplomas almada oluturduumuz bu esnek yap, bu eitim-öretim ylnda elde edilen bu arta çok önemli katk salad. Önümüzdeki yllarda bu saynn daha fazla artmasn bekliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git