Mesleki öğretmen eğitimi başladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin mevcut sağlık durumları konusunda detaylı bir rapor hazırladıklarını, kronik hastalığı bulunan ya da 60 yaşın üzerinde olan öğretmenlerin hepsiyle ilgili bilgiye sahip olduklarını belirterek, "Bu öğretmenlerimizin en az riskle mesleki faaliyetlerini yürütebilmeleri için imkanlarımızı seferber ederek tüm kolaylığı sağlayacağız." dedi.

Haberler 25.08.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, mesleki geliim programnn balamas dolaysyla öretmenlere ve okul yöneticilerine Eitim Biliim A (EBA) üzerinden hitap etti.

Uzun bir aradan sonra öretmenlerle beraber okullarda olduklarn ifade eden Selçuk, sözlerine Hepiniz ho geldiniz. diyerek balad.

Salgn günlerinde öretmenlerin gösterdii fedakarlklarla, eitim camiasnn ne denli özverili ve saygdeer olduunu gösterdiklerini vurgulayan Selçuk, sözlerini öyle sürdürdü:

Gece gündüz demeden örencilerinizle, velilerinizle iletiimde kaldnz. Kiminiz evinde kendi imkanlaryla bir snf oluturdu, kiminiz ise örencisine ihtiyac olan ders araçlarn kendi elleriyle ulatrd. An geldi kendi çocuklarnzn önüne örencilerinizin ihtiyaçlarn koydunuz. Meslek liselerimiz, halk eitim merkezlerimiz ve BLSEMler toplumumuzun acil ihtiyac olan maske, siperlik, dezenfektan gibi ürünleri üreterek sadece eitim camiasna deil, toplumun bütününe katk sundu. Örencileriniz için çabaladnz kadar toplum için de çabaladnz, bir ksmnz Vefa gruplarna gönüllü olarak katlp destek saladnz. Allah hepinizden raz olsun. Hatta yaz tatilinde de örencileri ile iletiimini koparmayp geliimlerini destekleyen öretmenlerimizin olduunu biliyorum. Aranzdan bazlar meslee ilk admlarn bu salgn günlerinde uzaktan eitime dahil olarak att. Salgn günleri bize, içimizde ve iimizde ne denli büyük bir gücün sakl olduunu gösterdi.

Selçuk, salgn döneminin en riskli günlerinde dahi evde kalamadklarn anlatarak, bir örencinin yarm saat izleyecei bir TV dersinin hazrlanmas ya da canl dersin kesintiye uramamas için ekipleriyle birlikte gece gündüz demeden çaltklarna dikkati çekti.

Öyle görünüyor ki uzaktan eitim az ya da çok mesleimizin vazgeçilmez bir parças olacak. diyen Selçuk, uzun süreden beri baarmaya çaltklar eitimde dijital dönüümü bir musibetin oluturduu artlarn saladn anlatt.

Bu ani deiimde yüz yüze eitimin verdii samimiyetin yoksunluuna ramen uzaktan eitime pek çok öretmenin hzla ayak uydurduunu dile getiren Ziya Selçuk, bu süreçte her hafta yaptklar çevrim içi toplantlarda öretmenlerden gelen önerilerin, proje tekliflerinin, taleplerin yollarn aydnlattn ifade etti.

Öretmenlerin destei sayesinde yeni eitim-öretim ylna çok daha güçlü balandn gördüünü aktaran Selçuk, öretmenlere, Gösterdiiniz özen ve örencilerinize her ekilde ulama çabanz takdir ediyorum ve sizlere bir kez daha teekkür etmek istiyorum. eklinde seslendi.

- Sizlerin sal ise bizim için öncelikli öneme sahip

Bakan Selçuk, çocuklarn tekrar okullarna dönebilmesi ve salkl bir ekilde eitim alabilmesi için çabaladklarn, bu olaanüstü artlarda, en dorusunu yapmak için pek çok adm attklarn söyledi.

Öretmenlerin ve çocuklarn okullara dönebilmesi için birçok kurum ve kurulula ortak çalmalar yürüttüklerine iaret eden Selçuk, u bilgileri paylat:

Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) ile imzaladmz Eitim Kurumlarnda Hijyen artlarnn Gelitirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Birlii Protokolü kapsamnda hazrladmz klavuz bu çalmalardan biri. Bu klavuzu tamamlar nitelikte örenci, veli, yönetici ve öretmen rehberleri de hazrladk. Bu rehberlerin hepsini dikkatle okuyarak örencilerinizi ve velilerinizi yönlendirmenizi özellikle rica ediyorum. Sürecin salkl yönetilebilmesi için öncelikle sizlerin farkndalnn yüksek olmas gerekiyor.

Sizlerin sal ise bizim için öncelikli öneme sahiptir. Bu nedenle öretmenlerimizin mevcut salk durumlar konusunda detayl bir rapor hazrladk. Kronik hastal bulunan ya da 60 yan üzerinde olan öretmenlerimizin hepsiyle ilgili bilgiye sahibiz. Bu öretmenlerimizin en az riskle mesleki faaliyetlerini yürütebilmeleri için imkanlarmz seferber ederek tüm kolayl salayacaz. Buna ek olarak, sizlerin daha salkl ve güvenli ortamlarda eitim verebilmeniz için öretmenlerimizden örencilerimize, servis personelinden temizlik personeline okulla ilgili herkesin HES kodlar marifetiyle takibi salanacak, herhangi bir risk durumunda Salk Bakanlmzla birlikte çaltmz yazlm araclyla okullarmza bildirim yaplacaktr. Elbette sadece hijyen standartlarn salayarak okullarmz açmyoruz. Öretmenlerimizin ve örencilerimizin faydalanabilecei EBA Destek Noktalar oluturuyoruz. Bu sayede teknik donanma ihtiyac olan öretmen ve örencilerimizin ihtiyaçlarn karlamay hedefliyoruz. Uzaktan eitim imkanndan yararlanamayan örenci ve öretmen saymz en aza indirmek gayreti içerisindeyiz.

Selçuk, 31 Austos-18 Eylül tarihleri arasnda öretmenlerden, okullarda bulunacaklar süre zarfnda özellikle geçen dönem uzaktan eitim sürecinde hiç temas edemedikleri, canl derslere katlamayan örencilerle ve aileleri ile iletiim kurmaya çalmalarn istedi.

Bu örencilerin akademik, sosyal ve duygusal eksikliklerini tespit ederek onlar için gerekli en iyi çözümleri öretmenlerin sunacandan emin olduunu belirten Selçuk, Yapacanz bu çalmalar, okullar açldnda sizlerin i yükünü de hafifletecektir. Uzaktan eitim nedeniyle örencilerimizin akademik ve sosyal geliimlerinde tamamlayamadmz ne varsa 21 Eylüle kadar bunlar için gerekli plan ve programlar hazrlayarak okullarmzn kaplarn birlikte açacaz. deerlendirmesinde bulundu.

- çocua verilen emek daha yüksek bir mertebenin müjdecisidir

Öretmenliin becerilerini, algsn ve imkanlarn güçlendirerek çocuklar için iyi bir gelecek hazrlama gayreti içinde olduklarn ifade eden Milli Eitim Bakan Selçuk, Salgn süresince gördük ki birçok farkl meslekten insanmz canlar pahasna milletimizin hizmetine kotu, kouyor. Bu zor zamanlar, mesleimize yönelik algy güçlendirmenin, itibar yükseltmenin tarihi frsatdr. Bu dönemde vereceimiz imtihan, bizlerin idealist, zor artlarla mücadele eden meslek üyeleri mi yoksa mazeretleri öne çkaran kiiler mi olduumuzu gösterecektir. Bizler imkan ve artlar ne olursa olsun ülkesi için gereini yapan atalarn torunlaryz. Yine yapyoruz, yapacaz. Emek kutsaldr. çocua verilen emek daha yüksek bir mertebenin müjdecisidir. Hiçbir imkan olmasa dahi gülümseyerek, hatr sorarak, gönül alarak görevimize sahip çkm oluruz. Lütfen gülümsemenizi esirgemeyin birbirinizden ve örencilerden. diye konutu.

Öretmenlerden okullarna, snflarna, örencilere sahip çkmalarn isteyen Selçuk, öyle devam etti:

Öretmenlik sadece bir geçim vastas deildir, insanlamann, kemale ermenin bir vastasdr, bir emanete yani çocua dair bir snanma durumudur. Vicdanmz, iç sesimiz tamam diyene kadar mücadeleye, çalmaya devam. çünkü çocukla ödemek zordur, çocuun hukukunu korumak çetindir. Ana-babann rzasn alr gibi çocuun rzasn almamz gerekir. ükür ki bu yoldayz ve daha fazlasn yapmak için yüreimiz yetiyor. Öretmenlik mesleinin algsn gelecee nasl brakmak istiyorsak öyle çalacaz. Durmayacaz.

- Görevimiz, çocuklarmzn uyumuna yardmc olmak

Ziya Selçuk, okullar eitim öretime açmann, meslei normal artlarda icra etmenin, çocuklar ekranlardan snflara ve hatta hayata tamann en büyük temennileri olduunun altn çizdi.

Okul sadece müfredat deil, bir yaam sahnesi ve sosyalleme ortamdr. sözünü sürekli dile getirdiini hatrlatan Selçuk, unlar kaydetti:

Bu dönemde okulun ve siz öretmenlerin ne denli büyük bir role sahip olduunuzu toplumun bütün kesimleri görmü ve yeniden idrak etmi oldu. Kendimizi anlatamadmz çocuklar ve aileler varsa tam zamandr. Sizler ailelerimizin en büyük destekçisisiniz. Velilerimiz hakl olarak tedirgin. Bizler anne baba olmann ötesinde profesyonelleriz. Görevimiz, örencilerimizin selameti için belirsizlik hissini azaltmak, kaygs yüksek velilerimize destek olmak, çocuklarmzn uyumuna yardmc olmaktr.

Bizim mesleimiz, yüksek bir farkndalk ve bilinç gerektiriyor. yi ki çocuklara ve ailelere yardm etme frsatmz var. Kuracanz iliki, tüm ileri kolaylatracaktr. çocuklarmzn okulda olmas, arkadalaryla birlikte olmas, öretmeniyle kurduu manevi ba çok önemli. Bu ban kurulmasnda ve devamnda yüz yüze olmak, göz göze gelmek çok kritik. Bununla birlikte tüm bunlarn salanmas ancak salkl bir ortamn varl ile mümkün. Hep beraber yaadmz bu büyük tecrübe kendimizi nasl yenileyebildiimizi, zamann ruhunu nasl yakaladmz, birlikte neler baarabildiimizi ve zor artlarn el birlii ile nasl da kolaylatn bizlere bir kez daha gösterdi.

Biz bu süreçte, sahada hep sizlerle olacaz. Sürecin çocuklarmz, velilerimiz ve camiamz için salkl ve verimli geçmesi için el ele, kalp kalbe vereceiz. Ülkemizin gelecei için vereceiniz katklara, salkl günler için göstereceiniz çabaya imdiden teekkür ediyor, hepinize salkl, verimli ve baarl bir eitim öretim yl diliyorum.

Ana Sayfaya Git