Midyat’ta çocukların Kur’an öğrenme sevinci

Mardin’in Midyat ilçesinde, “Camiler çocuk dolsun, ahlakı Kur’an olsun” sloganıyla başlayan yaz Kur’an kursları, binlerce çocuğun katılımıyla ilçenin tüm cami ve Kur’an kurslarında devam ediyor.

Haberler 04.07.2019 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sabah 09.30 gibi camilere koan çocuklarn Kuran örenme heyecanlar, ebeveyn ve hocalarn gururlandryor.

lk defa Kuran örenmeye gelenler Elif Ba dan balayarak Kuran örenirken, Kuran örenenler ise bunu gelitirip tecvit öreniyorlar. Bunun dnda ilmihal ve akaid gibi dini bilgiler kapsamnda abdest, namaz, temizlik, adab- muaeret, iman esaslar, siyer gibi konular öretiliyor. Her hafta baarl olan ilk üç kiiye çeitli ödüller verilirken, aktivite olarak hal sahada örenciler aras futbol müsabakalar düzenleniyor.

Balar Mahallesindeki Hac Süleyman Demirda Camiine gelen yüze yakn örenci, Kuran ve slamn temel esaslarn örenmenin heyecan ve sevincini yayorlar.

Duygularn LKHA muhabiriyle paylaan kurs hocalar ve örenciler, Kuran örenmenin ve öretmenin en hayrl ve kazançl bir ibadet olduunu ifade ettiler.

Derse andmz olan Fatiha ile balyoruz

çocuklarn saylarnn fazla olmas nedeniyle sürenin az olduuna dikkat çeken cami mam-Hatibi Mesut Cersel, 17 Haziranda balayan Kuran kurslar çok ükür youn bir ekilde devam ediyor. Maalesef süre azdr. Bu az vakti en güzel ekilde deerlendirmeye çalyoruz. Sabahlar andmz gibi fatihay, tahiyyat, ksa süreleri ve özellikle kelime-i ahadeti okumaya çalyoruz. Onlara abdesti öretiyoruz. Tecvit dersi, günlük öykü anlatm, projeksiyon yardmyla dini çizgi filmler izlettiriyoruz. Hal sahaya götürüyoruz. Amacmz çocuklarn camiye daha iyi adapte olmalarn salamak. Camilerimiz çounlukla dolmaktadr.

Peygambersiz bir Kuran eksik kalr

Kuran öretirken Hazreti Peygamberin ve ashabnn hayatndan kesitler aktardklarn ve bunu aladklarn ifade eden Cersel, Peygamberin anlatlmad bir Kurann eksik kalacan söyledi.

Cersel, Biz çocuklara Kuran- Kerimin Peygamberimizin hayatyla daha iyi anlalacan alamaya çalyoruz. çünkü özellikle zamanmzda sadece Kuran diyenler vardr. Kurandan baka bir ey kabul etmiyorlar. Bu da Peygamberimizi saf d brakma uradr. Bizler özellikle Peygamberimizi vurgulayarak onun ve ashabnn hayatndan kesitler anlatyoruz.

Velilere tavsiyelerde bulunan Cersel son olarak unlar söyledi, çocuklar evde ödevlerini çalrlarsa örendiklerini zihinlerinde daha iyi tutacaklardr. Burada görev velilere dümektedir. Veliler biraz daha hassasiyetle davransalar, inallah bu nesil çok güzel bir ekilde yetiecektir.

çocuklarmza güzel ahlak ve cami sevgisini alyoruz

Kursa gelen çocuklara Kuran dersi dnda güzel ahlak ve cami sevgisini alamaya çaltklarn ifade eden Kuran kursu hocas Muhammed Ali Ver, çocuklarmza elimizden geldiince Kuran- Kerim öretiyoruz. Özellikle ahlaklar üzerinde ciddi etkiler brakmas açsndan cami sevgisini alamaya çalyoruz. Ayrca ahlak ve edep konusunda eitmeye çalyoruz. Kurstaki eitimlerinden sonra çocuklarn davranlarnda çok olumlu gelimeler oluyor. Anne ve babalarna kar daha dikkatli oluyorlar mesela. Soru soruyorlar, anne babamza unu yapsak günah mdr? diye Camiye gelen çocuklarn sosyallemesi de kolay oluyor. Burada topluluk içerisinde yaamay öreniyorlar. Bizim de bu konuda özel çalmalarmz oluyor. Süremiz kstl olmasna karn elimizden geleni yapmaya çalyoruz. Hafta sonu tatillerini çkardmz zaman sadece 40 gün kalyor. Bu da çok az bir süre. Bu süre uzarsa örencilerimize daha fazla faydal olma imknmz olur.

çocuumuzun okuluna verdiimiz önemin fazlasn camiye verelim

Velilere baz öneri ve tavsiyelerde de bulunan Ver, Velilerimiz nasl ki çocuklarn her sabah kahvaltsn yaptrp servislerle özenerek okullarna gönderiyorlar, ayn ekilde camilerimize de göndermeleri gerekiyor. Yani okula verdikleri önemi camiye de vermeleri gerekir. eklinde konutu.

Kuran ahirette bizim kurtulu yolumuz olacak

Camiye gelen çocuklar da duygularn LKHA ile paylaarak, camide birçok eyi örendiklerini ifade ederek Kuran- Kerimin ahirette kendilerine kurtulu vesilesi olacan belirttiler.

Örencilerden ehmus Doan, Buras çok güzel bir cami. Hocalarmz bizimle çok ilgileniyor. çeitli etkinlikler yapyoruz. Hal sahaya gidiyoruz. Güzel dini bilgiler veriliyor. Namaz nasl klnyor anlatyorlar. Kuran ahlak deyince cömertlik geliyor aklma. çünkü Kuran vefay ve dinimizi öretiyor bize. Kuran slam lemi için çok önemlidir. Kuran bizim kurtulu yolumuz olacak. Ahirette cennete gitmemizi salayacak. Srat köprüsünden geçmemize yardmc olacak. Herkes gelsin Kuran örensin. çünkü dinimizi örenmek için en büyük yardmcmz odur.

Rusyadan tatil için için Midyat a gelen Enes Doan da, Ortammz çok güzel. Kurana geçmek için geldim.26nc dersteyim . Kuran nasl okumak lazm onu öreniyorum.

Camiye Kuran örenmek için gelen çocuklardan Özcan nan, Burak can ve Seyfettin Gültekin de Kuran örenmenin çok güzel bir duygu olduunu, hrszlk yapmann ve yalan söylemenin çok kötü davranlar olduunu Kurandan örendiklerini ifade ettiler.

Ana Sayfaya Git