Milli Eğitim Bakanı Özer, eğitim gündemini değerlendirdi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Şu an için yarıyıl tatilini bir hafta öne almak veya bir hafta sonuna ilave etmekle ilgili herhangi bir planlamamız yok. Sadece süreci yakından takip ediyoruz." dedi.

Haberler 08.01.2022 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, u an için yaryl tatilini bir hafta öne almak veya bir hafta sonuna ilave etmekle ilgili herhangi bir planlamamz yok. Sadece süreci yakndan takip ediyoruz. dedi.

Bakan Özer, CNN Türk Televizyonunda canl yaynlanan Gece Görüü programnda eitim gündemine ilikin sorularn yantlad.

Omicron varyant ve son Kovid-19 vaka saylarnn hatrlatlarak, Bakanln bu süreçte yüz yüze eitimle ilgili planlamalarnn sorulmas üzerine Özer, 6 Eylülden itibaren balattklar yüz yüze eitimde snf bazl uygulamay çok baarl ekilde yürüttüklerini ifade etti.

Kovid-19a kar tüm dünyada a, maske, mesafe ve temizlik kurallarnn uygulandn, Salk Bakanl ve Salk Bilim Kurulu ile koordineli bir ekilde süreci çok baarl bir ekilde yönettiklerini ifade eden Özer, Türkiye genelinde 850 bin snf var. Bugün itibaryla 3 bin 451 snfmzda Kovid-19 veyahut yakn temas nedeniyle yüz yüze eitime ara verildi. bilgisini verdi.

- Belli bir eie gelirse önlemlerimizi tekrar gözden geçiririz

u an için Bakanlk olarak alarm verecekleri bir durumun olmadnn altn çizen Özer, Süreci yaknen izliyoruz. Ve eer belli bir aamaya belli bir eie gelirse önlemlerimizi tekrar gözden geçirebiliriz. Salk Bakanl ile görüürüz, Salk Bilim Kurulu ile tüm önlemleri tekrar gözden geçirebiliriz ama balangç noktasndayz. Okullar ilk açlmas gereken, son kapatlmas gereken yerlerdir ve bir kapatma yaplacaksa ilk balanacak yer okul deildir. diye konutu.

Bu süreçteki en büyük avantajlarnn öretmenlerin alanma oranlarnn yükseklii olduunu söyleyen Özer, en az 2 doz a olmu ve hastal geçirerek baklk kazanm olan öretmen orannn yüzde 94, 3 doz a olmu öretmen orannn yüzde 41 olduunu ve 4 doz a olmu öretmen oranlarnn da sürekli arttn aktard.

Yüz yüze eitimin önemine dikkati çeken Özer, okullarn kapanmasnn istenmediini ifade ederek, Bu noktaya gelinmi olmas ve toplumda bir mutabakatn ortaya çkm olmas hakikaten son derece sevindirici. Bu, Omicron dalgasna duyarsz olduumuz anlamna gelmiyor. Süreci yakndan takip ediyorsun. Zaten burada 2 haftalk bir sürecimiz kald. Biliyorsunuz 2 hafta sonra yaryl tatili devreye giriyor. ifadelerini kulland.

Yaryl tatilinin bir hafta erkene çekilmesi ve uzatlmas ihtimalinin bulunup bulunmadnn sorulmas üzerine Özer, öyle devam etti:

Bu sk sk konuuldu, u an için gündemimizde yok. u an için yaryl tatilini bir hafta öne almak veya bir hafta sonuna ilave etmekle ilgili herhangi bir planlamamz yok. Sadece süreci yakndan takip ediyoruz. Eer gerekirse bu önlemi alabiliriz ama u an için bizim bilimsel davranmamz gerekiyor. Yani verili bir ekilde konumanz gerekiyor. Verileri effaf bir ekilde kamuoyuyla paylamamz gerekiyor. u andaki elimizdeki veriler, yüz yüze eitime ara vermeyi veya 1 hafta tatili öne getirmeyi gerektirmiyor.

u an Kovid-19 kaynakl kapanan snf saylarna dikkati çeken Özer, Omicron varyant olmadan bu saynn 10 binlere çktn gördüklerini belirterek, 71 bine yakn okulumuzda tüm snflar kapatlm olan hiçbir okulumuz bulunmamaktadr, Omicronun bu hzl yaylmna ramen. u andaki verimiz bu ama bunlar haftaya deiir, bakarz, deerlendiririz. Salk Bakanlmzla istiare ederiz Salk Bilim Kurulu ile istiare ederiz, buna göre yeni planlamalar yapabiliriz ama u an için üzgünüm, eer birileri tatil bekliyorsa yüz yüze eitime devam ediyoruz. diye konutu.

- O cvl cvl örencileri, o çamurlarn içinde gördüüm zaman üzüldüm

Bakan Özere, çok eskiden beri devam eden bir ey için söylüyorum, velilerden para alnsn gibi durumlar vard. imdi diyorsunuz ki il il hepsini takip ediyoruz. anlurfada neyle karlatnz? sorusu yöneltildi.

Bu ildeki açklamasnn kamera önünde yaplmadn, normal rutin bir konumann içindeki bir ksmn cmbzlanarak servis edildiini ifade eden Özer, okulda çok geni bir alan olmasna ramen örencilerin çamur ve tozun topran içinde oynadklarn gördüünü söyledi.

Özer, unlar kaydetti:

Biz oraya basketbol sahas, voleybol sahas yapabiliriz, rekreasyon olarak oray çok güzel hale getirebiliriz. O cvl cvl örencileri, o çamurlarn içinde gördüüm zaman üzüldüm, ben de kiisel olarak tepki verdim. Amacmz, ne okul müdürümüzü ne ilçe milli eitim müdürümüzü ne de il milli eitim müdürünü krmak. Bizim derdimiz, okullarmzn imkanlarn iyiletirmek. Bizim kaynakla ilgili bir skntmz yok. Biz gönderdiimiz ücretin, kaynan yerinde kullanlmasn ve bunun çok hzl bir ekilde yaplmasn istiyoruz. çünkü kaybedecek vaktimiz yok.

Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesinin çok hzl hayata geçirildiini vurgulayan Özer, iki ayda Türkiyede günde ortalama 272 kütüphanenin yapldn ifade etti.

Bakan Özer, stiyoruz ki, biz artk u kök problemden kurtulalm, her türlü imkan verelim, imkan eksikliinden kaynaklanan bir mazeret olmasn. anlurfada da olmasn, Cizrede olmasn, stanbulda da olmasn, Esenyurtta da olmasn, bizim derdimiz o. anlurfaya gittiim zaman 75 okul yatrm verdim. Tüm ihtiyaçlara baktk. 1 milyarn üzerinde yatrm verdik. diye konutu.

- Özel okullar da bunun sistematiini gelitirecek

Öretmenlik Meslek Kanunu tasla ile ilgili detaylar da paylaan Özer, öyle konutu:

Göreceksiniz önümüzdeki dönemde özel okullar da bunun sistematiini gelitirecek. Bu yasa, eitim sistemi içindeki tüm öretmenlerimizi tedrici bir ekilde çok daha güzel bir sistematie kavuturacana inanyorum. Elbette eksiklikler yok mu? Gönlümüzden geçen her eyi bunun içine koyduk mu? Hayr ama bu ortak bir konsensüs inallah bu pazartesi de komisyonda görüülecek. Yasalat zaman 2022 ylnda ilaveler verilebilir, daha farkl haklar verilebilir. Önemli olan psikolojik bir eii geçmi olmak.

- Eitimi siyasi malzeme yapmaktan çkartmamz lazm

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu ile neden görümediniz? sorusu üzerine Bakan Özer, Keke bu süreçler hiç yaanmasayd. yantn verdi.

Eitimin siyasi malzeme yaplmamas gerektiini vurgulayan Özer, Bakanla baladmdan itibaren tüm paydalara benim kaplarm açk, yani bununla ilgili hiçbir eyim yok. Yeter ki eitimle ilgili gerçekten unlar unlar yaplm ama u yaplabilir densin. dedi.

Milli Eitim urasnn 7 yl aradan sonra düzenlendiini, uraya büyük bir katlm olduunu vurgulayan Özer, uraya Eitim Komisyonunu davet ettiklerini ancak CHPden katlm olmadn, 1 Ekimde Meclis açldktan ve yemin ettikten sonra tüm parti temsilcilerinin yer ald Eitim Komisyonu üyelerini davet ettiini, ancak CHPden yine hiç kimsenin gelmediini aktard.

Bakan Özer, öyle konutu:

Biz, kaplarmz bir yere kapatm deiliz. Bunun öncelikle tüm kamuoyu tarafndan bilinmesi lazm. Zaten bizim 5 aylk icraatmza baktnz zaman tüm paydalarmzn görüünü almak, yeter ki eitimle ilgili söyleyecek söz olsun görmediimiz bir eyi bize göstersin ama öretmen atamasndaki bu mülakatlarla ilgili bakan olarak benim hiçbir dahlimin olmad, mülakatlarla ilgili yok ite tarikatlarn listeleri üzerinden örencilerin puanlar yükseltilmi, asla ve kata böyle bir eyin olmad, hiçbir dahlimizin olmad bir süreç içinde böyle bir siyaset yaplmasn doru bulmuyorum.

Her yüksek KPSS puan ile mülakattaki korelasyon orannn da yüzde 97 gibi çok yüksek olduunu ifade eden Özer, sürece dahil olmalarnn söz konusu olmadn vurgulad.

- Emrivakiyi biz bakanlk olarak kabul etmiyoruz

Klçdarolunun KPSS puanna göre mülakatta art 3 puan ve eksi 3 puan verilmesi ile ilgili Dantay karar var ve Milli Eitim Bakanl, Dantay kararna uymuyor. eklindeki sözlerini aktaran Özer, unlar kaydetti:

Biz de akama kadar onu aratrdk. Gerçekten var da bizim mi haberimiz yok böyle bir Dantay kararndan. çünkü Milli Eitim Bakanl hukuk devletinin ilkelerine sk skya baldr ve uymak zorundadr ve bunun olmadn gördük. Ertesi gün dedik ki, kamuoyu açklamas yaptk ve Sayn Klçdarolunu Milli Eitim Bakanlnn uymad Dantay kararn açklamaya davet ediyoruz dedik. Bir açklama duydunuz mu Dantay karar vardr, buradadr diye. Yok. Milli Eitim Bakanl olarak Dantaya yaz yazdk, art 3, eksi 3 puan ile ilgili bir ey var m? diye sorduk. Dantaydan da böyle bir kararn olmad geldi. imdi düünün bakalm. Söz konusu iddialarn odanda Dantay kararna uyulmad var. Dantay karar yok ve bu sanki hiç söylenmemi gibi yok davranlarak süreç devam ediyor. Buras hukuk devleti. 7 Ocaka kadar itiraz süreci var. tiraz sürecinde itiraz eden, itiraz reddedildii zaman mahkemelere bavurabilir. Tüm kanallar açk. Yani Klçdaroluna kalmaz. Bizim gençlerimiz bir hakszla uradna inanyorsa tüm hukuki süreçleri takip eder, biz de hukukun alm olduu kararlar uygularz ama siyasetin bu konu üzerinden bir süreci araçsallatrmasna ben ahsen, hakikaten yadrgadm yani keke bu süreçler hiç yaanmasayd.

Bir gün öncesinde zaten 2022nin yatrmlaryla ilgili geç saatlere kadar çaltklarn aktaran Özer, Sayn Klçdarolu akam vakitlerinde dedi ki, ben yarn saat 1de gidiyorum. Randevu verilmedi ki, emrivakiyi biz bakanlk olarak kabul etmiyoruz. Böyle bir ey yok. Bakan olduum zaman ana muhalefet partisi lideri hayrl olsuna gelebilirdi. O zaman tavrmz görürdü. Görümeyle ilgili bir talebi oldu da biz ret mi ettik? Öyle bir ey yok. Bir sürü parti temsilcisi geldi. CHPden de milletvekilleri ile görüüyorum. Beni ziyarete geliyorlar. Taleplerini iletiyorlar. Eitimde bu konunun tartlmasn, bunun eitimle ilikilendirilmesini ben Milli Eitim camias olarak kabul etmiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git