Milli Eğitim Bakanı Selçuk açıkladı: Hizmete alındı!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Mesleğim Hayatım portalının, mesleki teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitesinin artırılmasına, eğitim sektörünün toplum ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine, nitelikli iş gücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasında büyük yarar sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.

Haberler 02.03.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, burada yapt konumada, Milli Eitim Bakanl (MEB) olarak mesleki ve teknik eitime bak açlarnn Türkiye ekonomisi ve demokrasisini birbiriyle ilikilendirme ve çok daha güçlü bir eitim sistemi ortaya çkarmakla ilgili olduunu ifade etti.

Eitim sisteminin güçlendirilmesine paralel olarak ekonomik sistemin de güçleneceine iaret eden Selçuk, Uluslararas baz snavlarda ya da aratrmalarda gösterildii gibi 15-20 puan ilerlemenin bile bu snavlarda ülkenin ekonomik hacminde milyar dolarlar seviyesinde katk saladn çok net biliyoruz. diye konutu.

Sahay biraz daha zenginletirmeyi hedefliyoruz

Bakan Selçuk, dünyadaki bütün sektörel gelimelerle Türkiyenin ekonomisi, d ticaret aç ve Türkiyedeki üretim sistematiiyle balantl olarak mesleki ve teknik eitimi yeniden yaplandrma ve daha da zenginletirmeyi amaçladklarn bildirdi.

Dardaki sosyal, ekonomik ve fiziksel yaplarn sürekli deitiine, eitim sisteminin de bu gelimelerle e güdümlü olarak dönümesi gerektiine dikkati çeken Selçuk, mesleki ve teknik eitimin de zamann ruhuna uygun olarak dönütürülmesinin önemine vurgu yapt.

Bakan Selçuk, portal ile bu çalmalar etkili bir ekilde yürütebilmek için gerekli olan iletiim konusunda mesafe almay amaçladklarn belirterek, Yani bunu bizim, öretmenlerimizin biliyor olmasnn bir anlam yok. Bunu tüm okullarmza ulatrmak ve o okullarmzda örencilerimizin bu içeriklerle karlamasn temin etmek, daha sonra ortaya çkacak etkileimle de sahay biraz daha zenginletirmeyi hedefliyoruz. dedi.

çocuklarmzn uygun meslei seçebilmek için bilgilendirilmeye ihtiyaçlar var

Portal sayesinde i hayatyla eitim dünyasn buluturma imkannn doacan dile getiren Selçuk, sözlerini öyle sürdürdü: Birçok gencimiz, lise sona geldii halde hangi alanda çalmas ya da okumas, nereye yönelmesi gerektii konusunda baz tereddütler yaayabiliyor. Bu da bizim onlara çok güçlü bir rehberlik hizmeti vermemizin zaruretini ortaya koyuyor. Bu güçlü rehberlik hizmetinin de çok önemli bir boyutu, mesleki ve teknik eitim taraf. çünkü bu boyut dorudan doruya hayat sahnesiyle ilgili bir boyut olduu için çocuklarmzn meslekler ya da bu mesleklerin icraat alanlar gibi konularda uygun meslei seçebilmek için biraz bilgilendirilmeye ihtiyaçlar var.

Bunu da oldukça ilevsel ekilde bu portal marifetiyle alabilecekler. çocuklarmzn sadece Milli Eitim Bakanl bünyesinde deil, Bakanlk dndaki kurumlarla, KUR, odalar birlii gibi birçok kurulula da irtibatn salamak ve bunun aslnda bir ekosistem olduunu, sadece okulun içinden ibaret bir yaklammz olmadn da ortaya koyacaz. Bu yol haritas çerçevesinde Mesleim Hayatm portalnn, mesleki teknik eitime eriimin gelitirilmesine, kapasitesinin artrlmasna, eitim sektörünün toplum ve i dünyasyla ilikilerinin gelitirilmesine, nitelikli i gücü istihdamnn salanmasna katkda bulunmasnda büyük yarar salayacan düünüyoruz. - Türkiyenin genel ekonomisi içinde çok önemli bir parça Milli Eitim Bakan Selçuk, son zamanlarda mesleki ve teknik eitimle ilgili birçok hamleyi üst üste yapmaya gayret ettiklerini belirterek, Bunun temel sebebi mesleki ve teknik eitim, genel eitimin, Türkiyenin genel ekonomisinin, toplumsal hayatn içinde çok önemli bir parça. Biz bu parçay gelitirdiimizde aslnda toplumun bütünsel olarak dönüeceini, gelieceini de rahatlkla var sayabiliyoruz. diye konutu.

Bakan Selçuk, çalmada emei geçen herkese teekkür etti, portal ve benzeri çalmalarn mesleki ve teknik eitime katk salamas için takipte olacaklarn vurgulad.

52 alana yönelik tantm videolar var

Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Kemal Varm Numanolu da Mesleim Hayatm portalnn içeriine ilikin bilgi verirken unlar kaydetti: Mesleki eitim programlarn alan örencilere alan seçimlerinde rehberlik etmesi için 52 alana yönelik tantm videolar da bu portal içinde sunulmutur. Ayrca yurt d eitimlerden eitimcilerin eitimine, kariyer olanaklarndan mülakat tekniklerine, ülkemizin mesleki eitime dair yapt atlm haberlerinden gelecein mesleklerine kadar akllara gelebilecek her türlü soruya çözüm arayan bir portal oluturulmutur.

Öte yandan, meslek eitimi alm nitelikli mezunlarmzla iletmesine uygun bir çalan arayan iverenlerin de buluma adresi olacak Mesleim Hayatm portal ülkemizde i hayatyla eitim dünyasn buluturmas açsndan büyük önem tamaktadr. Törende, portal için hazrlanan tantm videosu da gösterildi. Programa Milli Eitim Bakan Yardmcs Mahmut Özer ile Bakanlk yöneticileri katld.

Mesleim Hayatm örencilerin rehberi olacak

Milli Eitim Bakanlnn 2023 Eitim Vizyonu kapsamnda oluturulan Mesleim Hayatm portal, i dünyasnn ihtiyaç duyduu alanlarda nitelikli i gücünün yetitirilmesine katk vermek, mesleki eitimin kalitesini artrmak ve eitim-istihdam-üretim balantsnn salkl bir zeminde yürütülmesini salamak amacyla yaplan çalmalarn önemli bir ayan oluturacak.

Örenciler için yol gösterici olacak portal ile örenci, öretmen, aile, iverenler, i arayanlar ve ilgili kurumlar gibi çok sayda payda ortak bir noktada buluma imkann yakalayacak.

Portalda, mesleki ve teknik öretim okullarna tantm ve yönlendirme, e-devlet entegrasyonu ile ustalk-kalfalk belgelerini sorgulayabilme, meslek lisesi mezunu örencilerin i ilanlarna erimesi, okuldaki örencilerin de staj konusunda bilgi edinmesi, meslek lisesi örencileri için yurt d eitim olanaklar, yurt/burs imkanlar, mesleki okul ve kurslara eriim, öretmenlerin aradklar belgelere portaldan ulaabilmesi, meslek lisesi örencilerinin projeleri ve baar hikayeleri gibi birçok özellik bulunuyor.

Ayrca, Türkiyedeki bütün Ar-Ge ve Teknoloji Gelitirme Merkezleri, dijital dönüüm ile mesleki eitimin Endüstri 4.0 anlayyla yeniden yaplandrlmas amacyla oluturulan mesleki eitim haritas da yer alyor.

Portala www.meslegimhayatim.meb.gov.tr adresinden eriilebilecek.

Ana Sayfaya Git