Milli Eğitim Bakanı Selçuk, canlı yayında soruları yanıtladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava ilişkin, "Çocuklarımızın arka arkaya oturmasının engellenmesi, aralık bırakılması, sınıfın metrekaresine göre bir sınıfta kaç öğrencinin bulunması gerektiği konusundaki teknik ayrıntıları da Bilim Kurulu ile yapacağımız görüşmeler sonucunda belirlemiş olacağız. Bütün bunları da halkımızla en kısa sürede paylaşacağız." dedi.

Haberler 05.05.2020 - 22:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, A Haber canl yaynna konuk olarak gündeme ilikin açklamalarda bulundu, sorular yantlad.

LGS kapsamnda 20 Hazirandaki merkezi snava ilikin soru üzerine Selçuk, dün konuyla ilgili gereken tüm teknik açklamalarn yapldn anmsatt.

Selçuk, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamnda, çocuklarn bu yl kendi okullarnda snava gireceini, snava giri belgeleriyle ilgili ilemlerin e-okul üzerinden gerçekletirilebileceini, kimliklerde fotoraf artn da bu sene kaldrdklarn dile getirdi.

VELLERMZN OKUL BAHçESNN DIINDA BEKLEMELERN STEYECEZ

Snavn iki oturumu arasndaki 45 dakikalk süreçte çocuklarn öretmenlerin nezaretinde, sosyal mesafeye dikkat edilerek bahçede dinlenebileceini söyleyen Selçuk, sözlerini öyle sürdürdü:

Velilerimizden de bir beklentimiz var; okul bahçeleri skk olaca için çocuklarmzn rahat etmesi açsndan velilerimizin okul bahçesinin dnda beklemelerini isteyeceiz. Velilerimiz, snavn tamam sonuçlanana kadar okul bahçesinde olmayacaklar. çünkü sosyal mesafeyi korumak diye bir art söz konusu olduunda, muhakkak surette çocuklarmzn lehine düünmemiz lazm. Yani önce çocuklarn sal deyip, onlar için gerekli tedbirleri aldmzdan emin olduktan sonra gerekeni yapmak durumundayz. Bu anlamda 45 dakika arada da çocuklarmzn bahçede, sadece öretmenlerimizle birlikte, onlarn gözetiminde olmalarn istiyoruz.

REHBER ÖRETMENLERMZ BU KEZ çOK DAHA AKTF OLARAK GÖREV ALACAKLAR

Okullarn daha önce olduu gibi LGS öncesinde de temizlenip dezenfekte edileceini, çocuklar için dezenfektan ve ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin de snflarda hazr bulundurulacan vurgulayan Bakan Selçuk, Rehber öretmenlerimiz bu kez çok daha aktif olarak görev alacaklar. Hem velilerimizden sorular ve ihtiyaçlar ile ilgili konularda yardmc olacaklar hem de çocuklarmza yönelik destek olacaklar. diye konutu.

Bilim Kurulunun önerilerini dikkate alarak, hangi snfta kaç örenci olmal, ne ekilde oturmalar gerekir noktasnda bir takm modeller gelitirildiini, kaç okul, kaç derslik var gibi hesaplamalarn yapldn aktaran Selçuk, çocuklarmzn ne ekilde otururlarsa çok daha salkl olacaklar konusunda da planlamalar yaptk. Ancak bu planlamalar Bilim Kurulu ile de gözden geçirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki günlerde de bu çalmalarn yaplacan ifade edebilirim. dedi.

HER ÖRENCMZE, ÖRETMENMZE ÜCRETSZ MASKE DAITIMI YAPACAIZ

Milli Eitim Bakan Selçuk, tedbirlere ilikin bir baka soru üzerine, u bilgileri paylat:

Her örencimize, öretmenimize ve görevli kiilere ücretsiz maske datm yapacaz. Snflarda her çocuumuzun yararlanabilecei dezenfektan materyalleri bulunacak. çocuklarmzn arka arkaya oturmasnn engellenmesi, aralk braklmas, snfn metrekaresine göre bir snfta kaç örencinin bulunmas gerektii konusundaki teknik ayrntlar da Bilim Kurulu ile yapacamz görümeler sonucunda belirlemi olacaz. Bütün bunlar da halkmzla en ksa sürede paylaacaz.

ÜNVERSTEYE GRMESNE ENGEL OLMAYACAK EKLDE SORUMLULUK SINAVINI YAPACAIZ

Snf geçmeyle ilgili birinci dönemde alnan notlarn geçerli olaca, zayf notu olan örencilerin de sorumlu olarak bir üst snfa geçebilecei anmsatlarak, 8. ve 12. snftaki örenciler snava girecekler, o snavlar kazandklar takdirde nasl bir planlama yapld? sorusuna Selçuk, öyle yant verdi:

Diyelim ki üniversiteye girecek gençlerimizden sorumlu geçtikleri bir ders var. Ylda 3 kere sorumluluk snav yaplyor. Biz bu örencilerimizin, diyelim ki 12. snf örencimizin üniversiteyi kazanmas söz konusuysa, onun üniversiteye girmesine engel olmayacak ekilde sorumluluk snavn zaten yapacaz. Yani sorumluluk snav gelecek sene olacak, dolaysyla bir hak kayb yaanacak diye bir durum kesinlikle söz konusu deil. Üniversiteye giriten önce yaplacak sorumluluk snavnda çocuklarmzn bu snav baarp kazandklar bölüme gitmeleri için frsat tabii ki salayacaz. Ama bir ekilde ikinci dönem not veremediimiz için birinci dönemin notlaryla ilgili bir ilem yapmak zorundayz.

YKS TARHNDEK DEKLK

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, YKS tarihinin deitirilmesine ilikin sosyal medyada yaplan eletirilere ilikin bir soru üzerine de, her sene 2 dönemde yer alan konularn tamamndan sorumlu olan örencilerin bu yl konularn yarsndan, yani sadece birinci dönemden sorumlu olduklarna iaret etti.

Konularn yar yarya azaldnn altn çizen Selçuk, bu iin motivasyonla ve sorulara odaklanmakla ilgili olduunun unutulmamas gerektiini dile getirdi.

Selçuk, lise örencileri için yapay zeka ve akll destek temelli akademik destek yazlmnn EBAda olduuna dikkati çekerek, televizyonlarda hafta sonu 8inci ve 12nci snflar için soru çözümleri oturumlar yapldn ve örnek sorular datldn anmsatt.

8inci snflar için dün 1000 örnek soru daha yaymladklarn belirten Selçuk, çözümlerinin televizyonda gösterildiini ve öretmenlerle canl snflar yapldn belirtti.

Örenciler için her türlü destee hazr olduklarn ifade eden Selçuk, örencilere ilk dönemin konularn tekrar tekrar gözden geçirmeleri, ailelere de çocuklarn çalma psikolojisi, çalma alkanl, duygusal ve sosyal becerileri konular üzerinde durmalar tavsiyesinde bulundu.

Bu zor süreçte anne ve babalara teekkür eden Selçuk, Kolay deil sürekli evde oturmak bu snav döneminde ama geçen seneki, önceki seneki örencilere salanmayan o kadar çok imkan, bu sene örencilerimize salyoruz ki gerçekten frsat adaletini salamak konusunda büyük bir aama kaydettiimizi söyleyebilirim. dedi.

ÖRETMENLERMZN HAK KAYBI OLMADAN ATAMA SÜREçLER TAMAMLANACAK

Atamas gerçekleen ancak göreve balayamayan öretmenlere ilikin bir soruyu da yantlayan Selçuk, Okullar açldnda öretmenlerimizin hiçbir hak kayb olmadan atama süreçleri tamamlanm olacak, hiç merak etmesinler. ifadelerini kulland.

Okullarn açlmasna ilikin tarihin 1 Haziran olup olmadna ilikin soru üzerine Selçuk, Biz Milli Eitim Bakanl olarak Okullar 1 Haziranda açlacak diye bir ifade kullanmadk. Basnda baz yerlerde yer ald ama bizim böyle bir ifademiz yok. Bizim 1 Haziranda açldnda ne ekilde planlamamz var, Eylülde açlrsa ne ekilde bir çalmamz var bütün senaryolar sralarken bunun içinde 1 Haziran da vard. diye konutu.

BZM DNAMK BR SÜRECMZ VAR

Milli Eitim Bakan Selçuk, kamuoyunda okullarn 1 Haziranda açlacana yönelik oluan algyla ilgili bir soruya karlk, unlar söyledi:

Bizim dinamik bir sürecimiz var. Her gün, her hafta deien bir durum söz konusu. MEB olarak u tarihte açlsn, bu tarihte kapansn biçiminde tek bana bir karar almaktan ziyade Bilim Kurulumuz tavsiyeleri, Salk Bakanlmzn ortaya koyduu tablo, dünyadaki gidiat, bütün bunlar ortaya koyup, Cumhurbakanmzn liderliinde bir deerlendirme yaplyor.

Bütün bu istiareler sonucunda ne zaman açlsn, ne ekilde açlsn konusunda bizim planlarmz ortaya koyma imkanmz oluyor. Eer, 1 Haziranda herhangi bir saknca olmaz ve normalleme sürecinde örencilerimizin tamamnn okula balamas salk açsndan sorun deildir verisi ortaya çkarsa biz buna hazrz. Eer, kademeli olarak olmas daha uygundur denilirse buna da hazrz. Ama eer, henüz salk koullar uygun deil, biraz daha beklememiz lazm, durumu izlememiz lazm. gibi bir görü gelirse Bilim Kurulundan o zaman bizim daha sonraki planlamalarmza geçmemiz gerekli olabilir. Yani biz senaryolar içerisinde 1 Haziran da var derken sanki 1 Haziranda açlacakm gibi bir deerlendirme olunca yanl anlalma olmasn diye tekrar ifade ediyorum.

Okullarn kademeli olarak açlmas ile ilgili yurt d örneklerinin hatrlatlarak, bu tip bir uygulama düünülüp düünülmedii yönündeki soruya da Selçuk, Baz snflarn kademeli olarak balamas, örnein 4-8 ya da 12nci snflarn gelmesi. Ya da okul öncesinin balamas ve belli snflarda snfn yarsnn sabah, yarsnn öleden sonra gelmesi gibi o kadar çok senaryo var ki elimizde, bunu belirleyecek olan salk koullar. Eer biz çocuklarmzn en salkl, en risksiz ekilde nasl eitim alaca konusunda Bilim Kuruluyla mutabk kaldmz bir çerçeveyi ortaya koyarsak, ki koyacaz, o çerçeveye uygun olarak hangi senaryo çocuklarmz açsndan daha güvenliyse onu seçeceiz. Bu bahsettiimiz bütün senaryolar bizim masamzda var. yantn verdi.

Eer 1 Haziranla ilgili bir senaryo olursa öncelikler hangi aamada ve nasl belirleniyor? sorusu üzerine Selçuk, önceliklerin yine salk koullarna göre belirleyeceini tekrarlad. Selçuk, Bizim senaryo olarak düündüümüz, öncelikle çalan anne babalara yardmc olmak. dedi.

Okullarn açlmas durumunda, istekli ailelerin çocuklarn okul öncesi kurumlara göndermesinin söz konusu olabileceini, herkesin bunu istemeyebileceini dile getiren Selçuk, bununla ilgili bir imkan oluturulmasnn çalan anne ve babalar rahatlatacan yineledi.

SINAVA GRECEKLERN YÜZ YÜZE ETM MKANINA KAVUMASI ÖNCELKL

Snava girecek örencilerin balamasnn da öncelikli bir konu olduunun altn çizen Bakan Selçuk, Onlarn okul ortamnda yüz yüze eitim imkanna kavumas öncelikli bir konu ama detaylara girdiimizde eer çok daha güvenli bir ortam söz konusuysa dier snflarn da kademeli ya da parçal olarak okula devamlar konusunda tedbirlerimiz hazr. açklamasnda bulundu.

Burada bir zorlama olmadn vurgulayan Selçuk, çocuklarn fiziki salnn ve ruh salnn her eyden önemli olduunu dile getirdi.

Ziya Selçuk, Korona sonrasnda alnmas gereken önlemler nelerdir?, Uyum çalmalar nasl yaplacak?, Hangi çocuklara ve velilere yönelik psiko sosyal destekler nasl planlanmal?, Hangi hafta hangi etkinlikler yaplacak? balklarnda da hazrlk yaptklarn belirtti.

çinde çocuklarn siperlik takarak snflara alndna dair görüntüler hatrlatlarak, benzer görüntülerin Türkiyede olup olmayacann sorulmas üzerine de Selçuk, Burada önemli olan pedagojik açdan bakmak. çocuklar, velileri çok zorlayacamz ya da ders ilemeyi güçletirecek yaklamdan ziyade, mümkün olduu kadar salkl ve rahat olacaklar durumlar tercih ederiz. Eer artlar çok olumsuzsa ve ar tedbirler almak gerekiyorsa bu eitimin kalitesini de bozar. O yüzden artlarn iyilemesine dikkat edip çalmakta yarar var. Türkiyede 18 milyon örencimiz var, çok büyük bir ölçekten söz ediyoruz. Tedbirlerimizi alrken elbette buna göre bir deerlendirme yapacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git