Milyonlar ter döktü!

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 YGS'de toplam 2 milyon 265 bin 902 aday, 7 bin 646 binada, 350 bin sınav görevlisinin huzurunda gelecek için "tarihsel ter" döktü.

Haberler 13.03.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversiteye giri snavnn birinci aamas olan 2017 Yükseköretime Geçi Snav (YGS) sona erdi. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayn bavurduu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin snav görevlisi ile gerçekletirildi. Snav, saat 10.00da balad ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

Adaylar, snava girecekleri binann kapsnda, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giri ilemlerinin zamannda yaplabilmesi için sabahn erken saatlerinde snava girecekleri binalarn önünde hazr bulundu.

SINAVA ALINMALAR

Snavn balama saatinden 15 dakika önce adaylarn snav binalarna alnma ilemleri tamamland ve saat 9.45te snav binalar kapatld. Snavda, Milli Eitim Bakanl tarafndan belirlenen ortak müfredata dayal Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer ald. YGSde Türkçeden 40, tarihten 15, corafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularndan 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

GEç KALAN ÖRENC

Bu sene ilk defa uygulanan 09.45ten sonra gelen örencilerin snavn yaplaca binaya alnmamas kural nedeniyle geç kalan örenciler snava giremedi. Dar çkan bir kz örenci gözyalar içinde annesine sarlarak Almadlar anne. 45 geçiyordu almadlar dedi. Kendilerini çeken basn mensuplarna tepki gösteren örenciyi yaknlar teselli etti.

09.46DA GREMED

Bir örenci de 46 geçiyordu. Almayacaz dediler. Almadlar. 2 sene öncesine kadar böyle bir ey yoktu eklinde konutu.

LK KEZ UYGULANDI

Bu yl ilk kez uygulanan düzenlemeye göre, adaylarn YGS balamadan 15 dakika önce snava girecei binada olmas gerekiyor. Bu uygulamaya göre adaylar, 10.00da balayacak oturum için 09.45te snav binasnda bulunulmal. Geç kalanlar YGSye alnmad.

DYARBAKIRDA SINAV

Sinava Diyarbakrdan 19 bin 425 örenc katld. YGS girecek olan Hasan Celal nci, maden mühendislii okuduunu imdiki hedefinin elektrik ve elektronik mühendislii okumak istediini söyledi. Baver Kaya, YGSye kendi imknlaryla okuduu kitap ve eitim setlerinden çaltn ifade ederek, snav sonucunda 330 puan beklediini ifade etti.

Üniversite örencisi olan ve 3 kez snava giren Baver Efe de kendini u sözlerle ifade etti: Snava hazrlk yaptm, üniversite örenciyim snava sorulara bakmak için tekrar giriyorum. YGSye okul dnda ek olarak bir saat ders çaltm. Daha önce temelim olduu için fazla heyecan yok. Deneme amaçl 3üncü defadr giriyorum ve beklentilerim var.

çocuunu snava getiren Cevdet Altntop, çocuun kazanmas için ders çaltn, u ana kadar bo geçmediini ve inallah kazanabileceini ifade etti. Yemlihan Kaya da snava çocuunu getirdiini ve heyecanl olduunu belirtti. Kaya, çocuum giriyor snava, biraz çalt inallah Allah nasip ksmet ederse olur. Beklentilerim var umutluyuz. Ondan biraz heyecan var. Ben ondan daha çok heyecanlym. mkn saladk kazanmalar onlar baldr. eklinde konutu.

KALEMLER KÖY OKULLARINA

Snav baladktan sonra aileler darda endieli bekleyilerini sürdürdü. Baz aileler sohbet ederek zaman geçirirken, bazlar çocuklar için dua okudu. Snav saat 12.40 itibariyle tamamland. Aileler çocuklarn okullarn kapsnda karlarken, snavn nasl geçtiini sordu. Örenciler daha çok matematik sorularnda zorlandklarn söyledi. Gençlik Merkezi üyeleri ise snavdan çkanlardan köy okullarna göndermek üzere kalemlerini toplad.

YGS SONUCLARININ KULLANIMI

YGSde uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayr ayr deerlendirmeye alnacak. Adaylarn Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puan hesaplanacak.

YGSde en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adaylarn, YGS puanlar ile bir yükseköretim programn tercih etme ve LYSlere girme haklar bulunmayacak. YGS puan 150nin altnda olan adaylar için ilgili yerletirme puan (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarndan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerletirme Snavlarna (LYS) girme hakk elde edecek.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarn, T.C. kimlik numaralar ve ifreleri ile ÖSYMnin

https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden mobil uygulamalarndan örenebilecek. YGS puanlarndan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYSye bavurabilecek. LYSye bavurular, 4-17 Nisanda alnacak.

KNC AAMA LYS

YGS sonuçlar ise 28 Martta açklanacak. YGSde 150 olarak belirlenen baraj puann geçenler ikinci aama olan Lisans Yerletirme Snavlarna (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS bavurular 4-17 Nisan arasnda alnacak. Haziran aynda be oturumda düzenlenecek LYSlerin sonuçlar da 11 Temmuzda açklanacak. LYS tarihleri öyle:

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 10 Haziran

LYS-1 (Matematik): 11 Haziran

LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabanc Dil): 17 Haziran

LYS-3 (Edebiyat-Corafya): 18 Haziran

Ana Sayfaya Git