Minik eller "arkeolojik kazı" ile tanışıyor

Diyarbakır Müze Müdürlüğünce hayata geçirilen "İlham Perisi Projesi" kapsamında öğrenciler, yaptıkları temsili arkeolojik kazıyla tarihi eserler konusunda farkındalık kazanıyor.

Haberler 27.10.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje kapsamnda ortaokul örencileri, haftann 4 günü ikier grup halinde müzeye getiriliyor.

Müzede görevli arkeologlarca tehir salonlarndaki eserler hakknda bilgilendirilen örenciler, unutulmaya yüz tutmu üçta, dokuzta ve Orta Asyada oynanan strateji ve zeka oyunu mangala ile eleniyor.

Örenciler, daha sonra Diyarbakr Müzesi Amida Parktaki alanda, daha önce görevlilerce yerletirilen eserleri bulmak için arkeologlar tarafndan kullanlan aletlerle kaz yapyor.

Örencilere, uzmanlarca kaz teknikleri, eserin ortaya çkarlmas ve korunmas konularnda uygulamal eitim veriliyor. Örenciler, bu sayede hem eleniyor hem de tarihi eserler konusunda bilinçleniyor.

- Müze bilincini alamak istiyoruz

Diyarbakr Müze Müdürü Vehbi Yurt, Türkiye, bölge ve ilin tarihini çocuklara anlatabilmek için lham Perisi Projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Ülkenin gelecei olan çocuklar yetitirmek istediklerini anlatan Yurt, unlar kaydetti:

çocuklarmza tarihimizi, kültürümüzü, arkeolojiyi, sanat sevgisini, kültür ve özellikle müze bilincini alamak istiyoruz. Bu kapsamda yürüttüümüz projeyle 8 bin örenciye ulamay hedefliyoruz. Tarihi eserler bütün insanln ortak miras. Herkes kendi bölgesinde bir koruma alann oluturursa ne güvenlik görevlilerine ne müzecilere i çkar. Herkes kendi köyünün, kendi çevresinin birer kültür bekçisi olur.

- Müzeyi gezdik, birçok bilgi edindik

6. snf örencisi layda Ertem, arkadalaryla geldii müzede birçok tarihi eser gördüünü, oyunlar oynadn belirtti.

Müzeyi gezdik, birçok bilgi edindik. Geçmite insanlar ne giydi, ne kulland, para nasl yaplyordu, bunlar örendik. ifadelerini kullanan Ertem, sembolik kaz alannda çok sayda tarihi eser bulduunu ve bunlarn çkarlma aamalarn örendiini anlatt.

5. snf örencisi Adem çelebi ise Paray Lidyallar buldu, evler eskiden çamurdan yaplyormu, çanak ve tabaklar toprak ve tatan, çamurdan yapyorlard. Önceden tarihi eser bulsaydm nereye götüreceimi bilmezdim ama bu geziden sonra müzeye getireceimi örendim. dedi.

Örencilerden Eyüp Ejder Kanevi de herkesin tarihi eserlere sahip çkmas gerektiini kaydederek, Bizim köyde kaçakçlar tarihi eser bulursa buna engel olacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git