Motivasyon için kaliteli tatil geçirin

Yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla beraber öğrencilerde bir heyecan yaşanırken ebeveynlerde de endişe duygusu hâkim olmaya başladı.

Haberler 17.01.2017 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Ömer Bayar, bu duygularn altnda farkl düünceler olduunu belirtiyor. Youn geçen bir dönemin, girilen onca dersin, snavlarn, yaplan birçok ödevin ardndan heyecanla beklenen yaryl tatili örenciler için istedikleri gibi elenecekleri, erkenden kalkma tela olmadan yatak keyfi yapabilecekleri, arkadalaryla vakit geçirebilecekleri en güzel zamanlardr. Ebeveynler için yaryl tatilinde beklenen ey ise eve gelecek karnedeki notlardr.

Ebeveyn telkinlerinin sonuçlarn merak ediyor

Psikolog Ömer Bayar, bir dönem boyunca çocuklarnn peinde derslerine çaltn m, ödevlerini yaptn m? sorularyla dolaan ve onlarn gelecei için endielenen ebeveynlerin esasnda hem kendi telkinlerinin hem de çocuklarnn emeklerinin sonuçlarn merak ettiklerine dikkat çekti.

Ailelerin notlar düük geldiinde bunun yaratt üzüntüyü, eksiklikleri tamamlama ve aray kapama telana kapldn, notlar yüksek ise de bu tempoyu korumak ve notlarn dümesini engellemek için çaba sarf ettiini belirten Ömer Bayar, yaryl tatilinin anne babalarn çou için ara hazrlk ve geçi dönemi anlamna geldiini söyledi.

Empati yapn

Ailelere yaryl tatiline girerken ders ve ödev konularn arka plana atmalarn öneren Psikolog Ömer Bayar, ebeveynleri empati yapmaya davet etti. çocuklarn stressiz balayacaklar tatilin sonunda motivasyonlarnn artacan belirten Bayar, unlar söyledi:

Düünün ki ite geçirdiiniz çok youn bir haftann ardndan bitkin bir ekilde eve dönüyorsunuz. Aklnzdaki ilk ey hafta sonu boyunca ayaklarnz uzatp bir güzel dinlenmek ve i dnda sizi rahatlatacak baka eyler ile ilgilenmek olurdu. Tam da bu beklentiler ile eve varmken telefonunuzun çaldn ve patronunuzun önünüzdeki hafta bana yetitirmeniz gereken bir rapor olduunu, hafta sonunu bu raporu hazrlamak için ayrmanz istediini hayal edin. O anda nasl hissederdiniz? Tatile girmenin hevesiyle eve gelen bir çocua anne-babann Bu tatilde u kadar soru çöz, bu kadar ders çal eklindeki tutumunun çocuklarna hissettirdikleri, yukardaki örnein size hissettirdikleriyle benzer duygular olacaktr. Brakn hayalini kurduklar bu sürece istedikleri gibi bir balangç yapsnlar. Böylelikle hem moral ve motivasyonlar artacaktr hem de daha sonra ders konusunda daha istekli olacaklardr.

Yaryl tatili nasl deerlendirilmeli?

Tatil süresince sürekli ders çal telkiniyle karlaan çocuklarn büyük bir hayal krkl yaayacan söyleyen Ömer Bayar; tatil için u tavsiyelerde bulundu: çocuklar ebeveynlerinin basks ile ders çalsa bile bu derslerden verim alnmas pek mümkün deildir. Ayrca bir dönem boyunca okula gittii halde eksik kald dersleri iki haftalk tatil diliminde evde tamamlamas gerçekçi bir beklenti olmayacaktr. Bunun yerine çocuklarnza tatil döneminde normalden daha fazla esneklik tanyn. Brakn biraz geç yatsnlar, sabah yataklarnda uzanmann keyfini sürsünler, arkadalar ile vakit geçirip bilgisayarda oynamak istedikleri oyunlar oynasnlar. Bu noktada anne-babalarn aklna u düünce gelebilir: Sadece oyun oynuyor, baka bir ey yapmyor, biz demesek bandan kalkmaz! Bu noktada sizlere dier tavsiyemiz çocuklarnza alternatifler sunun. çünkü çocuklar genellikle ellerinde var olan seçenekler içerisinden en çok holandklarn yapmak eilimindedirler. Kefetmenin, oyun oynamann ve elenmenin hayatlarnda çok önemli bir alan oluturduu çocuklarn bu ihtiyaçlarn ev içerisinde ve rutin düzenleri srasnda karlamas çok kolay deildir. Onlara keyif alabilecekleri, kendilerini deneyip gelitirebilecekleri ve yeni eyler örenebilecekleri farkl seçenekler sunun. Örnein sömestr döneminde katlabilecekleri, akranlarnn olduu bir tatil kamp, ilgilenebilecekleri yeni hobiler, spor ve sanat etkinlikleri gibi alanlar çocuunuzun kendisine uygun olan farkl alanlar kefetmesine olanak tanr. Ayrca çocua Televizyon izleme, oyun oynama demek yerine, unu denemek ister misin, buna katlmay düünür müsün? eklinde bir iletiim biçimi daha cazip gelecektir.

Tatili aileniz için bir frsat olarak görün!

Hem anne-babalarn youn i hayat ve sorumluluklar hem de çocuklarn kesintisiz devam eden eitim süreçlerinde ailece bir eyler yapmann zor olduunu belirten Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar ailelere bu süreyi kaliteli geçirmelerini öneriyor.:

Birçok aile bir arada yeterince vakit geçirse de konu kaliteli vakit geçirme olduunda bu miktar epey azalmaktadr. Kaliteli vakitten kastmz aile bireylerinin birbirleriyle ortak bir etkinlik içinde vakit geçirmeleri, bu süreç içerisindeki duygu ve düüncelerini paylaarak aralarndaki iliki ve iletiimi güçlendirmeleridir. Normalde yapamadnz veya ertelediiniz gezi, kamp, sanatsal aktivite gibi faaliyetleri tatil dönemlerinde organize ederek gerçekletirebilirsiniz. Bu sayede aile içerisindeki iliki ve balar güçlendirme frsat yakalayabilirsiniz.

Öretmenler ile birlikte planlama yapn!

Örencilerin eitim dönemindeki performansndan memnun olmayan ebeveynlere kendi balarna bir plan yapmaktansa öretmenleriyle görüüp planlama yapmalarn öneren Psikolog Ömer Bayar; Kendi banza öretmen rolünü üstlenmeniz çocuunuza ksa vadede yardmc oluyor gibi görünse de aslnda hem performansn düürecek hem de sizden uzaklatracak bir tutum hatasdr. Bunun yerine eitmen rolünü öretmenlerine brakn ve gelecee yönelik nasl bir planlama yapabileceinizi onlarla birlikte organize edin. Öretmenlerin uygun gördüü alanlarda ek dersler, etütler ve çalma programyla birlikte bir sonraki dönemde izlenecek yolu netletirebilir ve çocuunuz için takip edebilecei somut bir hedef oluturabilirsiniz diye konutu.

çocuklarn aklndaki tatil kavramn yaamasna ne kadar olanak salanrsa, tatilden sonraki dönemde moral ve motivasyonun o derece yüksel olacan belirten Psikolog Ömer Bayar, yaryl tatilinde yaplabilecekleri u ekilde özetliyor:

çocuunuza dinlenmesi ve elenmesi için esneklik tanyn.

Deneyebilecei yeni alanlar ve seçenekler oluturun.

Ailece yapabileceiniz etkinliklerle ilikinizi güçlendirin.

Eitimle ilgili planlamalar öretmenleriyle organize edin.

Ana Sayfaya Git