“Motivasyon kaygıyı yener”

Uzaktan eğitim başladı ve okul yeniden eve taşındı. Bu eğitim öğretim yılını kayıpsız hatta yeni beceri ve kazanımlarla tamamlamanın mümkün olduğuna dikkat çeken Eğitimci Barış Sezgin “Disiplinli olmak ve planlı çalışmak yolumuzu aydınlatır. Bireyi kaygıdan uzak tutacak en önemli unsur motivasyondur” dedi.

Haberler 04.12.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 tedbirleri kapsamnda, tüm kademelerde uzaktan eitimin balamasyla birlikte okul yeniden eve tand. Eitimci Bar Sezgin, örencilerin uzaktan eitim sürecini daha iyi yönetebilmesi, ebeveynlerin ise çocuklarna destek olabilmek adna dikkat etmesi gerekenleri anlatt. Geçtiimiz yl edinilen tecrübeler nda, bu eitim öretim yln kaypsz hatta yeni beceri ve kazanmlar edinerek tamamlamann mümkün olduuna dikkat çeken Sezgin Kaygnn en büyük düman motivasyondur dedi.

BREY KAYGIDAN UZAK TUTACAK EN ÖNEML UNSUR MOTVASYONDUR

Geçtiimiz mart ayndan bu yana yaanan süreçte en çok snav gruplarnn kaygya kapldn dile getiren Sezgin Disiplinli olmak ve planl çalmak yolumuzu aydnlatr. Bireyi kaygdan uzak tutacak en önemli unsur motivasyondur. Örenciler kendilerine öncelikle ksa süreli hedefler koymal. Bu hedeflere ulaldkça içsel motivasyon artacaktr. Unutmayalm ki motivasyon her zaman kaygy yener. Öte yandan örencilerin hayatnn bundan sonraki sürecinde etkili olacak bu dönemde kayg yaamalarn da normal karlyoruz. Ancak kayg korkuya, korku dehete dönüürse bu durum örenmenin önüne geçer diye konutu.

RUTNLER BREYN KENDN GÜVENDE HSSETMESN SALAR

Evde yaam düzeninin ve kurallara bal bir rutinin oluturulmas gerektiini söyleyen Bar Sezgin sözlerini öyle sürdürdü:

Kriz durumlarnda rutinler, insann kendini güvende hissetmesini salar. Aileler günlük rutinini oluturmal. Kahvalt saati, ders saati, film saati gibi günlük ya da haftalk planlar yaplmal. Bu rutin içinde ders programnn örenci ve aile tarafndan ortak gündem ile takip edilmesi oldukça önem tayor. Bu örencinin hem kendini daha güvende hissetmesine hem de akademik verimliliinin artmasna yardmc olur. Örenci için olabildii kadar sade ve d etkenlerden arnm bir çalma ortam oluturulmal. Örencilerin ders srasnda gerekli tüm kitap defter tablet vb araç gereçleri yeterli düzeyde yanlarnda olmal. Unutmayalm ki ev özel yaam merkezi, okul ya da i yeri ise kamusal yaam merkezidir. Bu iki alan birbirine kartrlmamal. Hatta çocuklarn ruhsal saln desteklemek adna ev kyafetleriyle de online derse katlmann doru olmadn düünüyorum.

EBEVEYN EVDE ÖRETMENE DÖNÜMEMEL

Dijital dünyada, anne ve babann çocua rol model olmas gerektiini ifade eden Bar Sezgin sözlerini öyle sürdürdü:

Ebeveynler çocuun kendi öz düzenleme becerilerini gelitirmesine destek olmal. çocuun bir gününü planlayp, o günü yaayp, günün sonunda deerlendirmesine ve ertesi gün için kendisine hedef koymasna, kendi sorumluluklarn yerine getirmesine, bununla ilgili kendine motivasyon oluturmasna öz düzenleme denir. Öte yandan anne ve baba evde bir öretmene dönümemeli. Yönlendirici, tevik edici ve motive edici olmal. Eer tamamen bir öretmene dönüürse bu ebeveyn ve çocuk ilikisine zarar verir.

KÜçÜKLERE SORUMLULUK GENçLERE ÖZGÜRLÜK

Küçük ya gruplarna sorumluluk vermenin çocuk geliimini olumlu desteklediini belirten Sezgin Özellikle pandemi sürecinde küçük ya gruplarnda regresif tavrlarla karlalyor. Ebeveynler çocuklarn sorumluluklarn üstlendikçe, çocuklarda istediini alayarak yaptrma ya da kendi problemlerini ebeveynine çözdürme gibi davranlar ortaya çkyor. Hatta anne ve babayla beraber uyumaya balayan çocuklar var. Bu tip durumlarda anne ve babann bu davranlar kontrol altna almas gerekiyor. çünkü regresyon kar tanesiyle balayp bir kar topuna dönüebilir. Küçük çocuklara odasn toplama, birlikte yemek hazrlama, tamirat gibi sorumluluklar verilmeli. Öte yandan ergenlik dönemindeki gruplara ise özgürlük alan salanmal. Bireysel özgürlüklere sayg gösterilmeli. Birbirine sayg gösteren bireylerin pandemi sürecini daha salkl geçirdiini gözlemliyoruz diye konutu.

DERS ANLATMAK YERNE çOK SORU SORUN

çocuktaki merak duygusunu uyandrarak küçük ya gruplar ile daha salkl iletiim kurulacan dile getiren Sezgin sözlerini öyle sürdürdü:

çocuk ne kadar çok merak ederse o kadar hzl örenir. Öretmen bir konuyu uzun uzun anlatmak yerine çocuklara sorular sorarak merak duygusunu uyandrabilir. Bu nedenle öretmenlerimize bol bol anlatmayn, bol bol sorun önerisinde bulunuyoruz. çocuklarn meslei oyunculuktur ve uzaktan eitimin içinde de mutlaka oyun olmaldr. Böylece örenme eylemini bir çekim merkezi haline dönütürebiliriz. Uzaktan eitim sürecinde küçük ya gruplarn sosyalleme konusunda da desteklemek gerekiyor. çünkü en çok sosyal geliim yönünden eksik kalyorlar. Öretmenlerimiz ders aralarnda çocuklarn arkadalaryla sohbet etmesi için konular oluturabilir, ya da birlikte oyunlar oynanabilir.

Ana Sayfaya Git