Motivasyonu yüksek tutun

Rehberlik Bölümü Uzmanı Eğitimci Gülşen Aksu, LGS'ye kısa bir süre kala, veli ve öğrencilerin dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Aksu, öğrencilerin kazanım eksiği olduğunu düşündükleri konularda son haftalarda tekrar yapmaya ve soru çözmeye devam edebileceklerini aktardı.

Haberler 31.05.2022 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehberlik Bölümü Uzman Eitimci Gülen Aksu, LGSye ksa bir süre kala, veli ve örencilerin dikkat etmesi gerekenleri anlatt. Aksu, örencilerin kazanm eksii olduunu düündükleri konularda son haftalarda tekrar yapmaya ve soru çözmeye devam edebileceklerini aktard.

Aksu, örencilere motivasyonlarn yüksek tutmalar, yl boyunca verdikleri emekleri unutmamalar tavsiyesinde bulundu. Örencilere snava az bir süre kala nelere dikkat etmeleri gerektii ve snav günü adm adm hangi yollar izlemeleri gerektii ile ilgili bilgi verilmesinin rahatlatc bir etki oluturacan vurgulayan Aksu, unlar kaydetti:

Geçen yl olduu gibi bu yl da örenciler snava kendi okullarnda gireceklerdir. Örencilerin, fiziki imkanlar tannan, adeta ikinci evleri olan okullarnda snava girmeleri kayglarn azaltacaktr. Örencilerin son hafta beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Daha önce hiç denenmeyen bir yiyecek, snav haftas alerjik bir reaksiyona sebep olabilecei düünülerek tüketilmemelidir. Ayn ekilde ilie, barsak ve mide problemlerine yol açabilecek gdalardan da kaçnlmaldr. Snav sabah örencilerin kendilerini yorgun hissetmemeleri için uyku düzeni çok önemlidir. Özellikle son bir hafta rutin d saatlerde uykuya geçmek yerine biyolojik saati artmayacak rutinlerdeki saatlerde uykuya geçilmelidir. Snava günler kala örenciler sakatlanmalara yol açabilecek aktivitelerden de kaçnmaldr. Ayrca, hasta olmalarna sebep olabilecek etkinliklerden ve ortamlardan uzak durmallar.

- Motive ederken abartya kaçmayn

Örenciler için motivasyonun snav baarlarnda önemli bir etken olduuna, ebeveynlerden ve aile üyelerinden gelecek baar dileklerinde örencinin kaygsn artracak ifadelerden, kyaslamalardan kaçnlmas gerektiine dikkati çeken Aksu, Örencilere, önemli olann snavn sonucu deil, tüm bu süre boyunca gösterdii emek ve çaba olduu belirtilmelidir. Ayrca, elinden geleni yapt için kendilerine güvenmeleri ve inanmalar gerektiinin vurgulanmas etkili olacaktr. Bunun yan sra örencilerin snav gününe farkl bir anlam yükleyip kaygsnn artrlmamas için ev içindeki davranlarn abartlmamas gerekiyor. Snav gününe kadar, daha önce nasl davranlyorsa ayn ekilde davranlmaya devam edilmelidir. deerlendirmesini yapt.

Snavdan önceki akam, snava giderken götürülmesi gereken tüm materyallerin effaf bir dosya içinde hazrlamasn tavsiye eden Aksu, kayglar artan örencilerin duygularnn önemsizletirilmemesi, anlalmaya çallmas gerektiini aktard.

- Kaygy azaltacak en önemli etken, aileden alnacak güven duygusu

Gülen Aksu, örencilerin kaygsn azaltacak en önemli etkenin, ailelerinden alacaklar güven duygusu olduuna iaret ederek, snav sabah yaplmas gerekenlere ilikin u bilgileri verdi:

Snav sabah, örencinin sindirim sistemini yormayacak gdalardan oluan bir kahvalt enerjisini artracaktr. Kyafet seçiminin ise rahat, vücut ölçülerine göre ve hava artlarna uygun olmasna dikkat edilmelidir. Ayrca, evden çkmadan özellikle kimlik gibi snav için gerekli olan tüm eyalarn alndna emin olunmaldr. Snava geç kalnmas, örencilerin kayg düzeylerini artracandan okula ulamda sorun yaanmayacak bir zaman diliminde en geç saat 09.00da okulda olunacak ekilde evden çklmaldr. Örencilerin snav arasnda okul bahçesine çkp hava almalar, bir sonraki aama olan saysal oturuma hazrlkta önemlidir. Birbirlerinin motivasyonlarn etkilememek adna snav aralarnda sorular hakknda konumamalar faydal olacaktr. Sözel oturum artk geride kald için saysal oturuma kendilerini hazrlamaldrlar. Snavn tamamlayp okuldan ayrlan örencileri ebeveynleri güler yüzle karlamaldr. Snav nasl geçmi olursa olsun örenciler tüm yl boyunca emek verdikleri bir snavdan çkm olaca için olumlu cümleler duymaya ihtiyaç duyacaklardr.

Ana Sayfaya Git