Müfredata iki bakış

Yeni müfredat taslağıyla ilgili kamuoyunun görüşünü bildirme süresi doldu.

Haberler 13.02.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ki STKnn da ortak görüü, müfredatta bütünlüün salanamad yönünde. ERGye göre müfredatn felsefesi, ezberleyen deil bilgiyi kullanan örenci, ama bu ders içeriklerine aktarlamyor. TEDe göre de, müfredattaki bilgi younluu devam ediyor.

Milli Eitim Bakanlnn hazrlad yeni müfredat taslana dair görü bildirme süresi sona erdi. Atatürkle ilgili konularn azaltld, Evrim Teorisinin müfredattan çkartld eletirileriyle birlikte tartlan taslakla ilgili bakanla 165 bin 326 görü bildirildi. Görü bildirenler arasnda Eitim politikalar üreten ve aratrmalar yapan Eitim Reformu Giriimi (ERG) ile Türk Eitim Dernei (TED) de var. Akademisyen ve öretmenlerden oluan bir komisyon kuran ERG, yeni müfredat taslan eskisiyle kyaslad. TED de, 38 okulundan 2 bin 800 öretmenin ve uzmann katlmyla bir rapor hazrlad. ki raporda da, müfredatn olumlu taraflar, eksikleri ve öneriler yer alyor.

Eitim Reformu Giriiminin raporu

ERG raporunda, müfredatta genel olarak bir sadelemeye gidildii belirtiliyor. Bu durumun, öretmene esneklik ve derslerini kendi insiyatifleri dorultusunda ekillendirme frsat salayabilecei vurgulanyor. Ancak, raporda bu sadelemenin baz derslerde konu bütünlüünü bozduu ve ders içeriklerinin niteliinin dümesine neden olduunun da alt çiziliyor.

Cinsiyet eitlii vurgusu önemli

ERG, özelllikle ortaöretim çada Türk ve Dünya Tarihi Dersinde, toplumsal cinsiyet eitlii vurgusunun olumlu olduunu da belirtiyor. çou fen bilgisi öretim programnda da önceki müfredatlarda yer almayan teknolojiyi doru kullanma, giriimcilik, teorik bilgiyi uygulama ve ürüne dönütürebilme gibi önemli beceriler eklenmesi olumlu gelimeler arasnda saylyor.

Beceri deil deerler merkezde

Ancak rapora göre, taslak müfredatta eksikler var. ERGnin raporuna göre, öretim programlarnn temel felsefesi, bilgiyi ezberleyen deil, kullanabilen bireyler yetitirmek. Ancak, bu felsefe ve beceriler ders içerikleriyle ilikilendirilmiyor. Raporda, bir önceki müfredatta becerilere arlkl vurgu yapld hatrlatlyor. Yeni öretim program taslanda ise, temel becerilere önemli bir yer ayrlsa da, deerler eitiminin merkeze alnd anlatlyor. ERGnin yeni müfredat taslana dair tespitleri öyle:

* Taslak öretim programlarnn genelinde açk bir pedagojik yaklam görülmüyor. Örnein, ilkokul ve ortaokul fen derslerinde, öretmenin tevik edici ve yönlendirici bir rol oynayaca, örencinin ise snfta aktif bir ekilde yaparak örenen, aratran, tartan ve bilgiyi ürüne dönütüren bir birey olaca dile getiriliyor. Ancak örenilecek bilgi, süreye göre oldukça fazla. Bu sebeple, belirtilen zaman çizelgesinin, hedeflenen yaklam için yetersiz kalma riski var.

* çocuu merkeze alan ifadelere yer verilmesine karn, bu yaklamn çou, öretim programnda snf düzeylerinde ünite kazanmlarna entegre edilmemi. Ayrca, örencinin becerileri ne gibi etkinliklerle edinecei belirtilmiyor. Öretmenlere yol gösterici bir içerik de bulunmal.

* Baz derslerde snf kazanm ifadeleri, çocuk merkezli örenim süreci ile çeliebiliyor. Örnein, ilkokul Hayat Bilgisi dersinin ünite içeriklerinde, çocuklarn çou zaman deerleri ve içinde yaadklar ortam kurallarn pasif bir ekilde örenip kavradklar, bilginin öretmenden örenciye hiyerarik bir ekilde aktarlmasnn beklendii görülüyor.

Dini deerlerin öretilmesi için 1. snf erken

* Dini dereler 1. snf Hayat Bilgisi dersi ile balayarak taslak öretim programlarnn bir çounda deerler eitimi çaltnda vurgulanyor. Ancak, bu deerlerin çocuklara kazandrlmaya balanlmas için 1. snf ya grubu çocuk geliimi ve çocuklarn soyut kavramlar anlayabilmesi açsndan çok erken.

* lkokul Hayat Bilgisi taslak öretim program kazanmlar arasna Din gün ve bayramlara katlmaya istekli olmak ifadesinin eklenmesi ve dini bayramlarn sadece Ramazan ve Kurban Bayram olarak tanmlanmas din ve inanç özgürlüü açsndan sorunlu. Bu kazanm altnda sadece Sünni-Müslüman bayramlarnn üzerinde durarak bir ayrm yapmak, çocuklar çok küçük yatan kendi aralarnda ayrmc davranmaya itme riskini barndryor.

Farkl kültürlerden etkilenme inanç problemi olarak gösteriliyor

* Ortaöretimde seçmeli olarak sunulan Temel Dini Bilgiler dersinde, sekülarizm ve pozitivizm kavramlar nanç Problemi bal altnda ele alnyor. Farkl kültürlerden etkilenme, inanç problemlerinin ortaya çk nedenlerinden biri olarak tartlyor. Ayn derste cihad kavram milli ve manevi deerler arasnda yer alan vatana ve millete kar görev ve sorumluluklar arasnda tanmlanyor. Bu gibi ifadeler ve özellikle cihad kavramnn derste manevi deer olarak örencilere verilmesi, hem gençlerin salkl sosyal ve duygusal geliimi, hem de farkl din ve inanlara sayg duymalar açsndan sakncal.

Engelliler göz ard ediliyor

* Mevcut ders kitaplarnda engelliliin, farkllk bata olmak üzere belirli temalar altna sktrlmas, sradanlatrlmamas, engelliliin acma, merhamet ve yardma muhtaçlk ile ilikilendirilmesi, hak temelli bir bak açsnn yetersiz olmas, önemli sorunlar arasndayd. Taslakta da, engelliliin ele alnnda benzer bir sorun göze çarpyor. Örnein, pek çok öretim programnda engelli bireyler göz ard edilirken, ilkokul Hayat Bilgisi programnda, özel gereksinimlilik, farkllklar ayrt etmekle ve bakalarna yardm etmekle ilgili kazanmlarda ele alnyor.

Biyoloji, fen bilimleri, corafya evrim teorisi kapsanarak ilenebilir

* 2004-2005 eitim ylnda 8. snf öretim programnda örenciler DNA, doal seçilim, adaptasyon, mutasyon, modifikasyon ve evrim konularn srasyla öreniyordu. 2013te güncellenen fen bilimleri programndan ise adaptasyon, mutasyon, modifikasyon ve evrim çkarld. Mevcut taslakta, adaptasyon, mutasyon ve modifikasyon müfredata giriyor ama ama evrim kuram yine eklenmedi. Biyoloji, fen bilimleri, corafya gibi dersler ancak evrim kuram kapsanarak ilenebilir.

TEDin raporu

Aratrma becerisi basit düzeyde

TED de hazrlad raporda, deerler eitimi ve milli manevi deerler vurgusunun öne çktn belirtiyor. Rapora göre, deerler eitimi kavramnn oda ve snrlar tanmlanmyor. Bu da, anlaml bir bütüne ve ortak bir amaca ulalmasn engelliyor. Öretmenlerin, deerler eitimi konusundaki rolünün de netletirilmesi gerekli. Öretmenler, bu konuda somut ve iyi örneklerle desteklenmeli. TEDin müfredat taslayla ilgili rapordaki dier tespitlerinden bazlar öyle:

* Taslakla ilgili açklamalarda, üst düzey bilisel becerilerin gelitirilmesinin amaçland belirtilmiti. Ancak kazanmlarda bu yönde önemli ölçüde bir deiiklik gerçeklememi. Ayrca, aratrma becerisini gelitirmeye yönelik olarak tasarland öngörülen pek çok kazanmn gerektirdii ilem ve eylemler, basit bir internet taramas düzeyinde kalm gözüküyor.

* Tarihi ahsiyetlerle ilgili kazanmlarda daha çok kiilik özellikleri ve baarlar eklinde bir yaklam var. Dersin konusu ve balam ile ilikilendirilmeden kii odakl bir yaklam izlenmesi, örencilere ezber bilgi yüklemeyi beraberinde getirir. Örnein, Hayat Bilgisi dersinde Yapt çalmalarla ülkemize katkda bulunmu kiileri aratrn balnn altnda, Mevlan Celaleddin-i Rum, Yunus Emre, Akemseddin, Evliya çelebi, Cezer, Zihni Derin, Mehmet Ali Ktç, Nene Hatun, Fatma Aliye ve Jale nan gibi bireylerin kiisel özelliklerinin baarl olmalarna etkisi üzerinde durulur deniyor. Ancak, sekiz yandaki bir çocuun bu kadar isimle ilgili bu kadar bilgiyi edinebilmesi pedagojik olarak doru bir yaklam olarak görülmüyor. Örnein, Fatma Aliyeyi, eserlerinden biri veya bu eserlerinden bir parça Türkçe veya Edebiyat dersinde ilenirken tanmak çok daha doru bir yaklam olur.

Fen Liseleri programnn zenginlemesi olumlu

* Fen Liseleri için Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin zenginletirilmesi olumlu bir gelime, ancak bu üniversiteye geçi sisteminin basks altnda snrl kalyor.

* Kazanm saylarnn azaltlmas, öretim programlarnda sadeletirme ve bilgi younluunun azaltlmasn salayamam. çeriin gerçekten youn olup olmad ayr bir tartma konusu olarak görülmekle birlikte, temel derslerden Türkçe, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, nklap Tarihi ve Atatürkçülük gibi dersler, ayrntl olarak incelendiinde, bilgi ve içerik younluunun büyük ölçüde deimedii ve hatta bazlarnda artt görülüyor.

* Baz derslerde programdan çkarlan veya eksiltilen kazanmlar, önemli becerilerin eksik kalmasna ve örenme aknn bozulmasna neden olabilir.

Konu bütünlüü bozuluyor

* Yeni müfredat, 2017-2018 eitim öretim ylnda 1, 5 ve 9. snftan balayarak kademeli bir ekilde uygulanacak. Baz kazanmlarn 5 ve 6. snftan, 3 ve 4. snfa çekildii (örn. Fen Bilimleri), daha önce lise düzeyinde olan baz kazanmlarn da 8. snfa çekildii (örn. Biyoloji) görülüyor. Bu durumda, 2017-2018 eitim ylnda 5. snfta ve 9. snfta okuyacak olanlar bu konular görmemi olacak. Bu, dier konular örenmelerinde de güçlük yaratabilir. En azndan geçi ylnda örencilerin görmedikleri konular da telafi etmeye yönelik önlemler alnmal.

* Taslak öretim programlarnda kademeler aras geçi, ortak snflar ve zorunlu eitim çerçevesinin dikkate alnmas gerekiyor. 12 yllk zorunlu eitimin gerekleri tam olarak yanstlamam. Bu sorun alannn en belirgin olduu ders, tarih. 10. snf Tarih tasla Osmanllarda kurulu, yükselme, ekseriyetle kültür ve medeniyet konularndan oluuyor. Bu durumda örenci Osmanllarn tamamn örenemeden 11. snfa geçmi olacak. 11. snfn Tarih dersinde Osmanllara dair geri kalan üniteler ele alnm. 11. snfta Tarih dersi zorunlu olmadndan örencilerin büyük bir ksm 10. snfta konularn kesildii nokta ile nklap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin balangc olan nokta arasndaki konular görmemi olacak. Lise eitimini tamamlayan bir örenci, 11 ve 12. snflarda tarih alanndaki dersleri seçmediinde eksik bir tarih bilgisi, anlay ve bilinci ile yetimi olacak.

Yeni müfredata kademeli geçi

Milli Eitim Bakanlnn hazrlad yeni müfredat taslanda 53 farkl dersin öretim program yeniden yazld. Taslaa, tartlp üzerinde son deiiklikler yapldktan sonra son hli verilecek. Müfredat 2017-2018 eitim öretim ylnda kademeli olarak uygulanmaya balanacak. 1, 5 ve 9. snflar gelecek yldan itibaren yeni hazrlanan müfredata göre eitim alacak.

Ana Sayfaya Git