Mutlu bir yarıyıl tatili için ailelere 6 öneri

Tatil döneminde, çocuklarla geçirilen zamanı kaliteli hale getirmek için onların istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Haberler 23.01.2018 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Youn ders ve kurs programlar yerine, çocuklarn moral ve motivasyonlarn olumlu etkileyecek aktiviteler, ikinci yaryl baarsna da katk salyor. çocuklarn aileleri ile birlikte yapt her etkinlik, iletiimlerini güçlendiriyor ve duygusal geliimlerini destekliyor. Bu nedenle ailelerin çocuklar ile ilgili baz önerileri dikkate almas gerekiyor. Psikiyatri Uz. Dr. Nehir Kürklü, mutlu ve verimli bir yaryl tatili için ailelere 6 öneride bulundu.

1. Tatil baladktan sonraki birkaç gün çocuunuzu serbest brakn

Tatilin balad günü takip eden bir süre, çocuklar kendi haline braklmal ve nelere yöneldikleri izlenmelidir. Daha sonra ilgi duyduklar etkinlikler konusunda desteklenmeli, tatilini en keyifli ve yararl biçimde geçirmelerine yardmc olunmaldr. Bunu yaparken de çocuu skmamak ve bu etkinlikleri görev haline getirmemek de önemlidir. Ancak çocuk, tatili tüm sorumluluklarndan kurtulabilecei bir zaman dilimi olarak görmemelidir. Elenceli vakit geçirirken de odasn toplamak, dilerini frçalamak, büyüme dönemine uygun yeterli miktarda uyumak ve beslenme gibi günlük sorumluluklar ile okul için gerekli olan dier görevlerini yerine getirmesinin gereklii olduunu bilmelidir.

2. çocuunuzun örenme kapasitesinin farknda olun

Her çocuun örenme ekli ve hz farkldr. Ailelerin, çocuun görsel veya iitsel örenme kapasitelerinin farknda olmas çok önemlidir. çok youn bir ders çaltrma temposu ebeveyn-çocuk ilikisini olumsuz yönde etkileyeceinden, bu tempoyu ebeveynlerden ziyade bir eitmenin üstlenmesi çok daha yararl olacaktr. Tatil dönemi olduu aklda tutulmal ve çok uzun çalma programlarndan kaçnlmaldr.

3. Ödevlerinin planlamasn çocuunuzla birlikte yapn

Yaryl tatilindeki ders program, ailelerin çocuklar ile birlikte karar vererek oluturduu bir planlamay içermelidir. Bu dönemde, çocuk ve aile arasndaki en önemli uyumsuzluk, anne babann kendine göre bir ders plan yapmas ve çocuunun da buna uymasn beklemesidir. Oysa tatil döneminde ders çalma, ihtiyaca göre belirlenmelidir. Abartl ders çalma programlar, çocuklar genel bir isteksizlie veya onlarn derse kar olan motivasyonlarnda azalmaya itebilir.

4. çocuunuza verdiiniz sözleri tutun

Birçok çocuk; cep telefonu, bilgisayar ve tablet ekranlarnda daha çok sanal oyunla vakit geçirmek için tatil beklentisi içindedir. çocukta oluan bir beklenti, ailesinin daha önce sanal oyunlara yönelik verdii sözlerden kaynaklanyorsa, aile çocuuna verdii sözü tutmaldr. Ancak her eyin bir snr olduu gibi bunun da limitsiz olmad ve bu sürenin hangi artlar gerektirdiinin belirlenmesi, çocuk ve ebeveynleri arasndaki muhtemel çatmalar önleyecektir. En önemlisi de ailesinin verdii sözü tutmas, çocuun onlara kar güven duygusunu salamlatracaktr.

5. Sosyal aktivite ve sorumluluklar sraya koyun

Akademik baar ve okul uyumu her dönem için önem tekil etse de zihni dinlendirme ve bedensel rahatlk olmadan bunlar salamak mümkün deildir. Tatil döneminde de dinlenme ve ders tekrarna ayrlacak zaman doru belirlenmelidir. lk dönemden eksikler söz konusu ise tatilde ek ders destei alnp alnmayaca, ne sklkta tekrar yaplaca ve sosyal aktivite olarak seçilecekler etkinlikler, tatilin banda aile ve çocuun verecei ortak kararla sraya konulmaldr.

6. çocuunuz yalnzca yatlar ile deil sizinle de vakit geçirmesine olanak salayn

çocuklarn yatlar ile zaman geçirmesi; sosyalleme, iletiim becerileri ve enerjiyi yönlendirme açsndan çok deerlidir. çocuklar anlk karar verme özelliklerinden dolay hzl bir ekilde arkadalarna yönelebilir. Bu, onlar için oldukça normal ve içgüdüsel bir davrantr. Ancak çocuun, ayn yataki arkadalar ile daha çok zaman geçirmeyi talep etmesi, ebeveynlerine de ihtiyaç duymasn engellemez. Dolaysyla aile fertlerinin de içinde olaca aktiviteler, çocuklarn geliimlerine katk salayacaktr. Etkinliin, çocuklara keyif verecek ve elenceli özellikte olmas, çocuklar kadar ebeveynlerin de motivasyonunu artracaktr. Bu sayede çocuk, ailesinin önerdii dier aktiviteleri de deneme konusunda daha istekli olacaktr.

Ana Sayfaya Git